menu

Becoming - Michelle Obama (2018)

Alternatieve titel: Mijn Verhaal

mijn stem
3,83 (9)
9 stemmen

Engels
Autobiografisch

448 pagina's
Eerste druk: Crown, New York (Verenigde Staten)

In een leven vol betekenis en successen heeft Michelle Obama zich ontwikkeld tot een van de meest iconische en overtuigende vrouwen van dit tijdperk. Als first lady van de Verenigde Staten - de eerste Afro-Amerikaanse in die rol - maakte ze het Witte Huis tot het meest gastvrije en warme in de geschiedenis, terwijl ze zichzelf ontplooide tot krachtig pleitbezorger voor vrouwen en meisjes in Amerika en wereldwijd. Ze veranderde de manier waarop gezinnen een gezonder en actiever leven nastreven en stond haar man bij terwijl hij Amerika door enkele van de meest aangrijpende gebeurtenissen leidde. Ondertussen liet ze ons een paar danspasjes zien, maakte ze een verpletterende indruk tijdens de Carpool Karaoke, en voedde ze twee down-to-earth dochters op onder het oog van de meedogenloze media. In haar memoires nodigt Michelle Obama haar lezers uit in haar wereld, door ervaringen die haar hebben gevormd vast te leggen - van haar jeugd in het zuiden van Chicago tot haar jaren als bestuurder, balancerend tussen de eisen van het moederschap en werk, tot haar tijd op 's werelds beroemdste adres.

zoeken in:
4,5
Als niet-Amerikaanse blanke man in een niet-Westers land wonende, behoor ik niet tot de doelgroep van Michelle Obama. Desondanks vond ik dit toch wel een bijzonder boek. Michelle Obama schreef dit boek zonder ghostwriter, al zullen er wel veel handen een stuk geholpen hebben.

Ze is een bewonderenswaardig iemand, en haar respect is enkel maar gegroeid voor haar en haar echtgenoot. De voormalige First Lady heeft zelf ook veel in haar mars, en zonder Barack Obama ging ze ook wel een mooie carriere gemaakt hebben. Het mooie is ook dat ze niemand afvalt (tenzij Donald Trump dan), ook al heeft ze veel persoonlijke aanvallen gekend door de media en andere politici. Er wordt ook veel aandacht besteed aan haar rol als moeder, en hoe ze worstelt om haar kinderen een enigszins normaal leven te geven.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Je kunt leven in de wereld zoals die is, maar je kunt tegelijkertijd werken aan het scheppen van een wereld zoals die moet zijn

schrijft Michelle Obama ruim 20 pagina’s voor het epiloog van haar autobiografie ‘Becoming’. De weinig originele alternatieve Nederlandse titel ‘Mijn verhaal’ dekt de titel van de inhoud, in chronoligische volgorde beschrijft MO haar leven vanaf haar wieg in zuid Chicago tot aan de inauguratie-ceremonie van Donald Trump. MO’s toon over de (echtgenote van de) Republikeinse president Bush voorganger van haar echtgenoot, de Democratische president Barack Obama, is heel anders dan haar toon met betrekking tot de opvolger van Obama, de Republikeinse Trump.

Laat ik beginnen met de vorm van ‘Becoming’, een moeilijk in éen woord te vertalen titel van dit boek. MO bedoelt het niet als een doel een bepaald iets te willen worden, ze bedoelt het als een voorwaartse beweging, een manier om constant naar een beter zelf te streven; een reis die nooit ten einde komt.
In die zin past de chronologische vorm prima al is de inhoud op deze manier enerzijds hier en daar minder spannend, anderzijds wil ik toch verder lezen. Steeds denk ik, wie had ooit gedacht dat dit meisje op een zeker moment First Lady van de Verenigde Staten zou worden?

En toch was er zeker ambitie, gedreven door de vraag ‘Ben ik wel goed genoeg?’. Wat in geen enkel opzicht had te maken met de liefde van haar ouders of grote broer, die liefde was er zonder meer; zoals ik het lees, had het impliciet en expliciet te maken met ras en kleur. MO beschrijft met name haar omgeving, haar kleurrijke familie en ja, ja (ik hoor hier en daar al gezucht), hoe slavernij nog steeds in het leven van sommige familieleden doorspeelde. Bijvoorbeeld in het leven van haar geliefde doch boze grootvader.
Als meisje wilde MO wel degelijk iets bereiken, met name een briljant afgeronde studie, een meer dan goede baan en zeker ook een mooie auto voor de deur.
En dan ontmoet ze in een respectabele functie de stagiair Barack Obama. Allesbehalve de perfectionistische afvinker die zij zelf was, en soms nog is; MO vertelt dat niet alleen hij maar bijvoorbeeld ogenschijnlijk flierefluitende studiegenoten eveneens verandering brachten in haar leven, een ingrijpende gebeurtenis of levensvisie die bij deze studiegenoten horen.

MO beschrijft voorts de eerste stappen van haar man in de politiek, op eerlijke wijze haar langdurende moeite met de consequenties van keuzes, ook al werd ze hierbij betrokken en zei ze uiteindelijk ‘ja’.
Ze beschrijft ook, vind ik, indringend haar zoektocht om haar rol als First Lady zin te geven, zonder over te komen als de boze zwarte vrouw zoals ze tijdens de voorverkiezingen werd afgeschilderd. Hillary Clinton vertelde haar de do’s en don’ts, wilde ze iets bereiken als echtgenote van, zonder direct met de grond gelijk gemaakt te worden.

Ik denk dat het MO is gelukt. Het is haar gelukt eigen stappen te ondernemen t.b.v. o.a. gezondheid van kinderen, strijd tegen jeugd obesitas, jeugd in achterstands posities, veelal zwart; en wereldwijd het belang van onderwijs om verder te komen, om voorwaarts te participeren.

Hierbij heeft ze geleerd: niet teveel ineens binnen éen of twee ambtstermijnen willen, veranderingen duren soms jaren langer of mensenlevens ... Dit leerde ze van haar ontmoeting met Mandela, niet zozeer in woorden tijdens een diepgaand gesprek, Mandela was toen al ziek en over de negentig. Ze leerde het door na te denken over zijn leven. Door bij hem te zijn.
Ik zeg, deze getalenteerde vrouw is in staat belangrijke zaken te bewerkstelligen, ze is ook in staat tot zelfreflectie. Consistent oprecht, zichzelf niet sparend of te kort doend en waar mogelijk in die positie eerlijk. Waar, voor mijn part m.i. subjectief, niet iedereen nog dichterbij de positie van President van de USA toe in staat is. Ik heb heimwee. Ik hoop heel erg dat het tij weer keert.

Literair gezien misschien geen meesterwerk, inhoudelijk doet ‘Becoming’ voor mij ertoe 4*

avatar van Lalage
4,0
Michelle vertelt over haar leven met veel details en in het begin ga ik tergend langzaam door de bladzijden. Discriminatie van vrouwen en niet-witten en de daarmee samenhangende kansongelijkheid vormen de rode draad in het boek. Hoe de liefde tussen Barack en Michelle opbloeit is zo leuk om te lezen. Ook al weet iedereen dat Barack Obama in 2008 president van de VS werd, toch weet Michelle een spannend verhaal te maken van de verkiezingen. Het blijft steeds boeiend om te lezen.

Becoming – Michelle Obama | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 10:47 uur

geplaatst: vandaag om 10:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.