Sinds kort ben ik bevriend met de schrijfster van dit boek. Samen met 4.999 anderen. Op Facebook. Hoewel de hoofdpersoon anders heet dan de auteur gaat het hier toch echt om een autobiografische roman. Iemand hier van de crew echter was een andere mening toebedeeld en heeft om die reden besloten de aanduiding 'autobiografisch' weg te laten. Het betreft hier ene
Ted Kerkjes.
Judith Visser koos voor de achternaam 'Vink' omdat ze zich op school als een vogel in een kooitje voelde.
Mooi boek over een meisje dat opgroeit in Rotterdam-Zuid in de jaren '80-'90, niet wetende dat ze het syndroom van Asperger heeft. Ook haar omgeving heeft geen flauw benul. Van autisme wist men toen nog maar weinig af, laat staan van Asperger, daar had men in die tijd zelfs nog niet van gehoord. Deze onwetendheid leidt weer tot heel veel onbegrip en zo ontstaan er soms, met name in het onderwijs, tenenkrommende situaties. Een juffrouw op de lagere school die bijna krankzinnig lijkt te worden omdat ze de stille Jasmijn maar niet aan het praten krijgt. Gelukkig neemt Visser zich niet al te serieus en beschrijft ze alles met veel ironie en zelfspot. Soms echt hardop zitten lachen. Ongelooflijk trouwens hoe mensen geobsedeerd zijn door de norm en alles wat maar een beetje afwijkt van het normale als vreemd ervaren, of erger nog van mening zijn dat dat buitenissige gedrag veranderd dient te worden. Op de middelbare school gaat Jasmijn stage lopen bij de Blokker en vertelt ze dat ze in de pauze een boek ging zitten lezen. Natuurlijk wordt dit weer als iets raars gezien. Gek genoeg vinden we het tegenwoordig heel normaal als collega's constant in hun telefoontje zitten te loeren.
Ik herkende veel van mijn eigen jeugd terug in die van Jasmijn: je beter op je gemak voelen bij dieren dan bij mensen, het verdriet om het verlies van een huisdier (haar hond Senta die overlijdt, mijn hond Bobby die vermist raakt), helemaal idolaat zijn van een wereldartiest (zij van Elvis, ik van Madonna), het teruggetrokken stille karakter, de hoofdpijnen.. Ook grappig: zij woonde haar hele jeugd in de Geertruidenbergstraat, ik ben er geboren, in het stadje zelf bedoel ik.
Ik heb zelf geen Asperger, maar een zogeheten 'sociale angststoornis/fobie', een psychische aandoening die op sociaal vlak veel gelijkenissen vertoont met Asperger. Ik spreek zelf liever van 'extreme verlegenheid', dat vind ik net iets vriendelijker klinken. Extreme verlegenheid ontwikkelt zich gedurende de kindertijd door externe factoren en kan veel impact hebben op iemands leven.
Ook Charles Bukowski leed aan extreme verlegenheid. Ook van Agatha Christie is bekend dat ze buitengewoon verlegen was. Zij arriveerde ooit op een feestje ter ere van haarzelf in het Savoy Hotel in Londen, maar de portier wilde haar niet binnenlaten. Omdat ze hem niet durfde tegen te spreken is ze toen maar stilletjes in de lobby gaan zitten, waar ze naar het feest luisterde dat ter ere van haar werd gehouden. En niet te vergeten de Nieuw-Zeelandse schrijfster Janet Frame die na vele opnames en na ruim tweehonderd onverdoofde elektroshocks tot de ontdekking kwam dat ze helemaal niet schizofreen was maar gewoon dodelijk verlegen. Introversie is overigens iets anders dan extreme verlegenheid. Een introvert persoon hoeft niet noodzakelijkerwijs verlegen te zijn. Afijn, in dit radioprogramma wordt het beter uitgelegd:
Extreme verlegenheid.
Topboek!