menu

De B.V. Noord-Korea: Een Kernmacht in de Marge - Remco Breuker (2018)

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Politiek

272 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

De Democratische Volksrepubliek van Korea is niet democratisch, het volk heeft er niets te zeggen, het is geen republiek en het omvat slechts de helft van Korea. Wat het wél is, beschrijft Remco Breuker in 'De B.V. Noord-Korea'. Hij gaat in op wat het land nu is, en wat we er in de toekomst van kunnen verwachten als de strategische plannen van het land slagen. Noord-Korea weet wat het doet: het verdient fortuinen in het buitenland, heeft kern- en andere wapens ontwikkeld en is een kernmacht geworden die er klaar voor is om met de VS aan tafel te gaan zitten. Remco Breuker laat haarfijn zien hoe het land in elkaar zit, waarom mensenrechtenschendingen en kernwapens er nauw met elkaar verweven zijn, waar het naartoe op weg is, en wat dat voor de rest van de wereld betekent.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,5
3 maand terug voorspelde Breuker dagenlang dat het einde der tijden nu echt onafwendbaar was, dus heel serieus neem ik de man niet, maar dit lijkt me wel een interessant boek.

avatar van Lalage
mjk87 schreef:
3 maand terug voorspelde Breuker dagenlang dat het einde der tijden nu echt onafwendbaar was, dus heel serieus neem ik de man niet, maar dit lijkt me wel een interessant boek.

Laatst bij Jinek kwam hij wel serieus over...

avatar van mjk87
2,5
Op momenten komt Breuker met een aantal aardige zaken, maar heel veel nieuws brengt hij nu ook niet. Daar speelt ook mee dat Breuker niet echt een boek schrijft maar eerder een aantal losse essays over aspecten van Noord-Korea heeft gebundeld, waarin hij doet alsof er samenhang is maar die vergeet hij vervolgens goed uit te werken. Daardoor wordt het centrale thema ook wat vergeten om echt uit te werken en daarmee ook het doel van dit boek. Wat wil Breuker nu precies zeggen? Wat echter het meest irriteert is de schrijfstijl die niet echt soepel is en soms erudiet terwijl Breuker best makkelijker taalgebruik kan gebruiken. Zeker in zo'n boek is die duurdoenerij niet nodig. 2,5*.

avatar van Ste*
mjk87 schreef:
Wat echter het meest irriteert is de schrijfstijl die niet echt soepel is en soms erudiet terwijl Breuker best makkelijker taalgebruik kan gebruiken.

Sowieso eens met dit ja. Hij schijnt 'goed schrijven' te verwarren met 'moeilijk en erudiet schrijven', iets dat de leesbaarheid niet ten goede komt.

Ook lijkt het erop dat het hem niet zoveel interesseert dat hij schrijft voor mensen die misschien nieuw zijn met de materie, en hij heeft duidelijk ook geen zin om mensen aan het handje mee te nemen. Vooral de opbouw valt daarin op. Pas ergens na het midden komt er een hoofdstuk over het dagelijks leven in Noord-Korea, daarvoor moet je je eerst door een uiterst taaie opsomming van de buitenlandse relaties heen worstelen. En die schrijfwijzes van de namen, Kim Chŏngil e.d., tja, hij zal deze manier zelf correcter vinden, maar irritant weglezen doet het wel.

Jammer, want ik had me best verheugd op dit boek. Ik vond hem aan tafel bij Jinek of Pauw wel overkomen als een van de weinigen in Nederland die iets zinnigs weet te melden over het land, en na het lezen van The Girl with Seven Names - Hyeonseo Lee (2015) was ik wel benieuwd naar meer (actueels) over Noord-Korea. Mensen die geïnteresseerd zijn in het land kunnen wat mij betreft beter dat boek lezen, want terloops krijg je daarin eigenlijk dezelfde informatie mee, maar dan een stuk beter leesbaar.

Ik heb het boek niet uitgelezen (het moest terug naar de bibliotheek en had er geen zin meer in), dus wellicht dat het afstevent op een geweldige heldere conclusie (ik zal dus niet stemmen), maar ik kwam er in ieder geval lastig doorheen. Jammer, want Noord-Korea is een onderwerp dat makkelijk fascineert en interessant kan zijn, en in feite dus een taartje is waar je als schrijver alleen nog maar de kers aan hoeft toe te voegen, maar dat heeft Breuker wat mij betreft niet gedaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:40 uur

geplaatst: vandaag om 17:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.