menu

The Man in the High Castle - Philip K. Dick (1962)

Alternatieve titels: De Man in het Hoge Kasteel | Laarzen in de Nacht

mijn stem
3,34 (34)
34 stemmen

Engels
Sciencefiction

272 pagina's
Eerste druk: Putnam, New York (Verenigde Staten)

In een wereld waar de Tweede Wereldoorlog niet door de geallieerden gewonnen werd zijn de Japanners en Duitsers aan de macht. De grote oorlog is voorbij, maar in de Amerikaanse steden en dorpen heerst geen vrede en rust. Japanners en Duitse SS-ers terroriseren het land. Is er nog hoop voor Amerika?

zoeken in:
2,5
Het verhaal ontvouwt zich als een typisch Philip Dick boek, en je raakt er echt door geboeid. Het einde is echter een enorme anti-climax, de spanning was ineens helemaal weg. Een gemiste kans van Dick, ik vond dat echt zonde en zal het boek niet snel nog eens lezen.

avatar van Sammael
4,0
The Man in the High Castle is het eerste boek van Philip K. Dick dat ik gelezen heb. En het beviel me erg goed, stukken beter althans dat het vrij lage gemiddelde hier iemand misschien zou laten geloven. Science Fiction dekt niet helemaal het genre, in feite is dit boek een alternatieve geschiedenis. Eentje waarin Duitsland en Japan de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen, en de Verenigde staten hebben opgedeeld in een Duits en een Japans deel. Dat is dus niet zozeer Science als voornamelijk veel Fiction.

In het door Japan bezette gedeelte van de VS volgen we de levens van diverse personen, die misschien nog als sterkste overeenkomst hebben dat ze allemaal vrij laaggeplaatst zijn en vaak geen rol van betekenis spelen in het 'grote geheel'. Zo is er Robert Childan, die in winkel heeft in Amerikaans antiek dat door Japanners zeer gewild is, Frank Frink, een metaalbewerker die replica's van datzelfde antiek maakt, en diens ex-vrouw Julia, een judo-instructrice die in de neutrale zone tussen het Duitse en Japanse deel van de VS woont. Deze mensen doen voornamelijk hun eigen ding, waardoor er niet echt sprake lijkt van een overkoepelend plot. Toch is er zeker sprake van een aantal samenbindende factoren, waardoor de verschillende verhaallijnen met elkaar verweven raken. Sowieso is de hele alternatieve geschiedenis vaak eigenlijk een kapstok aan de hand waarvan bepaalde thematiek uitgewerkt wordt. Vooral vraagstukken rond identiteit en authenticiteit houden zo'n beetje alle personages op verschillende manieren bezig.

Daarnaast is er het aspect van de Aziatische spiritualiteit, dat door de Japanse invloeden ook sterk in de Amerikaanse cultuur geworteld is geraakt. Praktisch iedereen in het ban van het boek I Ching, waar waarzeggende krachten aan worden toegeschreven en dat continu gebruikt wordt als een soort orakel. De I Ching verweeft hiermee op subtiele wijze de lotgevallen van de verschillende hoofdrolspelers, vaak op manieren waarvan ze zelf niet bewust zijn.

Ook is er natuurlijk de titulaire Man in the High Castle zelf. Dit betreft een geheimzinnige auteur die een boek over een alternatieve geschiedenis heeft geschreven, eentje waarin Duitsland en Japan de Tweede Wereldoorlog hebben verloren. (En nee, dit is niet onze eigen geschiedenis: in dit geval is de wereld onderverdeeld tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittanië). Ook zijn boek houdt de verschillende personages bezig, waarbij Julia's verhaallijn specifiek draait om haar zoektocht naar dit enigmatische figuur. Het gegeven van een boek-in-een-boek maakt het mogelijk om op een metaniveau over het concept van een alternatieve geschiedenis te praten, wat vaak leidt tot interessante discussies en inzichten.

Enige minpunt, en misschien de reden dat ik 'maar' 4* geef: het boek voelt soms onaf. De verschillende verhaallijnen worden weliswaar goed uitgewerkt, maar een en ander blijft toch een beetje hangen, met sommige onderwerpen had meer gedaan kunnen worden. Vooral het einde van Julia's verhaallijn, tevens het einde van het boek zelf, voelt een beetje te open. Dit zal te maken hebben met het feit dat Philip K. Dick eigenlijk van plan was om een vervolg te gaan schrijven op dit boek, maar dat is er nooit van gekomen. Het onderzoek doen naar Nazi-Duitsland was voor de man te deprimerend, en wie kan hem dat kwalijk nemen. Gelukkig is The Man in the High Castle op zichzelf ook gewoon een meer dan prima boek. Het mag zich dan wel afspelen in een alternatieve wereld, uiteindelijk zegt het toch vooral veel over die van ons.


4,0
Heerlijk hoor. Het gegeven is erg gewaagd en origineel, en de diverse facetten ervan worden erg organisch naar voren gebracht. Het verhaal an sich is gewoon een lekkere spionage pageturner, óm die originele setting(s) heen en dat maakt, met de toch doorsnee stijl, in het geheel een boeiend en fijn weglezend verhaal.

Ik ben bezig met zijn Library Of America verzameld werk dus kan m'n stem nog bijwerken, na vergelijking met de rest van zijn werk.

4,0
Goed boek met een zeer interessant gegeven dat goed wordt uitgewerkt. Wel (voor mij) twee minpuntjes: de plannen die door de Japanners voortdurend voorgelegd worden aan "I Ching" en het einde van het boek dat toch een beetje als een nachtkaars uitgaat.

avatar van handsome_devil
3,5
Ik zet weer een stapje in de wereld van science-fiction en fantasy. Ik heb voor The Man in the High Castle gekozen omdat ik al heel lang iets van Dick wilde lezen. Ook is dit boek tot een serie gemaakt die via Amazon Prime te zien is en die wil ik heel graag zien.

Het uitgangspunt voor The Man in the High Castle kende ik al wel en heeft me altijd aangesproken. Strikt genomen gaat het hier niet om science-fiction, maar eerder om een alternatieve geschiedenis. Eentje waarbij Japan en Duitsland de Tweede Wereldoorlog gewonnen hebben en waarbij die landen de Verenigde Staten nu soort van ‘delen’.

Er is spanning tussen Duitsland en Japan en gaandeweg het verhaal loopt die spanning verder op. In het verhaal volgen we diverse figuren tijdens de bezetting van Amerika. Ze wonen in verschillende delen van Amerika (en dus onder verschillende bezetters, ook is er een neutraal gebied), ze hebben verschillende religieuze achtergronden en ze hebben allemaal een andere sociaal-economische status. Echt fijn is de situatie echter voor niemand.

Ik vond het een erg goeie roman, maar omdat het verhaal zo onaf voelt kon ik er toch geen heel hoog cijfer aan kwijt. Op mijn website kun je verder lezen wat ik ervan vond en welke ideeën ik uit de roman gehaald heb. Het is per ongeluk een nogal uit de kluiten gewassen stuk geworden, maar ergens is dat wel een goed teken. Blijkbaar viel er veel over te zeggen. Ik heb heel veel zin om de tv-serie gebaseerd op dit boek te gaan kijken nu!

Stukje (inclusief korte leessoundtrack).

Gast
geplaatst: vandaag om 10:02 uur

geplaatst: vandaag om 10:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.