menu

Zomervacht - Jaap Robben (2018)

mijn stem
3,53 (16)
16 stemmen

Nederlands
Psychologisch

320 pagina's
Eerste druk: De Geus, Breda (Nederland)

Sinds hun gezin uit elkaar viel, wonen de dertienjarige Brian en zijn vader op een terreintje met loodsen, caravans en waakhonden. Als ze voor het eerst in maanden Brians verstandelijk en fysiek gehandicapte broer Lucien bezoeken, vraagt de directeur van de instelling of Lucien vanwege een grote renovatie tijdelijk thuis opgevangen kan worden. Pa ziet dat niet zitten. Tot het woord ‘vergoeding’ valt. Die zomer krijgt Brian de verantwoordelijkheid voor zijn broer. Maar hoe praat je met een broer die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? En hoe houd je iemand in bedwang die sterker is dan jij? In de schaduw van hun stacaravan ontstaat een intieme band tussen de broers die hun leven zal veranderen.

zoeken in:
avatar van liv2
Boek van de maand september DWDD


4,0
Een rauwe wereld die heel teder wordt beschreven vanuit het perspectief van een dertienjarige jongen, Brian.
En dit is heel sterk gedaan.
De gewelddadige woonomgeving staat in schril contract met de liefdevolle omgang van Brian met zijn gehandicapte broer. Zelfs als hij zijn broer vastbindt om even weg te kunnen, is zijn zorgzaamheid voelbaar.
Het is schrijnend hoe Brian zich in zijn zoektocht naar liefde vastklampt aan de aardige nieuwe huurder.

De dialogen tussen de andere personages zijn wat minder.

avatar van Lalage
3,5
Het is vooral knap hoe de personages worden neergezet, hoe Brians vader praat en doet, je ziet het zo voor je. De broeierige zomerhitte past bij het ongemak van Brian met de situatie en tegelijk is dit voor hem normaal, want hij weet niet anders.
De verwachte climax komt niet echt. Birk heeft meer indruk op me achtergelaten dan dit verhaal zal doen.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:33 uur

geplaatst: vandaag om 00:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.