menu

Uberleven: Undercover als Uberchauffeur - Jeroen van Bergeijk (2018)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Autobiografisch

178 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

Voor dit boek liet schrijver en journalist Jeroen van Bergeijk zich omscholen tot taxichauffeur om de wereld van Uber van binnenuit te kunnen beschrijven. De razend populaire app biedt snelle service, betaalbare taxiritjes en klantgerichte chauffeurs. Voor de consument niets dan voordelen, maar voor hen die met dit boegbeeld van de deeleconomie hun brood moeten verdienen ziet de brave new world er minder rooskleurig uit. Jeroen van Bergeijk schetst een angstaanjagend toekomstbeeld waarin mensen elkaar continu beoordelen, waarin gedrag gestuurd wordt door je rating en waarin je ‘sterrenbeoordeling’ de plaats inneemt van een cv. ‘Uberleven’ is een portret van het hedendaagse Amsterdam, gezien door de ogen van een atypische taxichauffeur, Jeroen van Bergeijk.

zoeken in:
avatar van dutch2.0
De auteur schetst in ‘Uber alles’ een angstaanjagend toekomstbeeld waarin mensen elkaar continu beoordelen, waarin gedrag gestuurd wordt door je rating en waarin je ‘sterrenbeoordeling’ de plaats inneemt van een cv.

Doet me zwaar denken aan deze aflevering van het onvolprezen Black Mirror. Doodeng, het idee dat mensen zich in het gewone sociale verkeer moeten gaan gedragen zoals op sommige sociale media. Nooit meer kunnen vertellen dat het eventjes wat minder gaat, want daarrrrrrr gaat je rating. Brrrr.

...stilte...
Laten we van nu af aan stoppen met het geven van sterretjes...

avatar van gert_r
...stilte... schreef:
Laten we van nu af aan stoppen met het geven van sterretjes...

Ik laat die 'like' ook maar achterwege ...

avatar van mjk87
De maatschappij beoordeelt je toch allang, alleen zonder sterren. Maar vrijwel iedereen zal zich ooit wel eens aanpassen aan die maatschappij omdat de beoordeling anders negatief uitvalt, met alle sociale gevolgen van dien.

avatar van dutch2.0
mjk87 schreef:
De maatschappij beoordeelt je toch allang, alleen zonder sterren. Maar vrijwel iedereen zal zich ooit wel eens aanpassen aan die maatschappij omdat de beoordeling anders negatief uitvalt, met alle sociale gevolgen van dien.
Helemaal mee eens. Maar in het toekomstbeeld dat Black Mirror schetst, strekt die beoordeling zich uit tot alle facetten van je leven. Dus ben je gedwongen om de hele dag met een vrolijk masker op te lopen, want één boze blik in de supermarkt en je hele rating gaat omlaag. Een lage rating zorgt er weer voor dat je bijvoorbeeld geen mooi huis kunt kopen of leuke baan kunt krijgen. En uiteindelijk raakt de mens dusdanig gevangen in dat kunstmatig gecreëerde imago, dat hij zichzelf helemaal verliest. Afschuwelijk idee, toch?

Oh, en uiteraard ga ik helemaal los met het uitdelen van likes in dit topic. Moet een beetje aan mijn imago denken (voor zover die nog te redden is)!

avatar van gert_r
Zware bevalling blijkbaar, boek stond gepland voor 26 april 2018.

avatar van eRCee
In China zijn er al plekken met een sociaal-krediet systeem. Door rood licht als voetganger resulteert bijvoorbeeld in strafpunten (met camera's en gezichtsherkenning). Dat liet Ruben Terlouw zien in z'n serie.

Sinds ik The circle heb gelezen probeer ik me overigens zoveel mogelijk te onttrekken aan alle evaluatieverzoeken etc.

avatar van psyche
psyche (crew)
Artikel in Letter & Geest, bijlage van Dagblad Trouw d.d. 28 december 2019, waarin zowel aandacht wordt besteed aan dit boek en dit boek van Mike Isaac.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:19 uur

geplaatst: vandaag om 15:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.