menu

Gezien de Feiten - Griet Op de Beeck (2018)

Alternatieve titel: Sa't it Lân Derhinne Leit

mijn stem
2,66 (35)
35 stemmen

Nederlands
Psychologisch

94 pagina's
Eerste druk: Stichting CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2018. 'Gezien de feiten' gaat over Olivia, een vrouw van eenenzeventig. Voor haar wordt alles anders als de man sterft met wie ze heel lang getrouwd was. In een ontwapenende weigering om zich te gaan gedragen naar de wens van anderen of naar het traditionele beeld van wat ouderen zouden moeten doen, gaat ze op zoek naar een manier om haar bestaan van tel te laten zijn. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we hem kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.

zoeken in:
avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
mjk87 schreef:
Ik vind het mooi hoe je nog zo'n complete analyse weet te geven aan dit boek.


Dankjewel, ik heb het extra aandachtig gelezen en vind het gaandeweg steeds minder worden. Helaas, ander werk van GodB kon ik zeker positiever waarderen.


Vind je? Er zijn zelfs ouderen die gepest of mishandeld worden door hun kinderen, dan vind ik dit nog wel meevallen.


Ik weet dat dat voorkomt, maar in de context van zogenaamde warme wurggreep vond ik het karikaturaal. Ik geloof evenmin dat dochter Roos in dit verhaal kwaad in de zin heeft. Ergens in het boek denkt Olivia dat Daniël de eerste is die echt zorg heeft om haar. Ik vraag me af wat er met Roos aan de hand is, verregaande bemoeizucht enerzijds; ook wel domheid vind ik; naast een, lijkt het, vorm van angst (verpakt als bezorgdheid). Maar die angst lijkt ook op een eeuwigdurend opengesperd kuikensnaveltje ...
Wat is er in hemelsnaam gebeurd in dat gezin? Grenzen en/of grenzeloosheid is nog zo’n thema in dit verhaal.
Zo kan ik nog uren doorgaan maar dat gaat me te ver ?. Dat had dus allemaal uitgeschreven kunnen worden.

wavanbuuren
Inderdaad een mooie recensie Psyche. 2,5* komt me gezien je verhaal nog redelijk mild over. Wat vond je wel goed? Of heb je medelijden met Griet?

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
wavanbuuren schreef:
Inderdaad een mooie recensie Psyche. 2,5* komt me gezien je verhaal nog redelijk mild over. Wat vond je wel goed? Of heb je medelijden met Griet?


Ik stem niet snel in de lage(re) regionen.
Het gegeven van dit boekje vind ik interessant maar dat kan beroepsdeformatie zijn. Verder las het grotendeels vlot. Bij een beeldende stijl, zoals GodB heeft, zie ik vrij gemakkelijk het verhaal en personages voor me. Daar houd ik van.

Alleen werd hier wel heel veel van mijn inlevingsvermogen en fantasie gevraagd en hoewel ik daar geen gebrek aan heb, ook bij dit boek niet, mag ik als lezer meer verwachten ?.

wavanbuuren
Helemaal helder, dank je. Inlevingsvermogen en fantasie zijn niet de minste deugden om te hebben dus hou dat vast. Ik ben dus gewoon wat zuurder en kritischer dan jij vrees ik

avatar van Remco
4,0
Ik verbaas me over de 'zuurheid' waarmee lijkt te zijn gestemd! Ik ben juist nogal positief verrast door dit boekenweekgeschenk. Natuurlijk is er niet de tijd en ruimte om de karakters flink uit te diepen maar de aanzet is er voor mij wel! Ze zetten me aan het denken. De houdgreep van de dochter, het conflictmijdende karakter van Moeder ( en mogelijk ook schoonzoon).
Ik vind het verhaal beschouwd in de context van een boekenweekgeschenk buitengewoon goed!

avatar van dutch2.0
1,5
Oef, dit was niet best. Een soort geriatrische variant van de prins op het witte paard, en dan vertaald naar deze tijd.

Belangrijkste probleem van dit boek (maar zeker niet het enige) is het karikaturale van de personages. De dochter is een pathologisch geval, de schoonzoon een eeuwige bemiddelaar en de buurjongen Tim lijkt een soort Christus in opleiding. Maar de ergste karikatuur is Daniel, de Afrikaanse prins op het witte paard. Werkelijk niets mankeert er aan de man. Brede schouders, parelende lach, mooi haar, kan goed zingen, goed dansen, heeft altijd een luisterend oor, geeft altijd het perfecte antwoord, is een geweldig minnaar, enzovoort etcetera. Daniel is geen mens maar een ideaalbeeld, en in die zin een rechtstreekse afstammeling van de mannen uit de vroegere kasteel- en doktersromans. Niet echt een literair personage, want dat zijn juist personages waar altijd wel iets aan ontbreekt (zoals in het echte leven).

