menu

Onder het IJs - Ellen de Bruin (2018)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Het is 2004. Een groep klimaatwetenschappers doet onderzoek op een schip in het Noordpoolgebied. Een van hen is Bas Fretz, een bijna-volwassen vrouw van 21 die nog met Lego speelt. Zij is mee in plaats van haar hoogleraar, Reinier, nadat die onverwacht is overleden. Ze hield net iets te veel van hem en ze zou graag weten of hij ook iets voor haar voelde, maar daar komt ze natuurlijk nooit meer achter, nu hij dood is. Daar zit ze dan, als junior onderzoeker, op dat schip in het poolijs, tussen wildvreemde wetenschappers die elk zo hun eigen obsessies hebben. En als de expeditie dreigt te mislukken, wordt de kans steeds kleiner dat Bas er nog in slaagt om Reiniers wetenschappelijke ambities te verwezenlijken - laat staan die van zichzelf.

zoeken in:
avatar van gert_r
Inmiddels zitten ze op BoekMeter al met z'n vijven onder het ijs, vier dames en een heer. Wat mij betreft krijgen ze ooit nog gezelschap van nummer zes, Bert Weijde. Bert Weijde is het personage Frans Veen uit Voskuils 'Bureau'.

avatar van eRCee
Er zijn ook genoeg titels die zich 'op het ijs' afspelen, maar dan moet er altijd iets bij, zoals een picknick of een moord. Zelfs 'Door het ijs' is een (weliswaar vertaalde) titel.

avatar van Lalage
4,0
De mensen op het schip worden beeldend beschreven: de zusjes die onderzoek doen naar walvissen, de Texanen die in filmcitaten praten, de Duitser die op zoek is naar ijsberen en de Japanse jongen die met Bas communiceert door tekeningetjes voor elkaar achter te laten in het lab. Door diverse gesprekken blijken Bas' veronderstellingen over Reinier en zijn verhouding met anderen stuk voor stuk niet te kloppen.

Het begin van het boek is dromerig door de bijwerkingen van de pillen die Bas neemt tegen zeeziekte. Het eind is juist glashelder. Een mooi debuut!

Onder het ijs – Ellen de Bruin | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 16:35 uur

geplaatst: vandaag om 16:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.