menu

The Fifth Season - N.K. Jemisin (2015)

Alternatieve titels: Het Vijfde Seizoen | The Broken Earth #1

mijn stem
4,50 (4)
4 stemmen

Engels
Fantasy

512 pagina's
Eerste druk: Orbit, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 'Het Vijfde Seizoen' volgen we drie vrouwen met een speciale gave die de natuur kunnen beïnvloeden, maar ook aardbevingen kunnen veroorzaken. Damaya, een jong meisje dat wordt getraind om het Koninkrijk te dienen; Syenite, een ambitieuze jonge vrouw die zich verplicht moet voortplanten met haar verbitterde en angstaanjagende mentor; en Essun, een moeder die op zoek is naar de vader die haar zoontje vermoordde en hun dochter ontvoerde vlak nadat een nieuw Seizoen een diepe kloof door het land trok.

zoeken in:
avatar van Lalage
5,0
Nora Jemisin won voor elk van de drie delen van 'The Broken Earth' een Hugo Award, een ongekende prestatie. Haar fantasie is eindeloos en de ‘world building’ is ontzettend knap gedaan. In elk hoofdstuk wordt weer iets nieuws ontdekt en spanning opgebouwd. Elk detail klopt.

The broken earth – N.K. Jemisin | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van handsome_devil
4,0
Als je op het internet op zoek gaat naar de beste fantasy boeken (iets wat ik regelmatig doe sinds ik besloten heb om meer fantasy te gaan lezen), kom je ongetwijfeld de naam N.K. Jemisin tegen. Haar boeken winnen vele prijzen en scoren enorm hoog op een site als Goodreads. The Fifth Season is het eerste deel van de The Broken Earth trilogie. Die drie afzonderlijke boeken uit de reeks wonnen allemaal de prestigieuze Hugo award, wat een vrij straffe prestatie is en ik geloof ook nog niet eerder vertoond. Hoog tijd dus om dat eerste deel eens aan mijn kritische blik te onderwerpen.

Het verhaal gaat over drie vrouwen die met magische krachten de aarde kunnen bewegen. Ten goede, maar zeker ook ten kwade. Damaya is een meisje dat weggehaald wordt bij haar ouders en naar de Fulcrum gebracht wordt. Daar leert ze haar krachten zo te controleren dat ze er later de wereld mee kan dienen. Syenite woont al in de Fulcrum en krijgt de opdracht om zwanger te worden van haar onsympathieke mentor. Samen reizen ze af naar Allia om een belangrijke opdracht te vervullen. Tot slot volgen we Essun die op zoek is naar de man die haar zoon heeft vermoord en haar dochter heeft ontvoerd, kort nadat een nieuw Seizoen zich heeft aangediend.

Zo’n nieuw Seizoen houdt in dat er zoiets ontwrichtends gebeurt dat hele beschavingen van de aarde geveegd worden. Zoiets heeft zich al meerdere keren voorgedaan en heeft de wereld op zijn kop gezet. Zo’n periode dient zich dus nu weer aan. We leren als lezer van alles over de geschiedenis van de aarde en hoe die verschuivingen en magische krachten werken. N.K. Jemisin vertelt dit allemaal heel erg gedoseerd, zodat je stukje bij beetje de wereld, waarin deze verhalen zich afspelen, beter leert kennen.

Lees verder

avatar van handsome_devil
4,0
I build a world with fantasy master N.K. Jemisin

Een podcastaflevering waarin N.K. Jemisin een masterclass world building geeft. Heel tof! Is ook te vinden in de meeste podcast apps. Je hoeft haar boeken niet gelezen te hebben, ik denk dat het ook heel leuk kan zijn voor andere sci-fi/fantasy liefhebbers.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:45 uur

geplaatst: vandaag om 10:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.