menu

Natuurlijk - Jan Terlouw (2018)

mijn stem
2,36 (11)
11 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Politiek

64 pagina's
Eerste druk: CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekessay 2018. Geboren in een boerendorp op de Veluwe, groeide Jan Terlouw op tussen de natuur. Hij klom in bomen, bestudeerde bijenvolken en hielp kalfjes geboren worden. Natuur werd voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie, door de schoonheid, de variatie en het mysterie ervan. Nog altijd vindt hij Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. Het tijdperk van het Antropoceen is aangebroken: het menselijk handelen heeft een bepalende invloed op de toestand van de aarde. Wat de aarde in 4,5 miljard jaar heeft ontwikkeld, is de afgelopen eeuw in rap tempo verwoest door de mens. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen. Natuurlijk is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

zoeken in:
avatar van mjk87
1,0
Lieve oude man vertelt aan zijn kleinkind hoe de wereld is en dat we er lief voor moeten zijn. Dat gevoel bekroop me een beetje. Terlouw brengt niets nieuws, noch over problemen, en al helemaal niet voor oplossingen en dat alles in een haast kinderlijke vertelstijl wat het geheel echt enorm duf maakt. Alsof de man in geest de wil nog heeft, maar in daden niet meer en niet verder komt dan wat brabbelen en verwondering; en dan krijg je dit. Omdat het makkelijk las dan nog 1,0*.

avatar van Sol1
1,5
Sol1 (moderator)
Lief boekje, maar voor wie is het geschreven? Voor mensen die denken dat natuur uit een supermarkt komt? Er is niks mis met een pleidooi voor duurzaamheid, sterker nog: het is zelfs dringend noodzakelijk, maar het 'Jip & Janneke'-gehalte van het betoog staat tegen. Daarbij is het 'van de hak op de tak'-karakter wat slordig. Vooral in het begin van het boekje, maar ook later, wil Jan Terlouw graag voorbeelden uit de praktijk geven, maar dat doorkruist het vloeiend doorlopen van zijn verhaal. Uit een aantal losse opmerkingen, die hij tussendoor strooit, blijkt dat bepaalde zaken bij hem leven. Voor zijn betoog zijn die opmerkingen evenmin relevant.
De boodschap is juist, maar ik had die graag anders onder woorden zien gebracht.

avatar van Jason82
3,0
Hoewel ik de voorgaande commentaren wel begrijp, heb ik me er zelf onder het genot van een bakje koffie best mee vermaakt. Als ik het goed heb is Jan Terlouw geboren en opgegroeid in Kamperveen, wat op een steenworp afstand van mijn geboorteplaats Kampen ligt. Ik groeide zelf dus ook op in een prachtig, landelijk gebied en was als kind ook zo'n dromer en mijmeraar (bij vlagen nog steeds eerlijk gezegd). Mijn opa, helaas niet meer in leven, had vroeger een tuinderij en kon prachtige verhalen vertellen over vroeger en de natuur.

Wellicht komt het door een combinatie van jeugdsentiment, het gevoel dat ik via de woorden van Terlouw mijn opa nog eens hoorde vertellen en het gemoedelijk stemmende bakje koffie, dat ik dit met plezier gelezen heb.

2,0
In de bronvermelding kwam ik een aantal boeken tegen die ik heb gelezen, dat schepte verwachtingen. Ooit heb ik me tijdens mijn studie een half jaar bezig gehouden met het begrip duurzaamheid. Dit was een buitengewoon interessante periode waarin ik ontzettend veel boeken heb gelezen.

Té veel waarschijnlijk, want 'Natuurlijk' brengt voor mij geen nieuws. Terlouw is een sympathieke man die oprecht geïnteresseerd is in de natuur. Leuk dat hij het woord 'natuurkunde' onterecht linkt aan biologie, die neiging heb ik zelf ook. Maar voor de rest gaat het van de hak op de tak, in een wat kinderlijke taal.

Evenals Jason82 had ik een goede kop koffie bij de hand, en wellicht dat het heeft geholpen om mijn beoordeling wat omhoog te schroeven.

2*

avatar van the Cheshire cat
1,5
Terlouw benoemt vooral de problemen en op zo'n manier alsof het allemaal nieuw voor ons is. Met echte concrete oplossingen komt hij niet. Ja, we moeten minder consumeren. Maar hoe wil je dat aanpakken? Drastische maatregelen? Wat zijn dan die drastische maatregelen? Ik kon ze nergens ontdekken.
Soms leek het wel een troonrede die ik zat te lezen, de laatste zin vooral: De darwinistische driften, nú eten, nú voor ons kind zorgen, zijn zo sterk. Maar we zijn begiftigd met hersens, die boven de darwinistische wetmatigheden kunnen uitstijgen. Laten we ze gebruiken ten bate van hen die na ons komen.
Was wel benieuwd naar zijn visie op de overbevolking, maar het is mij te soft en hij draait er ook nog eens omheen. Nee, dan liever de duidelijke standpunten van een David Attenborough:Sir David Attenborough on Overpopulation
Een woord als 'onaangenaam' zou ik ook niet zo snel gebruiken om de omstandigheden van dieren in de bio-industrie te omschrijven.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:23 uur

geplaatst: vandaag om 07:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.