menu

De Trooster - Esther Gerritsen (2018)

mijn stem
3,68 (11)
11 stemmen

Nederlands
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: De Geus, Amsterdam (Nederland)

Geheel tegen de regels van het klooster in wordt een nieuwe gast opgevangen door Jacob, de conciërge. Aanvankelijk stelt Jacob, zich bewust van de hiërarchie binnen de orde, zich terughoudend op. Maar gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden. Esther Gerritsen volgt het verhaal van de conciërge parallel aan het lijdensverhaal van Christus.

zoeken in:
avatar van Slainte_Mhath
Oei, prachtige cover en plot.
BM is niet goed voor mijn portemonnee

avatar van Jason82
Slainte_Mhath schreef:
Oei, prachtige cover en plot.
BM is niet goed voor mijn portemonnee

Helemaal met je eens! Die cover, wow... ? en als het verhaal dan ook nog trekt.... ?

avatar van Donkerwoud
Erg mooi, ja. Al trekt de synopsis me dan weer niet meteen: die Christus-parallel kan ook vervelend pretentieus uitpakken.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Slainte_Mhath schreef:
Oei, prachtige cover en plot.
BM is niet goed voor mijn portemonnee
De cover is volgens mij een stukje uit een doek van Hieronymus Bosch...

"Tuin der lusten" rechter paneel (de hel) links bovaan.

avatar van Slainte_Mhath
Dr.Strangelove schreef:
"Tuin der lusten" rechter paneel (de hel) links bovaan.

Kenners
Over dit boek heb ik onlangs een boek gelezen met een duidelijk minder fraaie cover.
klik op eigen risico

Sorry voor de offtopic.


avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Het interview met Esther Gerritsen in Trouw (Verdieping: Tien Geboden) van vandaag vind ik mooi. Het heeft me nieuwsgiering gemaakt naar De Trooster en gaat op mijn verlanglijstje.

avatar van Lalage
4,0
Esther Gerritsen weet me meteen te raken met haar mooie zinnen, waarin Jacob zijn leven beschrijft en worstelt met zijn geloof.

De trooster – Esther Gerritsen | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
De Trooster van Esther Gerritsen gaat over het contact van conciërge Jacob in een klooster annex retraitecentrum en bezoeker Henry Loman.
Jacobs buitenkant is 'anders', wanneer hij als kind met buurkinderen vadertje en moedertje speelde zeiden de kinderen meestal "En jij was onze hond”. Misschien daarom heeft hij wel zo'n rijke binnenwereld, vindt hij van alles van zijn omgeving, ook over zichzelf, niet altijd even fraai; naar de buitenwereld is hij zwijgzaam. Voor Jacob is het klooster een thuis, voor Loman is het een toevluchtsoord. Loman, politicus, is gevlucht in verband met een schandaal. Van meet af aan zoekt hij het contact met de zwijgzame en vooral schrijnend eerlijke Jacob.
Het verhaal heeft paralellen met het paasverhaal zonder pretentieus te worden, een lezer hoeft hier niet bekend mee te zijn om in grote lijn de moraal van het verhaal te begrijpen. EG heeft in een rustige stijl geschreven, ze neemt de tijd voor de ontwikkeling van de karakters. Soms met bijzondere, intieme momenten, bijvoorbeeld als Jacob Henry's trui meeneemt om erin te slapen. Het contact tussen de mannen verwart hen gaandeweg. Ook bij mij is er verwarring, ik heb me regelmatig afgevraagd: wie troost hier wie? Hoe zit het met schuld en vergeving in deze roman?

Gast
geplaatst: vandaag om 07:58 uur

geplaatst: vandaag om 07:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.