Stilistisch vond ik het prima te doen, met af en toe een aardige vondst ('al die jaren was ze haar eigen schuilkelder geweest') en heel soms zit er ook wel iets van humor in. Maar een boek zonder levensechte personages is zelfs met maar 94 pagina's erg lastig door te komen.

avatar van Donkerwoud
En toch bereikt Griet wel iets goeds als het boekje zoveel reuring oplevert.

avatar van eRCee
Die redenering lijkt me niet houdbaar.

glimmerman270
" I'm so glad I didn't die before I met you"

Confronterend, en een onderwerp wat je aan het denken zet. Je nìet laten lijden door anderen, het is immers jouw leven. Toch houd je altijd rekening met een ander, aangezien je van mèèr mensen kunt houden- op een verschillend niveau. Maar bepaal ten alle tijden wat jij graag wilt in het leven, en leef zeker geen leven, wat je eigenlijk niet voor ogen had. Leef niet vòòr een ander, maar mèt een ander.

avatar van gert_r
2,0
Lalage schreef:
Dat is wel bijzonder aan deze site, want op Goodreads en onder bloggers zie ik veel meer vrouwen. En zij waarderen Griet over het algemeen wel.
NIeuwsgierig geworden even geturfd. Van 1 stemmer kon ik het geslacht niet vaststellen. Van de 16 mannelijke stemmers waren er 6 positief (3,0 of meer) en 10 gematigd of negatief (2,5 of minder). Valt nog wel mee toch? Mij lijken de woorden van de zelfverklaarde vrouwvriendelijke man Jeroen van Merwijk hier wel op zijn plaats:
Ik vind de mannen niet zo slecht
Hoe vaak niet heeft een man de laatste tijd iets sympathieks gezegd
En vrouwen met problemen kunnen dikwijls bij een man terecht
Nee, echt, ik vind de mannen niet zo slecht
Tegenwoordig


Ted Kerkjes
gert_r schreef:
Mij lijken de woorden van de zelfverklaarde vrouwvriendelijke man Jeroen van Merwijk hier wel op zijn plaats
Sterker nog: Jeroen van Merwijk is zelfverklaard vrouw.

avatar van gert_r
2,0
Ted Kerkjes schreef:
Sterker nog: Jeroen van Merwijk is zelfverklaard vrouw.
Da's waar ook: Jeroen van Merwijk - Ik ben een vrouw

avatar van Lalage
4,0
gert_r schreef:
NIeuwsgierig geworden even geturfd, Van 1 stemmer kon ik het geslacht niet vaststellen. Van de 16 mannelijke stemmers waren er 6 positief (3,0 of meer) en 10 gematigd of negatief (2,5 of minder). Valt nog wel mee toch?

Ik nam een paar mannelijke literatuurrecensenten ook mee in mijn beschouwing.
Conclusie is steeds weer: smaken verschillen, dus let op door wie je je boekenkeus laat leiden

1,5
Van kind af aan ben ik altijd fan geweest van het spreekwoord 'een gegeven paard mag je niet in de bek kijken'. Toch neig ik hierop terug te moeten komen na dit onthutsend zwakke werk van Griet Op de Beeck.

Nu is een Boekenweekgeschenk lang niet altijd sterk maar Op de Beeck maakt het wel heel bont. Dat begint al met de schrijfstijl. Er staan ontzettend veel (totaal oninteressante) dialogen in, die altijd op ieder moment lijken te kunnen stoppen. Dit vult de pagina's natuurlijk lekker vlot, maar veel baat heeft de lezer er niet bij.

Dit zit namelijk met de handen in het haar te wachten op momenten dat de karakters gaan 'leven' en de plot zich kan ontvouwen. Natuurlijk is het lastig om in amper 100 pagina's binding te kunnen krijgen met de hoofdpersonen (Tolkien krijgt het in LotR na 1500 bladzijden niettemin voor elkaar), maar schrap er dan een aantal of vervang het zoveelste dialoog door een waardevolle flashback.

De hoofdpersoon was blijkbaar niet heel gelukkig in haar huwelijk (waarom niet?) en heeft ook geen al te beste band met haar dochter (want...!?) Elementen die stuk voor stuk totaal niet worden uitgewerkt; waardoor het verhaal bij voorbaat al geen kans van slagen heeft. Ook het abrupte einde (of is het tóch een drukfout?) doen de beoordeling weinig goeds. Snel vergeten en op naar het volgende boek in mijn stapel.

1,5*

wavanbuuren schreef:
Wat een simplistisch verhaal. Korte zinnen drukken met name oninteressante gebeurtenissen uit. De verhoudingen met Ludo, Daniel, de familie, alles komt eendimensionaal en gekunsteld over.
Zonder het verder heel concreet te kunnen benoemen komt de stijl van Griet met vooral vermoeiend, irritant en goedkoop over.

* en geen enkele "goesting" meer me ooit in het werk van Griet te verdiepen.


Ik ben het hier niet mee eens. Het boek boeide mij en het was aangenaam om te lezen. Je gaat enorm meeleven met het hoofdpersonage Olivia. Het verhaal is wel wat oppervlakkig en het plotse einde vond ik teleurstellend. Desalniettemin blijf ik fan van Griet Op De Beeck.

wavanbuuren
Dat mag

avatar van Jason82
3,0
Het eerste deel vond ik heel grappig eerlijk gezegd. Een vrouw die tijdens de uitvaart van haar echtgenoot al merkt dat er eerder sprake is van opluchting dan van verdriet. Ze is nog geen dag thuis of het eerste schilderij wat 40 jaar lang aan de muur heeft gehangen ligt al te branden in een vuurkorf. En zo gaat het dan even door, leuk beschreven.

Kern is natuurlijk dat het zonde is dat je je leven zo vergooid door maar vast te blijven klampen aan het vertrouwde en geen rigoureuze keuzes durven maken.

avatar van Abubakari
Alternatieve titel: Sa't it Lân Derhinne Leit

Waarom is de alternatieve titel van dit boek eigenlijk in het Fries?

Wat een negativiteit rond dit boekenweekgeschenk
We zijn niet allemaal Harry Mulisch of Herman Koch, toch?

avatar van Abubakari
Abubakari schreef:
Alternatieve titel: Sa't it Lân Derhinne Leit

Waarom is de alternatieve titel van dit boek eigenlijk in het Fries?

Omdat het destijds ook in het Fries verschenen is, zag ik net.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:27 uur

geplaatst: vandaag om 00:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.