menu

For Your Eyes Only - Ian Fleming (1960)

Alternatieve titel: Voor Uw Ogen Alleen

mijn stem
3,38 (13)
13 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Spionage / Avontuur

192 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

For Your Eyes Only bestaat uit 5 korte verhalen. In From a View to a Kill wordt een ruiter van SHAPE vermoord en zijn documenten worden gestolen, James Bond neemt een kijkje bij de plek waar hij vermoord is en ontdekt een ondergrondse basis van Russische agenten. For Your Eyes Only gaat over twee van M's vrienden, de Havelock's, die worden vermoord in Jamaica. James Bond krijgt van M de missie om degene die hier verantwoordelijk voor is uit te schakelen. In Quantum of Solace dineert Bond na een missie in Cuba met de gouverneur van Jamaica, de gouverneur vertelt hem dan een verhaal over een man die ooit voor hem werkte. Risico is dan weer het verhaal waarin James Bond door M naar Rome gestuurd wordt om een drugssmokkel te onderzoeken. En in The Hildebrand Rarity tenslotte is James Bond op vakantie in de Seychellen, waar hij zich aansluit bij een expeditie naar een zeldzame vis: de Hildebrand Rarity.

zoeken in:
avatar van thunderball
4,0
Dit is een goede verzamelbundel korte verhalen, in ieder geval stukken beter dan de andere verzamelbundel Octopussy/The living daylights (die feitelijk tegen de zin van Fleming in na zijn dood is uitgebracht). De verhalen zijn gebaseerd op scripts die Fleming schreef voor een mogelijke TV serie, die nooit echt van de grond kwam.

Het eerste verhaal is niet echt geweldig en bestaat voornamenlijk uit Bond die verdekt opgesteld wacht tot er een vijandelijke geheimagent verschijnt. Op zich interessant om te lezen, wat er allemaal in Bond omgaat tijdens het wachten en het opserveren van de omgeving.

Het tweede verhaal is het titelverhaal en vormt samen met Risico het hoofdplot waar de gelijknamige film op gebaseerd is. In het boek gaat het over Bond die, niet zo zeer voor koning en vaderland, maar voor M persoonlijk, een opdracht uitvoert: Een bevriend echtpaar van M is in Griekenland vermoord en Bond wordt door M gevraagd de moordenaars op te sporen en uit de weg te ruimen. Hij komt ze op het spoor en ontmoet ter plaatse ook de op wraak beluste dochter van het echtpaar, Judy Havelock.

Het derde verhaal, Quantum of Solace, gaat over een verhaal wat door de gouverneur van Jamaica aan Bond tijdens een diner vertelt wordt en bevat geen enkel soort van actie. Een vrij curieus verhaal.

Het vierde verhaal is de eerder genoemde Risico, wat gaat over een vete tussen twee Italiaanse smokkelaars (voor de film FYEO speelt het zich af in Griekenland), waar bij Bond zich eerst aan de kant van de ene smokelaar bevindt, maar vervolgens zijn dwaling beseft en er na de kant vd ander kiest.

Het laatste verhaal, the Hillebrand Rarity, is ook weer een van bijna actie gespeent verhaal, zonder al te veel spanning, hoewel behoorlijk vermakelijk om te lezen. Bond bevindt zich aan boord van de boot van een rijkaard, die op zoek is naar de zeldzame vis uit de titel, maar ondertussen getuige is van de slechte verhouding tussen de man en zijn aantrekkelijke vrouw. Zowel met de man als met de gevonden vis loopt het fataal af! Het hoofdkarakter, Chrest, zou later gebruikt worden voor de film Licence to kill.

Al bij al een tamenlijk interessante en boeiende verhalenbundel, die Fleming de kans gaf wat te experimenteren met verschillende invals hoeken en verhaallijnen.

Ik geef het vier sterren.

avatar van Dr Channard
3,5
Verhalenbundel For Your Eyes Only bevat vijf Bondverhalen. Wil echter niet zeggen dat ze allemaal doorspekt zijn met de nodige spionage- en actiesfeer. Het duurde wel even voordat ik dit boek heb uitgelezen. 200 pagina's is normaal geen probleem, maar de andere twee boeken (Goldfinger en Casino Royale) heb ik veel sneller uitgelezen. Dat is uiteraard het voordeel van één verhaal. Ik heb normaal geen moeite met het lezen van kortverhalen, maar omdat het wel lang heeft geduurd concludeer ik hieruit dat dit een vermakelijke maar minder goed boek is van Fleming.

De twee verhaaltjes die ik in een mum van tijd heb uitgelezen is het titelverhaal en de hildebrand-rariteit. For Your Eyes Only is op elk opzicht zeer goed. Een intrigerend begin dat stilletjesaan naar een leuke finale overgaat gebundeld met spionage/actiemomenten. Het Hildebrand verhaal heeft me geboeid doordat Bond zich meer van zijn menselijke kant laat zien. Zeer emotioneel met een paar geslaagde stukken en een hatelijke heer van middelbare leeftijd.

Risico is niet slecht, maar ook niet goed. Een middelmatig verhaal dat langzaam maar zeker opbouwt naar een te snel einde. Quantum Of Solace is als middenstuk van de bundel een leuke intermezzo. Hier wordt een verhaal verteld over het niet alledaagse leven van man en vrouw.

Het eerste verhaal vond ik niet geslaagd. Ik las soms over zinnen omdat het allemaal te langdradig werd (ironisch omdat het verhaal maar 30 pagina's lang is).

Een mindere in het oeuvre van Fleming, maar het titel- en eindverhaal maken veel goed. For Your Eyes Only krijgt een dikke 3*

avatar van Dr Channard
3,5
Verhoog dit boek met een halve ster omdat eigenlijk geen verhaal echt tegenvalt en het eerste verhaal (From A View To A Kill) eigenlijk best goed is. Ik ga er niet te veel woorden aan vuil maken want wat ik hierboven heb geschreven (qua favoriete verhalen en mening per verhaal) is nu nog steeds van hetzelfde geval. Buiten dan het eerste verhaaltje dat eigenlijk ook niet tegenvalt.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:55 uur

geplaatst: vandaag om 13:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.