menu

The Red Tent - Anita Diamant (1997)

Alternatieve titel: De Rode Tent

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Engels
Historisch

321 pagina's
Eerste druk: Picador, New York (Verenigde Staten)

Dina wordt opgevoed door vier moeders, Lea, Rachel, Zilpa en Bilha, de dochters van Laban en de vrouwen van Jakob. Zij wijden haar in in de geheimen van de rode tent, de plaats waar vrouwen zich drie dagen per maand terugtrekken, tijdens de nieuwe maan. Ze vertellen elkaar verhalen en geven hun kennis en geheimen door over geboorte en bevalling, over geneeskrachtige kruiden en over de heilige riten bij de eerste menstruatie. Dina vindt de liefde in de armen van de zoon van de koning van Sichem, maar haar geliefde wordt door de zonen van Jakob op lafhartige wijze vermoord. Gebroken door verdriet vervloekt Dina Jakob en haar broers en vlucht naar Egypte...

zoeken in:
avatar van J.Ch.
2,5
Tegenvaller. Het verhaal van Dina, de enige dochter van aartsvader Jakob, is een van de meest dramatisch interessante geschiedenissen in de Bijbel, en daarbij relatief onbekend. Een jonge vrouw, opgegroeid te midden van een dozijn broers, wordt verkracht/verleid/geschaakt door een prins, leidend tot een bloedbad; dat is mijns inziens een prima opzet voor een roman. De uitwerking door Anita Diamant laat echter te wensen over.

In het begin was ik juist hoopvol. Het eerste deel richt zich op de verhalen van Dina’s moeder-tantes. In de roman zijn niet alleen Leah en Rachel zussen, ook Bilha en Zilpa zijn hun onwettige zussen. Jakob trouwt dus met vier zussen – een fascinerend gegeven dat Diamant prima uitwerkt. De onderlinge relaties zijn stuk voor stuk gecompliceerd en interessant. Ondanks de uitgebreidheid van de familie slaagt Diamant erin om de meeste leden een onderscheidende persoonlijkheid te geven; geen geringe prestatie. Dit eerste deel heb ik dan ook in korte tijd en met veel plezier gelezen.

Tot mijn verbazing zakt het verhaal vervolgens in op het moment dat Dina haar intrede doet. Ze is de verteller, de ik-persoon, en je zou denken dat die positie haar het personage maakt met wie je het meest meevoelt. Dina blijkt echter een vrij vaag personage dat mij al snel in de weg stond: ik wilde dat het verhaal zich weer ging richten op de rivaliteit en loyaliteit tussen Jakobs vrouwen.

Een tweede teleurstelling was de uitwerking van Het Grote Drama: de moord op Sichem door Dina’s broers. Allereerst vond ik de liefdesgeschiedenis zelf totaal niet overtuigend. Tieners die na vrijwel geen interactie geloven dat ze voorbestemd zijn om altijd samen te zijn en vervolgens alle verstand achter zich laten hebben nooit op mijn sympathie kunnen rekenen. Waar de Bijbel best nog wel wat ruimte biedt om te speculeren of Dina nu verkracht of verleid werd, maakt Diamant het een goedkope romance. Het daaropvolgende bloedbad neemt welgeteld een hele pagina in beslag, waarna Dina haar hele familie vervloekt (waarbij het mij overigens niet duidelijk is waarom ze dit zonder aanzien des persoons doet terwijl vele familieleden hierbij helemaal niet betrokken waren) en de benen neemt. Heel kort stipt de schrijver nog aan hoe het vervolgens met de familie gaat; een samenvatting die boeiender blijkt dan de ruim 100 pagina’s die dan nog volgen bij elkaar. Dina’s belevenissen in Egypte konden mijn aandacht nauwelijks vasthouden.

De derde teleurstelling is het einde. De moord op Sichem is het zwaartepunt van het verhaal en hoewel het goed te begrijpen is dat je daarna nog een stuk boek te gaan hebt om te zien hoe het de betrokkenen nadien vergaat, kan het toch niet de bedoeling zijn dat de rest van het boek saai is. Ik had verwacht dat Dina’s hereniging met Jozef en hun gezamenlijke terugkeer naar hun vader zou leiden tot iets van een climax, een catharsis, wat dan ook. Maar nee. De toch al kleurloze persoonlijkheid van Dina ondergaat geen merkbare verandering. En de enige herkenning die ze krijgt is een korte monoloog van Juda die vanuit het niets komt en die nergens toe leidt. De andere broers zijn of dood, of spelen totaal geen rol meer in het verhaal. Dina reist het hele eind naar haar vader zonder ook maar een poging te doen om hem te spreken te krijgen. Na alles wat ik ‘geïnvesteerd’ in bepaalde personages voelde ik me eerlijk gezegd bekocht.

Kort gezegd een boek met een prima concept en een hoopgevend begin, maar uiteindelijk een teleurstellende uitwerking en een van de slechtere eindes die ik in lange tijd gelezen heb. Wat jammer.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:50 uur

geplaatst: vandaag om 14:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.