menu

Koors - Deon Meyer (2016)

Alternatieve titel: Koorts: De Memoires van Nicolaas Storm, over het Onderzoek naar de Moord op Zijn Vader

mijn stem
4,35 (10)
10 stemmen

Afrikaans
Thriller / Toekomst

584 pagina's
Eerste druk: Human & Rousseau, Kaapstad (Zuid-Afrika)

Nadat een besmettelijk virus bijna de gehele wereldbevolking heeft uitgeroeid, proberen Willem Storm en zijn 13-jarige zoon in Zuid-Afrika een nieuwe leefgemeenschap te stichten. Zij behoren tot de weinige overlevenden in Zuid-Afrika - en de rest van de wereld - van een allesverwoestend virus. Willem wil hun leven weer opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Alleen is Vanderkloof niet helemaal verlaten. Een groepje uitschot gebruikt het plaatsje als uitvalsbasis, en houdt een vrouw gevangen. Ze hadden door kunnen rijden, maar zo zit Willem niet in elkaar. Wanneer het tot een schietpartij komt, blijkt niet Willem, maar de dertienjarige Nico het koelbloedigst. Als Nico jaren later zijn memoires schrijft en terugkijkt op zijn leven, lezen we over de momenten waarop zijn hart werd gebroken, zijn loyaliteiten op de proef werden gesteld, en over zijn pijnlijkste herinnering: de moord op zijn vader.

zoeken in:
avatar van Rius
4,5
Post apocalyps is mijn favoriete genre. Binnen dat genre wordt er helaas een hoop rotzooi uitgebracht. Dit boek valt zeker niet onder die categorie. Sterker nog, met 4,5 ster beoordeel ik het als topboek.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Nico, die terugkijkt op de eerste jaren na de apocalyps en in zijn terugblik toewerkt naar de moord op zijn vader. Wat mij betreft is de moord op zijn vader echter maar een (belangrijke) bijzaak. De hoofdmoot van het verhaal beschrijft het opnieuw opbouwen van een maatschappij. Hiervoor neemt Meyer lekker de tijd, zonder al te langdradig te worden. Dat het verhaal van Nico af en toe afgewisseld wordt met stukken 'geschiedschrijving' houdt het lekker afwisselend. Het ietwat geforceerde en door Nico en vader wel erg makkelijk geaccepteerde einde neem ik op de koop toe.. Houd je van PA, lezen dit boek!

4,5
Geweldig origineel verhaal en bijzonder om dit in Coronatijd te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:12 uur

geplaatst: vandaag om 07:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.