menu

Café Europa: Life after Communism - Slavenka Drakulić (1996)

Alternatieve titel: Café Europa: Leven na het Communisme

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Sociaal

213 pagina's
Eerste druk: Abacus, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Toen het communisme in Oost-Europa in de jaren tachtig begon te verbrokkelen, gaven velen zich over aan een ongebreideld optimisme: er zou één ondeelbaar Europa ontstaan; vrijheid en welvaart lagen binnen handbereik. De Kroatische schrijfster Slavenka Drakulic toont ons in een reeks essays dat dit een hardnekkige, maar tragische illusie is. Aan de hand van telkens weer verrassend concrete vragen - Waarom zijn er in steden als Zagreb en Boekarest nauwelijks schone toiletten te vinden? Wat doet een Kroatische huisvrouw als haar stofzuiger het begeeft? Waarom trouwt de Serviër Arkan in een fantasie-uniform? - slaagt zij er als geen ander in politieke en maatschappelijke ontwikkelingen te belichten zonder de paradoxen van het dagelijks leven uit het oog te verliezen.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
Boeiende bundel vol essays, ook mooi qua lengte om zo lekker voor het slapengaan nog één of twee stuks te lezen. Niet elk essay is even interessant, maar in de regel wel. Drakulić observeert goed en weet zeer beknopt moeilijke materie te brengen. Soms persoonlijk, soms meer ideeënliteratuur. Of het nu gaat over het verschil van de randen van de steden in de Balkan of het Westen, de slechte gebitten in en door het communisme of hoe men met vrijheid en geld omgaat na dat communisme, steeds weer komt ze met een verfrissende invalshoek. Het geeft ook een mooi beeld hoe men toen tegen de situatie aankeek, één die wel veranderd is de afgelopen 20 jaar, maar dat maakt dit boek eerder waardevol dan gedateerd. 4,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:33 uur

geplaatst: vandaag om 03:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.