menu

The Burning House - Neil Spring (2018)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Thriller

512 pagina's
Eerste druk: Quercus, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Makelaar Clara moet hoognodig iets verkopen. Nu haar misbruikende ex-echtgenoot op het punt uit te vinden waar ze zich verbergt, heeft ze de commissie snel nodig of anders is haar kans op ontsnapping verkeken. Boleskine House aan de oevers van Loch Ness staat al jaren te koop, en Clara is er zeker van dat een "onschuldig" brandje de prijs naar beneden zal drijven. Maar de perfecte misdaad wordt al gauw de perfecte nachtmerrie: er was een getuige, een vreemdeling in het dorp, en hij is niet van plan Clara daar zo makkelijk mee weg te laten komen...

zoeken in:
avatar van PeterW
4,5
Boleskine House is een landhuis aan de zuidoostkant van Loch Ness in de Schotse Hooglanden. Het was eens de thuisbasis van auteur en occultist Aleister Crowley en Led Zeppelin-gitarist en producer Jimmy Page. Het leed aanzienlijke brandschade in december 2015 en opnieuw in juli 2019. Dit vormt de rode draad voor dit boek. Wederom neemt Neil Spring een bestaande plek omgeven door verhalen en legendes en weeft daar vervolgens zijn eigen verhaal doorheen. Resultaat is een dik 500 pagina's tellende paranormale thriller die nergens verveelt.

Hoofdpersoon is Clara Jones, die om aan haar gewelddadige echtgenoot te ontsnappen, Londen ontvlucht is, een andere naam heeft aangenomen en haar toevlucht heeft gezocht in Schotland, in een klein dorpje aan de oevers van Loch Ness; ergens waarvan ze zeker weet dat haar man haar daar niet zal zoeken. Ze vindt er werk bij een makelaardij, maar de zaken gaan slecht, en er wordt weinig verkocht. Ze krijgt het landhuis Boleskine in haar portefeuille, maar het huis staat al heel lang te koop en de eigenaar weigert met de prijs te zakken. Ze besluit het heft in eigen hand te nemen en steekt de oostelijke vleugel in brand, waardoor de eigenaar gedwongen wordt de prijs te laten zakken. Dit speelt Oswald Cattenach(!), een excentrieke vreemdeling en aanhanger van Aleister Crowley, in de kaart, die daardoor kans ziet het huis te kopen. Hij heeft gezien dat Clara het huis in brand stak, en besluit haar daarmee te chanteren zodat ze hem mee kan helpen met zijn dubieuze plannen, wat die dan ook mogen zijn. Gebukt onder schuldgevoel ziet Clara geen andere uitweg dan mee te werken aan iets waar ze geen idee van heeft.

Het verhaal spint zich verder uit tot een gedegen thriller met paranormale aspecten (iets wat de term thriller eer aan doet), en het gebruik van bestaande plaatsen en verhalen maken dit boek tot een feest van herkenning; zoals bij alle andere boeken van Spring (Borley Rectory, Imber, The Havens).
De naam Oswald Cattenach is het resultaat van een wedstrijd die de auteur uitgeschreven had. De winnaar werd vereerd met een rol in het boek; er is dus werkelijk iemand die Oswald Cattenach heet. Ongetekende heeft ook meegedaan met die wedstrijd, maar waarschijnlijk is Peter van der Wielen toch te problematisch in een Engelstalige roman.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:54 uur

geplaatst: vandaag om 10:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.