menu

Berlusconi Is een Varken - Raf Sauviller (2009)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Biografie

278 pagina's
Eerste druk: Houtekiet, Antwerpen (België)

''Berlusconi è un maiale!'' Met die kreet fleurde Roberto Benigni, de grootste levende Italiaanse komiek, jarenlang zijn shows en tv-optredens op. Voor Italianen als Benigni is Silvio Berlusconi het slechtste wat zijn land ooit heeft voortgebracht. Maar Benigni en de zijnen vormen een minderheid, voor de meeste Italianen is Silvio Berlusconi een fijne man die het volk geeft wat het nodig heeft: voetbal en tv-programma's vol bekende sterren en blote vrouwen. Premier Berlusconi is een kruising van een Aziatische dictator en de Italiaanse komediespeler. Hij beledigt buitenlandse gezagsdragers, schoffeert slachtoffers in rampgebieden en bepotelt jonge meisjes. Maar Berlusconi is meer dan een uit facelifts en haarimplantaten opgetrokken macho op jaren. Er zit een zeer sinistere kant aan de man. Hij is het product van de maffia en van occulte commerciële netwerken, georganiseerde criminelen, geheimagenten, corrupte politici en extreemrechtse terroristen die in de vorige eeuw Italië behoedden voor het communisme. In de jaren 1960-1970 werd Berlusconi schatrijk met het geld van de Siciliaanse Cosa Nostra. In de jaren 1980 werd hij een mediamagnaat met de steun van de P2-loge. In de jaren 1990 stonden die groepen opnieuw achter hem toen hij in Italië de politieke macht greep. Berlusconi maakte van zijn land een totalitaire tv-staat waar de democratie, de rechtsstaat en de vrije meningsuiting zijn uitgehold, de leugen regeert en de overheid alleen nog de belangen dient van hemzelf en zijn zakenvrienden. Dit is het verhaal van een man die zich alles permitteert.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
4,0
Naar aanleiding van de recente verkiezingen in Italië moest ik aan dit boek denken die ik een poos geleden heb gelezen. Vooral natuurlijk vanwege comeback kid Berluconi die nog zelfs van onder de grond een gooi naar de macht zal doen. Na zijn laatste hartoperatie dacht ik werkelijk dat de wereld van hem verlost zou zijn.

Wat ik me nog herinner van dit boekwerk was het onthutsende verhaal over de carriere die Berlusconi maakte in de wereld van de onroerend goed in de jaren zestig. (Hij is gek genoeg eerder begonnen als stofzuigerverkoper.) Hij startte een nieuwbouwproject als onderdeel van een voorstad van Milaan, genaamd Milano Due - later zou hij hier zijn televisiestudio's lokaliseren. Het plan van de nieuwe woonwijk leek erg op dat van het Bijlmerproject in Amsterdam Zuidoost in dezelfde periode en behelsde het verkoopidee dat je in een rustige omgeving buiten de stad kon gaan wonen. Echter lag dit stuk grondbedied onder de aanvliegroute van het vliegveld in de buurt. Dus het verhaal waarmee de woningen moest worden verkocht rijmde niet met het lawaai van dalende vliegtuigen.

Om dit probleem op te lossen riep Berlusconi de hulp in van een politieke vriend die regelde dat er een ziekenhuis in deze nieuwe woonwijk van Milaan werd gebouwd. De wet in Italië schrijft namelijk voor dat een vliegtuig niet over een ziekenhuis mag vliegen. Het gevolg was dat de vliegtuigen een andere route moesten nemen die behalve het landen een stuk gevaarlijker maakte, ook nog eens een reeds bestaand dorp die nooit last had van het vliegverkeer met een enorme overlast opzadelde.

Kortom de titel van het boek strekt wel enigszins de lading van de levensloop van deze verachtelijke mediamagnaat en politicus.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:01 uur

geplaatst: vandaag om 22:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.