menu

‪Even Geduld A.u.b‬.: ‪Visies op Televisie‬ - Mies Bouhuys, Herman van Run, Nico Scheepmaker, Dick Hillenius, Renate Rubinstein, Koot, Jan Elemans, Jacq Firmin Vogelaar, Cornelis Verhoeven, Henk Spaan, Tim Krabbé, Carel Swinkels, Herman Pieter de Boer, Heinz Polzer, Elly de Waard, Kees Holierhoek, Harry Mulisch, Jerven, Heere Heeresma, Yvonne Keuls, Wim Hazeu, Leo Derksen, Mies Bouwman, Jan Mulder, C. Buddingh', Guus Luijters, Piet Grijs, Hans Dorrestijn, Joop Waasdorp, J.W. Holsbergen, Mensje van Keulen, Jan Buskes, J. Bernlef, Harriët Freezer, Michel van der Plas, Jan Jonker en Erik K. de Vries (1977)

mijn stem
2,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Sociaal / Autobiografisch

77 pagina's
Eerste druk: Commissie voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 1977. In augustus 1976 ontvingen zestig schrijvers/journalisten een brief van de CPNB. De literatoren werd meegedeeld dat er een bundel in de maak was die 'een zo gevarieerd mogelijk beeld zal geven van de rol die televisie in onze tijd speelt'. De door de CPNB aangestelde redactiecommissie behield zich het recht voor een inzending te weigeren; het honorarium zou dan ƒ 200,- bedragen. De 34 uiteindelijk geplaatste bijdragen leverden elk ƒ 300, - op. Renate Rubinstein stelt dat met hoeveel spijt, bescheidenheid of nuchterheid je ook zegt dat je nooit tv kijkt, de mensen toch zullen denken dat je je er te goed voor voelt. Cornelis Verhoeven denkt niet dat de televisie het lezen bevordert, maar wel de verkoop van boeken. Tv bevordert immers de verkoop van alles wat op het scherm komt. Kees Holierhoek, auteur van veel tv-spelen, beschrijft in kort bestek wat er allemaal bij komt kijken voordat het moment van uitzending daar is. Harry Mulisch vraagt zich af hoe iemand het in zijn hoofd haalt om voor de tv te gaan schrijven. Je schrijft toch juist om de tijdelijkheid te overwinnen? Heere Heeresma ('Zijn oeuvre bestaat uit zo'n twintig titels. Het dient elk jaar bijkans in z'n geheel herdrukt te worden') kotst van de tv. Het draait daar alleen maar om de macht; het medium is nog erger gedegenereerd dan de film, waar het alleen om het geld draait. Mies Bouwman gaat naar een optreden in Carré van een van tv bekende komiek, waar door ‘ons soort mensen’ op neer wordt gekeken. Als ze tijdens het gezang over ‘Willempie’ wordt herkend breekt het angstzweet haar uit, tot ze beseft dat het ook haar publiek is ... Joop Waasdorp verzucht dat hij net zo verstandig had willen zijn als sommige gereformeerden, die zo’n onbijbelse tv niet in huis willen hebben. Dat had hem een een hoop tijd en reparatiekosten gescheeld. Dominee J.J. Buskes haalt herinneringen op aan zijn optreden als forumlid in het VARA-televisieprogramma ‘Welbeschouwd’ (1959-1962). Naar zijn mening werd het forum op instigatie van het PVDA-partijbestuur geliquideerd omdat het een te linkse signatuur had. J. Bernlef schreef een kunsthistorische beschouwing over ‘Peyton Place’ Voor hem is dit een van de eerste voorbeelden van ‘minimal art’.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:41 uur

geplaatst: vandaag om 15:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.