menu

De Greet Hofmans-Affaire - Lambert J. Giebels (2007)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Waargebeurd

261 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

De Greet Hofmans-affaire is de beruchte hofkwestie waarin een eenvoudige gebedsgenezeres het voortbestaan van het Nederlandse koningshuis in gevaar bracht. De affaire was in feite een aaneenrijging van conflicten. Toenmalig premier Drees dacht dat de gebedsgenezeres de aanstichtster was van de conflicten. Prins Bernhard beschouwde haar als de splijtzwam in zijn huwelijk. De conflicten schiepen een constitutionele crisissfeer en de verwijdering tussen koningin en prins dreigde op een echtscheiding uit te lopen, die onvermijdelijk tot troonsafstand zou leiden. In juni 1956 kwam de affaire in de openbaarheid door een artikel in het Duitse blad Der Spiegel. Daarna boog een commissie van drie wijze mannen zich over de kwestie. Crisis en dreigende echtscheiding zijn uiteindelijk door Drees met veel moeite bezworen, nadat koningin Juliana beloofde definitief met Greet Hofmans en haar aanhang te breken.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
2,5
Eigenlijk alleen gelezen om de figuur Greet Hofmans zelf en haar Raspoetinachtige rol in het hele verhaal, niet om de affaire die erop volgde, want die boeit me weinig tot helemaal niets.
Het stuk over Greet Hofmans bedraagt bij elkaar opgeteld nog geen 50 bladzijdes, maar is wat mij betreft het interessantste aan het hele boek. Een beknopte biografie als het ware over de eerste 50 jaar van haar leven waar weinig over bekend is, hoe ze naam kreeg als gebedsgenezeres, vriendschap verwierf met koningin Juliana en ten slotte haar geruisloze verdwijning van het koninklijk toneel.
De rest van het boek heb ik, moet ik eerlijkheidshalve bekennen, zeer vluchtig doorgelezen, want dodelijk saai.

Een vrouw als Greet Hofmans fascineert mij enorm, met name haar uiterlijk: ..een hoekige, schrale vrouw met een mannelijk gezicht, veelal gekleed in fantasieloos, zwart, wit en grijs/..als een lange, magere gestalte met een streng, krachtig gezicht. Volgens de schrijver had ze ook een dubbele persoonlijkheid en was ze iemand die de een voor zich innam en bij de ander argwaan wekte; door de een geprezen voor haar hulpvaardigheid, door de ander afgeschilderd als een intrigante.
Het stukje over Hofmans vermeende schizofrenie is helaas te kort en te oppervlakkig om echt interessant te worden.
De taal is wat stijfjes en de zinnen lopen ook niet echt heel lekker.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:24 uur

geplaatst: vandaag om 23:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.