menu

Sogliadatai - Vladimir Nabokov (1930)

Alternatieve titels: Het Oog | The Eye | Соглядатай

mijn stem
3,66 (19)
19 stemmen

Russisch
Psychologisch

128 pagina's
Eerste druk: Sovremennie Zapiski (periodiek), Parijs (Frankrijk)

De protagonist poogt een zelfmoord, waarschijnlijk een geslaagde poging. Na zijn dood ziet de lezer mee door zijn oog, dat het milieu van ontwikkelde Russische emigranten in Europa bekijkt. Daar houdt een mysterieus indivdu, Smoerov, zich op.. Het oog raakt steeds geobsedeerder door Smoerov en ontdekt uiteindelijk zijn geheim...

zoeken in:
2,5
Lange zinnen met tangconstructies waar je U (met hoofdletter) tegen zegt: het overheersende gevoel na het boekje uitgelezen te hebben. Je moet er tegen kunnen. Eigenlijk was het zo kort dat je nooit echt het gevoel krijgt in het verhaal op te gaan: vat op de verteller en zijn hoofdinteresse valt beide nauwelijks te verkrijgen. Dit maakt dat een doelloze verzameling observaties van de verteller lijkt, zij het vanuit een enigszins eigenaardige positie.

Is het geheim de seksuele geaardheid van Smoerow waarop wordt gedoeld?

Heb trouwens de Nederlandse vertaling door Coutinho gelezen, is de Engelse beter?

Gast
geplaatst: vandaag om 03:15 uur

geplaatst: vandaag om 03:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.