menu

Snap - Belinda Bauer (2018)

Alternatieve titel: Blinde Drift

mijn stem
3,00 (3)
3 stemmen

Engels
Thriller

352 pagina's
Eerste druk: Transworld Digital, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Op een verstikkende zomerdag zitten de elfjarige Jack en zijn twee zussen in hun kapotte auto te wachten tot hun moeder terugkomt en hen redt. Voordat ze weggaat laat ze weten dat Jack goed op zijn zusjes moet passen. Maar ze komt niet terug. Ze komt nooit terug. Het leven zoals de kinderen dit kenden zal voor altijd veranderen. Drie jaar later past Jack nog steeds op zijn zussen en moet hij ervoor zorgen dat niemand weet dat ze alleen in huis wonen. Daarnaast is het aan hem om de waarheid te achterhalen over wat er met zijn moeder is gebeurd...

zoeken in:
avatar van H€yoka
2,0
Alweer een "boektopper" achter de rug. Neem deze term niet te ernstig, het is de verzamelnaam van een pakket boeken die uitgeverij Van In semestrieel selecteert om goedkoop aan leerlingen en leerkrachten aan te bieden. Dit is boek nummer 9 dat ik uit deze reeks lees in het kader van mijn lerarenopleiding en telkens weer is het tenenkrullend uitkijken naar het einde.

Is dit een slecht boek? Nee, het is een middelmatig, dertien in een dozijn, wie is de dader boek. Je moet al erg veel goede wil tonen om bij de term "literaire thriller" niet in lachen uit te barsten. Maar goed, lezen moesten we.

Dit boek volgt Jack, een jongen die na het verlies van zijn moeder en de desertatie van zijn vader, hoofd van het gezin wordt. Naast zichzelf moet hij ook nog 2 kleinere zussen in leven zien te houden. In wezen zou de auteur dus een "Lord of the Flies" verhaal opzetten, denk je dan.

Maar nee hoor. Nergens wordt nog maar een poging gedaan om het "alleen op de wereld" gevoel nadruk te geven. De kinderen brengen het er al bij al nog vrij goed van af. Ze hebben zelfs elektriciteit, stromend water en behouden met gemak een dak boven het hoofd. Hierbij worden ze geholpen door een crimineel, maar uiteraard eentje met een gouden hart. Wat gezellig allemaal.

Dit verhaal moet en zal een thriller zijn, dus gaan we op zoek naar de moordenaar van de mama. Jack slaagt erin om het mes te herkennen waarmee de moord gepleegd werd en zo linken we Catherine While aan het verhaal. Vanuit haar perspectief worden enkele hoofdstukken verteld, maar aan het einde van het boek speelt ze geen noemenswaardige rol meer. Ze duikt nog even op als een miserabele poging tot jump scare, maar dat is het dan ook.

Er hossen ook nog wat politieagenten rond en die... tja, doen politiewerk. Op basis van de verklaringen van een minderjarige dief. Suspension of disbelief is altijd wel nodig, vermoed ik. Helaas zijn deze clevere, vertrouw op je gevoel, op-en-top speurders niet in staat om het meest voor de hand liggende euvel op te lossen: de dader heeft de moord gepleegd met een mes en heeft nadien een exacte kopie van dat mes laten maken.. Wat het nog een beetje leuk zou maken, is dat de maker van het mes en de dader één en dezelfde persoon zijn. Alles lag hiervoor op tafel, tot de obsessie met katten aan toe. Maar nee, de maker is een oud dametje en zij komt in het verhaal wanneer ze nodig is en verdwijnt met de noorderzon eens ze niet meer nodig is. Lui schrijven, noem ik dat.

Samengevat: geen leuk boek om te lezen, niets om uit te plukken om aan de leerlingen voor te leggen. 2*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:33 uur

geplaatst: vandaag om 11:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.