menu

Schweine: Ein Portrait - Thomas Macho (2015)

Alternatieve titels: Varkens | Naturkunden #17

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Duits
Wetenschappelijk

155 pagina's
Eerste druk: Matthes & Sietz, Berlijn (Duitsland)

Geen enkel ander dier wordt vaker gegeten, en ook taalkundig nemen we het varken, de zeug en de biggen vaak en graag in de mond. Bijvoorbeeld om mensen een gebrek aan manieren te verwijten, of vraatzucht en luiheid. Het varken is ook figuurlijk meerduidig: een symbool van religieuze onreinheid, seksueel genot en bodemloze domheid. Steeds duidelijker wordt hierdoor vooral hoe na het varken ons zelfs fysiek staat. Volgens recent onderzoek is de transplantatie van varkensharten in menselijke borstkassen aanstaande. Geen wonder dat de mens zich nadrukkelijk door een schier eindeloze reeks taboes en vooroordelen van zijn favoriete boerderijdier probeert te onderscheiden. Culturele wetenschapper Thomas Macho volgde de carrière van dit intens geliefde en gehate dier vanaf de vroegste domesticatie tot aan zijn positie als vlees- en metaforenleverancier nummer één. Macho's boek is een prachtig geïllustreerd pleidooi voor dit fraaie dier, een portret van oude en nieuwe rassen en vormt het bewijs dat het varken en de mens in complexiteit en tegenstrijdigheid niet voor elkaar onderdoen.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Ik neem bij deze toevoeging aan dat de moderatoren er geen probleem mee hebben dat een macho een boek over varkens schrijft ...

avatar van gert_r
Sol1 schreef:
Ik neem bij deze toevoeging aan dat de moderatoren er geen probleem mee hebben dat een macho een boek over varkens schrijft ...
Een ieder kan zich hier zelf een beeld vormen over deze Macho-met-een-hoofdletter-H.

avatar van Donkerwoud
Ik zou geloof ik niet omlopen in een steegje, maar misschien zijn dat wel de gevaarlijksten!?

avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Het boekje is zeer rijk geïllustreerd, maar de tekst heeft nog net de overhand. In zijn gedetailleerde inleiding ‘Zwijn en Schijn’ bevestigt Thomas Macho dat de grenzen tussen mensen en varkens onscherp blijven, wazig , de verhoudingen ambivalent; met als slotconclusie van dat deel van het boek dat het niet de eerste keer is, dat gelijkenis tot bittere vijandschap heeft geleid. Er komen ook minder prettige zaken aan de orde, zoals de circa 60 miljoen jaarlijks in Duitsland geslachte varkens; door de wijze van afhandeling, blijft die slachting voor de meeste consumenten onzichtbaar.

Grappig is zijn eerste schrik, als het concept van het boek ter beoordeling voor hem ligt. De Duitse tekst “Schweine – ein Portrait von Thomas Macho” kan immers ook gelezen worden als ‘een portret van’ in plaats van ‘een portret door’. Zijn boek is dan wel duidelijk meer serieus van aard, dan humoristisch.

In een eerste tiental korte hoofdstukjes, wordt de algemene geschiedenis van het varken belicht; met een domesticatie, te beginnen in sommige Aziatische regio’s, die minstens achtduizend jaar terug gaat. Verder wordt de plaats van varkens in oude religies, zoals die uit Egypte en Griekenland, behandeld. Een hoofdstuk als ‘Spijstaboes’ vergelijkt religieuze, medische en sociaaleconomische redenen om varkens(vlees) onrein te vinden. Andere hoofdstukken geven met citaten uit die periode weer hoe varkens in de (Griekse of Romeinse) oudheid werden gehouden, geven het verschil in benadering van het varken in Azië/Oceanië ten opzichte van de benadering in het Midden-Oosten of geven informatie over afbeeldingen van varkens, over spaarvarkens, varkenskuren en zo voort.

In een tweede reeks van een dozijntje hoofdstukken, worden portretten geschetst van een aantal varkensrassen. Rassen, om aan de biologische discussie over wat wel en geen (onder)soort is te ontkomen. Rassen, omdat die ons culturele beeld beter hebben bepaald dan soorten. Rassen, waarvan er inmiddels een aantal bedreigd zijn. Thomas Macho spreekt daarom over een soort van ‘Memorial Hall’, als hij zijn eigen reeks portretten aanduidt.

Het boekje valt, ondanks de beperkte omvang en het aantal illustraties, op door het enorme aantal details. Kennis van bijvoorbeeld bijbelse, islamitische en Grieks-mythologische verhalen en gewoonten is een voordeel. Het prettige is dat er in kort bestek een hoop kennis wordt bijeengebracht over een niet vaak besproken onderwerp. De vrijwel gebruikelijke afdeling ‘noten’ achterin, geeft voor diegene die dieper wil spitten aan waar de diverse citaten vandaan zijn gekomen. Het boek is een onverwacht genoegen, voor wie eens wat (heel) anders wil lezen.

Onder de redactie van Judith Schalansky, is dit tenslotte het zeventiende deel uit de reeks ‘Naturkunden’ van de Duitse uitgever.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:07 uur

geplaatst: vandaag om 13:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.