menu

Reconquista - Miquel Bulnes (2018)

mijn stem
3,90 (5)
5 stemmen

Nederlands
Historisch

752 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Tegen het einde van de elfde eeuw, tijdens een expeditie om voor koning Alfonso VI de beschermingsgelden te innen van de stadstaat Sevilla, raken de jonge Castiliaanse neven Eloy en Carmelo van elkaar gescheiden. Carmelo wordt in Sevilla onder de hoede genomen van een islamitische vizier, leert Arabisch en neemt dienst in het leger van Sevilla; Eloy wordt benoemd tot infanzón in het door Alfonso VI veroverde Toledo. Uiteindelijk zullen hun wegen elkaar pas weer kruisen wanneer zij tegenover elkaar staan op het slagveld. Aan het begin van de twaalfde eeuw wordt de mozaraabse broeder Pius vanuit Toledo naar een klooster van de orde van Cluny gesommeerd om de biecht te horen van een stervende edele. Terwijl de edele de daadwerkelijke confessie eindeloos voor zich uit blijft schuiven, gaat Pius langzaamaan begrijpen naar wat voor plek hij precies is afgereisd en waarom juist hém deze taak is toebedeeld.

zoeken in:

avatar van Jasper
3,5
Deze staat zeker op mijn lijstje.

Wordt op veel plekken lovend besproken, zo ook hier door Bert Wagendorp: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/wie-zich-niet-laat-ontmoedigen-door-de-overdaad-van-bulnes-in-reconquista-wordt-beloond~b2fbd3ea/

avatar van Rius
4,5
Deze stond al een tijd op mijn te-lezen-lijst. Ik stond er zelfs al een keer mee in mijn handen, in de bibliotheek. Toen ontdekte ik dat de schrijver een Nederlander is en dat, gecombineerd met de beperkte bekendheid van schrijver en boek, weerhield mij er toen van het boek ook daadwerkelijk te gaan lezen. Onterecht concludeer ik nu, want wat een heerlijk verhaal.

Ik heb regelmatig boeken gelezen die spelen in de middeleeuwen. Veruit de meeste verhalen speelden zich af in Frankrijk of England, enkele tijdens de kruistochten. Het door de Moren overheerste stuk van het Iberisch Schiereiland, ik kan mij niet herinneren daar ooit eerder over gelezen te hebben. Zonde, want dat blijkt een enorm interessante tijd te zijn. In ieder geval zoals Bulnes erover schrijft, want dat kan hij prima, schrijven.

Inmiddels heb ik ook zijn andere historische roman, Het bloed in onze aderen, op mijn te-lezen-lijst gezet. Ditmaal zal ik mij niet laten afremmen door de nationaliteit en het gebrek aan bekendheid van de auteur. Mijn advies aan jullie? Lezen die Nederlander!

avatar van Jasper
3,5
Dit boek is, ondanks zijn omvang, prettig leesbaar. De grote hoeveelheid namen en exotische terminologie doen geen afbreuk aan het spannende verhaal. Je leert er en passant ook nog eens verrekte veel van.

Maar, zo na pagina vierhonderdzoveel, als er een grote slag heeft plaatsgevonden (Badajoz), zakt het verhaal enigszins in elkaar. De aandacht wordt verlegd naar enkele bijfiguren (in mijn optiek). De sterke karakters Carmelo en Eloy zien we opeens minder terug. Dat haalt de spanning weg en vond ik erg jammer.

Kortom, spannende historische roman, maar net iets te dik.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:21 uur

geplaatst: vandaag om 11:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.