menu

Ikarien - Uwe Timm (2017)

Alternatieve titel: Icariƫ

mijn stem
2,25 (2)
2 stemmen

Duits
Psychologisch

416 pagina's
Eerste druk: Kiepenheuer & Witsch, Keulen (Duitsland)

Duitsland, april 1945. De oorlog is verloren, geallieerde troepen rukken op langs totaal verwoeste steden. De Amerikaanse officier Michael Hansen keert terug naar zijn geboorteland om in opdracht van de geheime dienst uit te zoeken welke rol de vooraanstaande rassenhygiënicus dr. Alfred Ploetz heeft gespeeld in het Derde Rijk. Hansen verricht zijn werk vanuit een geconfisqueerde villa, legt beslag op een luxe cabriolet en wordt verliefd op de jonge Duitse weduwe Molly.

zoeken in:
avatar van eRCee
2,5
Uwe Timm heeft lang rondgelopen met de ideeen voor dit werk, en het onderzoek ernaar: in het nawoord staat dat hij in 1978 voor het eerst begon aan een opzet voor Icarie. Blijkbaar ligt het onderwerp hem na aan het hart. De roman behandelt de opkomst van de eugenetica en rassenleer in het Duitse denken uit de eerste helft van de 20e eeuw. Dit wordt beschreven vanuit een post-oorlogsperspectief, in de vorm van een Duits-Amerikaans soldaat die in het net overwonnen Duitsland rapporten moet schrijven over een van de grondleggers van de eugenetica, Alfred Ploetz.

Met deze inleiding in het achterhoofd kan je eigenlijk al wel raden waar het mis gaat. Uwe Timm wil veel materiaal kwijt en gebruikt de romanvorm als kapstok om zijn non-fictie in te verpakken. Dit gaat onherroepelijk ten koste van het literaire aspect. De personages zijn bleek en hun wederwaardigheden clichématig. Daarnaast voelt het rommelig aan. Dit heeft er ook mee te maken dat Timm vertelvormen afwisselt: interviews, dagboekfragmenten (die bijzonder matig zijn) en dan een meer traditioneel, alwetend perspectief.

De inhoud van deze gemankeerde roman is overigens best interessant en het boek leest gemakkelijk. Maar de romanliefhebber doet er goed aan eerder nog eens de grote Duitse schrijvers over de oorlog aan te vatten: Lenz, Grass, Boll. (Bijvoorbeeld het postuum uitgegeven debuut van Heinrich Boll, De engel zweeg, is in al z'n eenvoud een veel beter boek over de eerste dagen na de capitulatie.)

Gast
geplaatst: vandaag om 12:07 uur

geplaatst: vandaag om 12:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.