menu

O Parisjskoj Kommune - Vladimir Lenin (1907)

Alternatieve titels: Over de Kommune Parijs | Over de Commune van Parijs | о Парижской коммуны | Marxistische Bibliotheek #12

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Russisch
Verhalenbundel
Politiek / Historisch

81 pagina's
Eerste druk: Pravda (en overige periodieken), Moskou (Sovjet-Unie)

De Commune van Parijs was een revolutionaire regering, die over de periode van 18 maart 1871 tot 28 mei 1871 over de stad het bewind voerde. De Franse regering capituleerde in januari van dat jaar in een Frans-Duitse oorlog. Het tijdelijke machtsvacuüm dat daardoor ontstond en de woede van de Parijzenaren over de voorwaarden van de capitulatie, veroorzaakten een revolutie. Die werd eind mei 1871 alsnog bloedig neergeslagen door het Franse regeringsleger, met 30.000 doden en 40.000 gevangenen tot gevolg. Deze collectie bevat in chronologische volgorde artikelen, brieven en toespraken van Vladimir Iljitsj Lenin over die Commune. Daarbij is tevens aandacht voor de standpunten van Marx over de opstand en de opstandelingen en worden de argumenten van diens critici van binnen en buiten het communisme, zoals Proudhon en Plechanov, stuk voor stuk door Lenin weerlegd.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,5
Sol1 (moderator)
Deze bundel artikelen, brieven en toespraken beloopt ongeveer de periode 1907-1919. In eerste instantie zijn de artikelen en dergelijke verschenen in kranten zoals de Pravda, Robotsjaja Gazeta en Zagranitsjnaja Gazeta, plus in nog wat andere verschijningsvormen zoals communiqués en folders.
In boekvorm verscheen de eerste editie bij de Staatsuitgeverij van Politieke Literatuur (ook wel: Politizdat) in Moskou, eind 20-er jaren, begin 30-er jaren vorige eeuw.

De uitgeverij Pegasus bracht in 1934 de eerste Nederlandse vertaling uit in haar reeks "Marxistische Bibliotheek".
In 1966 en 1969 volgden directe Nederlandse uitgaven van de op hetzelfde adres gevestigde Moskouse uitgeverijen Progres en Uitgeverij voor Literatuur in Vreemde Talen, uitgebreid met andere artikelen van Lenin en een voorwoord.

In het boek hekelt Lenin, met de kracht van de overdrijving, "de vervlakking van het Marxisme door opportunisten" (zoals één van zijn bijdragen ook feitelijk is getiteld). Hij zet zich daarbij fel af tegen het kleinburgerlijke, opportunistische "sociaal-democratisme" van tegenstanders zoals Plechanov en Kautsky. Naast chauvinisten, moeten ook "helden van de wrakke kleinbourgeoisie" zoals Skobelev, Tseretelli, Tsjernov en Avksentjev het ontgelden.
Voor de bloeddorstige dwerg Thiers, die het presteert van de Duitsers te verliezen maar met zijn generaals het Parijse proletariaat uitmoordt, heeft Lenin uiteraard al helemaal geen goed woord over.
De communards van Parijs worden door hem geëerd en hij trekt vergelijkingen met de situatie in Moskou, geeft aan wat er nodig is om een revolutie te doen slagen, hoe de staatsmacht er na een revolutie zal moeten uitzien.

Lenin toont zich, zoals verwacht, een geducht redenaar. Dat aspect, gekoppeld aan de tegenwoordig relatief onbekende Commune van Parijs, maakt dit een boeiend boekje.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:59 uur

geplaatst: vandaag om 19:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.