menu

Mijn Poolse Huis: Vakanties naar Auschwitz - Dore van Duivenbode (2018)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Oorlog / Waargebeurd

256 pagina's
Eerste druk: De Geus, Amsterdam (Nederland)

Vanaf haar prille jeugd brengt de schrijfster met haar uit Auschwitz (O´swiec¸im) naar Rotterdam geëmigreerde moeder de vakanties door in hun Poolse familiehuis. Pas later wordt Dore zich bewust van de gruwelijke geschiedenis die aan de plaats kleeft. Wanneer haar moeder overlijdt, moet Dore het verkommerde familiehuis verkopen en zich losmaken van wat haar aan Polen bindt. Voordat ze definitief afscheid neemt, doet ze wat ze al heel lang van plan was: de bewoners van Auschwitz vragen hoe ze leven met het beladen verleden.

zoeken in:
Winnaar Bon den Uyl prijs 2019.

avatar van eRCee
Dit komt ook naar voren in de mooie serie van Dore over Polen: Moja Polska!

avatar van eRCee
Bij de meeste schrijvers voegt het weinig toe om ze op tv te zien, maar dat geldt niet voor Dore. Daarom hier de uitzending van VPRO boeken. (Alleen jammer dat er geen vraag wordt gesteld over Bob den Uyl.)

4,0
De tv reportage over Polen heb ik niet gezien; dit boek las ik tijdens mijn vakantie en het lijkt me terecht dat de Bob den Uylprijs is toegekend. Je krijgt een mooi inkijkje in de familie van Dore/Dora, haar vernederlandste moeder en haar streng Rooms Katholieke Poolse grootmoeder Babcia. Ook al verschilt Dore, door haar seculiere Nederlandse opvoeding van Babcia, toch heeft zij respect voor haar oma en houdt zij van haar. Na de oorlog is het leven in Oswiecim (Auschwitz) gewoon verder gegaan, net zoals in Westerbork bij ons, waar in de 50er jaren Molukkers tijdelijk in werden gehuisvest. In Polen werden barakken gesloopt voor hout wat elders nodig was. Nu zijn het musea en in Oswiecim leven nogal wat mensen van het toerisme. Ontroerend was dat tijdens de begrafenis van Babcia, Dore het as van haar eerder overleden moeder, tegen diens wil maar wel op verzoek van Babcia, op haar kist legde. Dore vond kennelijk toch dat haar moeders as in Polen thuishoorde.

4,0
De Bob den Uylprijs:

2004 - Rudi Rotthier, De koranroute
2005 - Renée Postma, Midden-Europa achter de schermen - van Habsburg naar Brussel
2006 - Bart Rijs, Het hemels vaderland - Hollanders in Siberië
2007 - Jannie Regnerus, Het geluid van vallende sneeuw
2008 - Dick Wittenberg en Jan Banning, Binnen is het donker, buiten is het licht - Het dagelijks leven in een dorp in Malawi
2009 - Martin Bril, De kleine keizer
2010 - Minka Nijhuis, Birma. Land van geheimen
2011 - Cees Nooteboom, Scheepsjournaal
2012 - P.F. Thomése, Grillroom Jeruzalem
2013 - Carolijn Visser, Argentijnse avonden - Van de Zwart Janstraat naar de pampa
2014 - Lieve Joris, Op de vleugels van de draak
2015 - Michel Krielaars, Het brilletje van Tsjechov
2016 - Fleur de Weerd, Het land dat maar niet wil lukken
2017 - Frank Westerman, Een woord een woord
2018 - Auke Hulst, Motel Songs
2019 - Dore van Duivenbode, Mijn Poolse huis

Gast
geplaatst: vandaag om 08:42 uur

geplaatst: vandaag om 08:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.