menu

My Other Life - Paul Theroux (1996)

Alternatieve titel: Mijn Andere Ik

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Autobiografische Roman

440 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De ik-figuur, Paul Theroux, beschrijft zijn leven in 16 losse verhalen met als rode draad zijn werk als schrijver en zijn huwelijk dat na vele jaren stukloopt. Maar, zegt de schrijver in het voorwoord, het boek is geen autobiografie. Het zijn denkbeeldige herinneringen; autobiografische elementen aangevuld met fictie. Het boek start met Theroux's verblijf in een melaatsenkolonie in Malawi. Vervolgens beschrijft hij zijn werk als privédocent van een zakenman in Singapore. Na een overhaast vertrek vestigt hij zich als schrijver in Londen. Hij ontmoet er Lady Max die hem in literaire kringen introduceert. Terwijl Theroux naam maakt als schrijver gaat het met zijn huwelijk bergafwaarts. Als zijn vrouw en hij besluiten voorlopig uit elkaar te gaan, verhuist hij naar de Verenigde Staten. Hij doolt er wat rond, gaat naar een tatoeagefeest en ontmoet er oude vrienden. Het boek eindigt als hij na een kanotocht in de wateren bij Hawaii besluit om definitief te scheiden. De afzonderlijke verhalen waarin Theroux mensen ontmoet die zich vaak anders voordoen dan ze zijn, hebben onverwachte wendingen en ontknopingen.

zoeken in:
4,0
Theroux heeft dit boek geschreven in de jaren dat hij in een pijnlijke scheiding lag. Dat drukte eerder al een (boeiende) stempel op zijn boek De Gelukkige Eilanden, hier komt dat ook nadrukkelijk terug. Het sterkste gedeelte is meteen het eerste gedeelte, zijn eerste 2 verhalen (los van het intro). Theroux schijft als ware het een autobiografie is, maar het verhaal loopt als een roman. Steeds ook weer met een romantische / seksuele ontwikkeling die dikwijls met een sisser afloopt.
Ook geeft hij een mooie inkijk in de wereld van broodschrijvers en weet hij Londen mooi te beschrijven.

Na halverwege worden de verhalen iets minder, zeker het verhaal waarin hij in zijn geboorteplaats zich met wat hangjongeren in laat. Een vreemd en ook onlogisch verhaal. Het verhaal over zijn psycholoog is ook wat minder. Hij lijkt in dit stuk zijn frustratie over zijn scheiding van zich af te willen schrijven, het kwam mij wat gezocht over. Toch zijn ook die verhalen knap geschreven en steeds weer wil je weten hoe het afloopt.

avatar van Slainte_Mhath
4,0
De verhalen die elkaar in zekere zin opvolgen, gaan over de auteur zelf zonder dat ze autobiografisch zijn.
Met de recensie hierboven ben ik het eens dat de eerste helft sterker is. Theroux vecht tegen zijn demonen in de verhalen, maar dat zou weleens een weerspiegeling kunnen zijn van een roerige fase in zijn leven.

Met zijn reisboeken wordt je als passagier meegenomen, zijn romans hebben vaak een onderliggende dreiging. Zijn boeken met korte verhalen vind ik ook allemaal goed.
"Mijn andere ik" heeft van alle drie wat.
Rode draad : Paul Theroux, literatuur, reizen. Relaties, verdriet en loslaten.

Dit boek lijkt behoorlijk autobiografisch, maar zoals Theroux voorzichtigheidshalve in de mededeling vooraf meedeelt, dat is het niet. Het verhaal ‘de schrijver en zijn lezer’ over Anthony Burgess en zijn lezer Sam Lettfish werd eerder gepubliceerd in 1995 in the New York Times. Dit had een boze ingezonden brief van Anne Theroux, de 1e mevrouw Theroux ten gevolge. Burgess was nooit bij hen thuis op bezoek geweest; wel had zij Burgess geinterviewd voor de BBC en had respect voor hem. Dit in tegenstelling tot Paul die zowel Burgess als Lettfish in zijn verhaal ‘sloopt’ en ook zijn echtgenote niet bepaald in een gunstig daglicht zet. Toen dit boek werd geschreven was Burgess al overleden, met Lettfish had hij geen contact meer en van Anne was hij gescheiden. Paul veranderde voor dit boek wel de naam van zijn echtgenote in Allison. Als lezer vond ik het een vermakelijk verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:54 uur

geplaatst: vandaag om 11:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.