menu

Molotov's Magic Lantern: A Journey in Russian History - Rachel Polonsky (2010)

Alternatieve titels: Molotovs Toverlantaarn: Een Reis door de Russische Geschiedenis | Molotov's Magic Lantern: Travels in Russian History

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Biografie / Historisch

416 pagina's
Eerste druk: Faber & Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In de jaren negentig van de vorige eeuw komt de schrijfster met haar gezin in Moskou te wonen en ze begint een ontdekkingstocht in een land dat ze goed denkt te kennen. Zij woont in een appartementencomplex aan de Romanov Avenue dat, in de tsaristische- en Sovjettijden, een verblijfplaats had geboden aan de elite. Eén van de meer griezelige oud-bewoners is Vjatsjeslav Molotov, een handlanger van Stalin; Molotov zou zelf het regiem van Stalin overleven. In zijn appartement vindt de schrijfster de restanten van zijn bibliotheek en een oude toverlantaarn. Ondanks zijn aandeel in de zuiveringen, was Molotov een vurig lezer met een speciale toewijding aan Tsjechov. Molotov bezat een hele reeks gesigneerde eerste uitgaven van boeken van schrijvers; schrijvers, die hij later zonder problemen of pardon naar strafkampen zou zenden. De bibliotheek is voor Rachel Polonsky het uitgangspunt voor haar reizen naar plaatsen in Rusland, die gelieerd zijn aan de schrijvers uit de bibliotheek of aan de politici en soldaten, die vroeger in het appartementencomplex hebben gewoond. Haar reizen voeren haar eerst in cirkels door Moskou, maar gaandeweg voeren haar reizen haar steeds verder tot naar de uithoeken van Rusland.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:27 uur

geplaatst: vandaag om 09:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.