menu

Los - Tom Naegels (2005)

mijn stem
3,29 (19)
19 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman

183 pagina's
Eerste druk: Manteau, Antwerpen (België)

De grootvader van Tom Naegels pleegt langzaam zelfmoord in het ziekenhuis. De dokters laten hem begaan. Tegelijkertijd heeft Tom een relatie met een Pakistaanse vrouw, en verslaat hij als journalist rellen in Borgerhout. De drie gebeurtenissen doen hem beseffen dat hij zich verbonden heeft gevoeld met mensen met wie hij niets gemeen heeft en aan wie hij niets te vertellen heeft. Hij merkt dat hij steeds minder van zijn stadsgenoten begrijpt. Kijkend naar zijn bittere, racistische, tierende grootvader, ooit een warme socialist, ziet hij dat hij dezelfde kiemen in zich draagt.

zoeken in:
Gajarigon
Hier had ik net iets meer van verwacht. Het is wel zeer vlot geschreven, bij momenten best grappig, maar ik begreep niet goed wat nu juist de boodschap was. Het boek miste wat pointe, naar mijn mening.

1,5
"Ik, ik, ik, ik, ik, ik, ik, ik, ik, ik, ...", zou een afdoende samenvatting kunnen zijn van dit werk. Het vreemde is: kort nadat je het werk achter de kiezen hebt, overviel me het gevoel: "Ha, eindelijk iemand die wat leeft in Belgenland onder woorden weet te brengen.". Ik lachte wat af zo is de passage waarin "brulboei" en AEL-frontman Abou JahJah als groot "Lady In Red"-liefhebber grappig én ontwapenend tergelijkertijd

Dat is meteen het winstpunt van dit boek, het platwalsen van idées reçues zoals daar zijn enkel het plebs stemt op "verkeerde" partijen/wie grappig is, is onschadelijk, ... . Winstpunt, maar ook manco: want Naegels playbackt politieke correctheid. Het boek bevat weinig Naegels, hij neemt zijn medemens op de hak - maar zelf blijft hij buiten schot, wat gegeven de opzet van zijn boek toch vrijblijvend is. Naegels is Der Reinen Vernuft, de rest snapt er weinig of niets van. Fijngevoeligheid is al even aanwezig als een kip in de woestijn de wijze waarop zijn stervende grootvader opgevoerd wordt is grotesk (Spielbergachtig) zonder meer .

Al bij al lijkt dit op een oefeningetje Schoolmeesterschrifturen voor de eenentwintigste eeuw

dollie
Nadat ik het boek uithad had ik toch het gevoel dat er iets in ontbrak. Tijdens bepaalde stukken in het boek wordt je zelf bijna rechts enkel en alleen omdat je alles vanuit het standpunt van Naegels bekijkt, al ben ik niet zeker dat dit de oorspronkelijke bedoeling was. Ik zou het niet echt een topper noemen, maar wel speciaal en eens de moeite om te lezen.

avatar van Freud
4,5
dollie schreef:
Tijdens bepaalde stukken in het boek wordt je zelf bijna rechts enkel en alleen omdat je alles vanuit het standpunt van Naegels bekijkt, al ben ik niet zeker dat dit de oorspronkelijke bedoeling was.

Tom Naegels is zo links als maar zijn kan (lees zijn wekelijkse column in De Standaard maar eens), maar niet blind voor wat er rond hem gebeurt. Hij observeert, geeft kritiek en twijfelt voortdurend, zoals het een weldenkend mens betaamt, maar hoe je het opvangt, hangt denk ik vooral van jezelf af.

avatar van DvonGeem
In Boeken > Nieuws > Boekennieuws:

Avant-première film Los in Antwerpen

De BV’s (Bekende Vlamingen), onder wie premier Yves Leterme en Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, stonden gisteravond in de rij om in het bioscoopcomplex Metropolis in Antwerpen de avant-première bij te wonen van de film Los, naar de gelijknamige roman van Tom Naegels. Het was overigens niet de wereldpremière. Op 25 augustus was deze film van regisseur Jan Verheyen al te zien op het filmfestival van Montreal. Volgende week gaat hij in Vlaanderen en Nederland in roulatie.

Verheyen noemde zich eerder een geweldige fan van het boek. Tot hij de eerste versie las van het script van Bram Renders dacht hij echter dat het niet te verfilmen was. ‘Het hoofdpersonage is hoe dan ook een fantastische rol. Los zal niet alleen een “auteursfilm” maar zeker ook een “acteursfilm” worden. Door de aanwezigheid van allerlei allochtone personages zal de casting nochtans niet makkelijk zijn,’ zei hij in december 2006. Een van de allochtone acteurs, de Marokkaans-Britse Sana Mouziane, was de ster van de avond bij de avant-première. Zij nam pas laat de rol op zich van de asielzoekster op wie de jonge journalist Tom verliefd wordt.

Los, een uitgave van Meulenhoff/Manteau, werd in november 2005 bekroond met de Literatuurprijs Gerard Walschap en haalde in 2006 de longlist van de Libris Literatuur Prijs. In de roman kijkt de schrijver terug op het leven van zijn in het najaar van 2002 overleden grootvader. Voorheen socialist, eindigde die bijna als racist. Door de rassenrellen in Borgerhout bij Antwerpen waar een Marokkaanse jongen is doodgeschoten door zijn Vlaamse buurman, wordt hij ook zelf, mede door zijn relatie met een Pakistaanse asielzoekster, aan het twijfelen gebracht.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

avatar van Bassievrucht
3,5
De kaft is nog bijna mooier dan het verhaal. Sterk hoe hij zichzelf vertwijfeld neerzet, tussen twee werelden in.

avatar van Pythia
2,5
Het boek leest als drie uitgebreide columns door elkaar, over euthanasie, de Antwerpse rellen, en botsende-achtergrond-binnen-relatie. De schrijver heeft er tegenstrijdige gevoelens over, wat ruimte laat aan de lezer.

Pythia schreef:
Het boek leest als drie uitgebreide columns door elkaar, over euthanasie, de Antwerpse rellen, en botsende-achtergrond-binnen-relatie. De schrijver heeft er tegenstrijdige gevoelens over, wat ruimte laat aan de lezer.Ik ga hier helemaal mee akkoord Pythia. Ik mistte ook de samenhang tussen de drie hoofdthema's. Daardoor vond ik het niet een boek dat je in één keer wou uitlezen. Het boek had niet één verhaallijn dat opbouwde naar een climax en dat had ik wel verwacht toen ik begon met het boek te lezen. Ook vond ik dat alhoewel de schrijver vooral uit zijn persoonlijke ervaring schreef, er inderdaad ruimte was voor de lezers om het te interpreteren. Zoals je zegt had de schrijver vaak tegenstijdige gevoelens. Ik zag dit eerder als iets positief omdat er volgens mij ook veel mensen zijn die dit hebben. Je gevoelens hangen vaak af van de context waarin iets gebeurt en daardoor kunnen die soms tegenstrijdig zijn.

Gajarigon schreef:
Hier had ik net iets meer van verwacht. Het is wel zeer vlot geschreven, bij momenten best grappig, maar ik begreep niet goed wat nu juist de boodschap was. Het boek miste wat pointe, naar mijn mening.

Na het boek gelezen te hebben, had ik net hetzelfde gevoel. Doordat Tom Naegels niet dieper ingaat over de verschillende actuele onderwerpen waar er over geschreven werd in het boek is het moeilijk om te weten wat nu juist zijn eindvisie is over deze onderwerpen. Maar desondanks dat de pointe miste las het boek toch vlot.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:28 uur

geplaatst: vandaag om 06:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.