menu

Historie om et Ekteskap - Geir Gulliksen (2015)

Alternatieve titel: Het Verhaal van een Huwelijk

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Noors (Bokmål)
Psychologisch

200 pagina's
Eerste druk: Aschehoug, Oslo (Noorwegen)

In 'Het verhaal van een huwelijk' vertelt verteller Jon verslag van het pijnlijke verval van zijn huwelijk. Hij probeert hun relatie vanuit het perspectief van zijn vrouw te bekijken, ook al beseft hij dat dit onmogelijk is. Hoe kun je ooit een andere persoon helemaal kennen? Wat is liefde eigenlijk? Is het wel mogelijk om slechts één grote liefde te hebben en te behouden? Het verhaal van een huwelijk is een rauwe, zinnelijke en bijna voyeuristische roman over het verbond tussen twee mensen die op zoek zijn naar geluk en van wie een tot de pijnlijke conclusie komt dat geluk elders gevonden te hebben.

zoeken in:
avatar van GeertDV
4,0
Geir Gulliksen, “Het verhaal van een huwelijk”
Ik nam dit boek mee van de bibliotheek, omdat Geir Gulliksen voorkomt in de autobiografische microkosmos van Knausgard.
Ik voelde me een voyeur bij het lezen van dit boek; maar ik had ook het plezier van een voyeur; dus las ik voort. Waarschijnlijk is het boek autobiografisch. Gulliksen beschrijft eerst hoe zijn huwelijk tot stand kwam, hoe goed het functioneerde, en tenslotte hoe zijn vrouw verliefd werd op een ander.
Eigenaardig is het vertelstandpunt. De verteller in het boek is “ik”, de echtgenoot. Diezelfde verteller kondigt aan dat hij de gebeurtenissen zal vertellen vanuit het standpunt van zijn vrouw. Hij doet het hele boek lang alsof hij precies weet wat er in het hoofd van de vrouw gebeurt. In het huis vertelt dus een ik-persoon, man, hoe hij voelt en handelt, terwijl daar ook een “zij” rondloopt waarvan hij ook elke emotie en fantasie kent. Net dit maakt die rare voyeuristische ervaring. Plus de seks, die uitvoerig en bekwaam wordt beschreven.
De verteller weet zo veel over zijn vrouw omdat ze zeer veel en uitgebreid praten over hun gevoelens en fantasieën. Gek genoeg lijkt de totale openheid van de partners de huwelijksband uit te putten, te verzwakken. Dit boek stelt juist de huishoudelijke opoffering van de man en de eerlijkheid, als basis voor een beter huwelijk, in vraag.
Na het lezen van Harstad, Knausgard, Gulliksen begin ik te denken: “Wat is dat toch met die Noren? Zijn ze door de petroleum te snel rijk geworden? Zijn het daarom zulke navelstaarders?”

Gast
geplaatst: vandaag om 15:06 uur

geplaatst: vandaag om 15:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.