menu

Gezien de Feiten - Griet Op de Beeck (2018)

mijn stem
2,27 (13)
13 stemmen

Nederlands
Psychologisch

94 pagina's
Eerste druk: Stichting CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2018. 'Gezien de feiten' gaat over Olivia, een vrouw van eenenzeventig. Voor haar wordt alles anders als de man sterft met wie ze heel lang getrouwd was. In een ontwapenende weigering om zich te gaan gedragen naar de wens van anderen of naar het traditionele beeld van wat ouderen zouden moeten doen, gaat ze op zoek naar een manier om haar bestaan van tel te laten zijn. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we hem kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.

zoeken in:
avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
mjk87 schreef:
Ik vind het mooi hoe je nog zo'n complete analyse weet te geven aan dit boek.


Dankjewel, ik heb het extra aandachtig gelezen en vind het gaandeweg steeds minder worden. Helaas, ander werk van GodB kon ik zeker positiever waarderen.


Vind je? Er zijn zelfs ouderen die gepest of mishandeld worden door hun kinderen, dan vind ik dit nog wel meevallen.


Ik weet dat dat voorkomt, maar in de context van zogenaamde warme wurggreep vond ik het karikaturaal. Ik geloof evenmin dat dochter Roos in dit verhaal kwaad in de zin heeft. Ergens in het boek denkt Olivia dat Daniël de eerste is die echt zorg heeft om haar. Ik vraag me af wat er met Roos aan de hand is, verregaande bemoeizucht enerzijds; ook wel domheid vind ik; naast een, lijkt het, vorm van angst (verpakt als bezorgdheid). Maar die angst lijkt ook op een eeuwigdurend opengesperd kuikensnaveltje ...
Wat is er in hemelsnaam gebeurd in dat gezin? Grenzen en/of grenzeloosheid is nog zo’n thema in dit verhaal.
Zo kan ik nog uren doorgaan maar dat gaat me te ver . Dat had dus allemaal uitgeschreven kunnen worden.

1,0
Inderdaad een mooie recensie Psyche. 2,5* komt me gezien je verhaal nog redelijk mild over. Wat vond je wel goed? Of heb je medelijden met Griet?

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
wavanbuuren schreef:
Inderdaad een mooie recensie Psyche. 2,5* komt me gezien je verhaal nog redelijk mild over. Wat vond je wel goed? Of heb je medelijden met Griet?


Ik stem niet snel in de lage(re) regionen.
Het gegeven van dit boekje vind ik interessant maar dat kan beroepsdeformatie zijn. Verder las het grotendeels vlot. Bij een beeldende stijl, zoals GodB heeft, zie ik vrij gemakkelijk het verhaal en personages voor me. Daar houd ik van.

Alleen werd hier wel heel veel van mijn inlevingsvermogen en fantasie gevraagd en hoewel ik daar geen gebrek aan heb, ook bij dit boek niet, mag ik als lezer meer verwachten .

1,0
Helemaal helder, dank je. Inlevingsvermogen en fantasie zijn niet de minste deugden om te hebben dus hou dat vast. Ik ben dus gewoon wat zuurder en kritischer dan jij vrees ik

Gast
geplaatst: vandaag om 02:04 uur

geplaatst: vandaag om 02:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.