menu

World without End - Ken Follett (2007)

Alternatieve titels: Brug naar de Hemel | Kingsbridge #2

mijn stem
4,25 (58)
58 stemmen

Engels
Historisch

1024 pagina's
Eerste druk: Macmillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Op de dag van Halloween in het jaar 1327 knijpen vier kinderen er na de mis in de kathedraal van Kingsbridge tussenuit. In het bos zijn ze getuige van de moord op twee mannen. Daardoor groeit een hechte band voor het leven tussen de onafhankelijke Caris, dochter van een wolhandelaar, die omdat vrouwen geen dokter mogen worden vroedvrouw wordt, de broers Merthin en Ralph, zonen van een arme edelman, van wie de eerste van timmerman een belangrijke bouwer wordt, de tweede een brute krijgsman, en ten slotte de praktische Gwenda, dochter van een arme dagloner, die een onmogelijke liefde koestert voor de rijke Wulfric. Hun leven en liefdes ontwikkelen zich tegen de achtergrond van de herbouw van kathedraal en brug.

zoeken in:

Brunniepoo
Iets minder orgineel, en helaas mist het de fascinerende, gedetailleerde beschrijvingen van de kathedraalbouw van het eerste boek maar verder is het eigenlijk net zo goed, misschien zelfs nog wel wat beter aangezien het plot wat uitgebreider is.

avatar van Muuske
3,5
Heerlijk boek, maar ( in mijn ogen) iets minder dan zijn voorganger. Ik vond het plot iets te uitgebreid.

avatar van Yggdrasill
5,0
Net als het boek Pilaren van de aarde (ook wel de Kathedraal) heeft dit boek me aangenaam verrast. Lees namelijk zelden boeken die zich afspelen in de Middeleeuwen.
Uitstekende personages, vele wetenswaardigheden over de betreffende tijd, en gewoon erg spannend. Alsof jezelf in de middeleeuwen rondwaart. Ondanks het aantal bladzijden dat net over de 1000 is heb ik maar slechts een enkele keer het gevoel gehad dat het verhaal wat langdradig was en dat wil toch wel wat zeggen. Hoewel ik Brug naar de Hemel nog niet helemaal uit heb (blz. 850 ongeveer) en De kathedraal iets spannender vond geef ik dit boek toch ook 5 sterren en hebben deze twee boeken een plaats verdiend in mijn top tien.
Recent is in Nederland Val der Titanen verschenen dat zich in de eerste Wereldoorlog en tijdens de russische revolutie afspeelt. Heb gelezen dat deze reeks een trilogie gaat worden. Iemand dit boek al gelezen????

5,0
geweldige roman, zeker 5*!!

Knapp hoe Follett je 1100 pagina´s meeneemt naar de middeleeuwen en qua spanning geen moment je aandacht verslapt. Persoonlijk vond ik ´Brug naar de hemel´ beter dan ´de Kathedraal´.

avatar van Bruno_6
3,0
Deze hoge score begrijp ik toch niet zo goed.

Dit boek is gewoon een doorslagje van Pillars of the Earth. Veel gebeurtenissen die in dat boek voorkomen, worden hier ook gebruikt. Personnages die naar het buitenland vertrekken en daar veel bijleren, onmogelijke liefdes, harteloze adel en clerici, ...

5,0
Prachtig, prachtig, prachtig! Wat is World Without End een geweldig boek om te lezen. De ruim 1200 bladzijden nemen je opnieuw mee naar het middeleeuwse Kingsbridge, waarin liefde, oorlog en het allerdaagse er voor zorgen dat deze in een mum van tijd voorbij vliegen.

Ik vond het boek zelfs nog beter dan Pillars of the Earth vanwege het feit dat het plot beter uitpakt en dat de karakters meer een ontwikkelend vermogen hebben.

Af en toe betrapte ik mij er wel op dat er een aantal hoofdstukken behoorlijk veel op stukken uit The Pillars of the Earth leken. Echter mag dit de pret niet drukken, want het boek is goed geschreven en erg gedetailleerd. Je merkt als lezer dat Ken Follett veel tijd en moeite heeft gestoken in de geschiedkundige feiten.

Als lezer werd ik compleet het verhaal in gezogen dat ik soms haat op voelde komen jegens Ralph. Dat zegt genoeg over het vermogen van een schrijver en de kwaliteit van het boek.

*5

JSPR_G
Om positief te beginnen: het boek leest erg vlot en er gebeurt genoeg om steeds te willen verder lezen. Maar ik heb me serieus geërgerd aan bepaalde aspecten van dit boek...
- Het lijkt veel te veel op Pillars of the Earth, zowel qua personages als qua verhaal.
- De personages zijn te zwart-wit.
- Het verhaal valt te vergelijken met een seizoen van De Smurfen, waarbij de Smurfen telkens Gargamel met zijn snode plannetjes net te slim af zijn.
- Hersendodend. De auteur laat geen enkele ruimte aan de lezer om zelf na te denken en te achterhalen hoe bepaalde gebeurtenissen in zijn werk zijn gegaan of waarom een personage grijnst. Erg frustrerend.
Eigenlijk is dit gewoon een soap in boekvorm, dat zich afspeelt in de 14e eeuw.

avatar van H€yoka
5,0
Derde boek van Follett, derde keer spijt dat het lezen voorbij is.

Als je van Pillars hebt genoten, zal je dit boek ook wel kunnen smaken. Ik kan me gerust vinden in de opmerking dat zaken herhaalt worden, maar dat net dat me kan blijven boeien, is voor mij een verrassend pluspunt van dit boek en deze auteur.

Het zit hem uiteraard in de details. Caris is een meisje die het goed heeft omdat haar vader een belangrijke wolhandelaar is. Aliena was een dochter van een graaf. Door dit element te veranderen, toont Follett hoe in 200 jaar tijd de middenstand in opmars kwam. Wanneer Kingsbridge stadsrechten krijgt, zal menig lezer de schouders ophalen, maar voor middeleeuwers was loskomen van de Kerk een enorm iets. Het zou leiden tot de Vroeg Moderne Tijd, waar mensen niet zomaar aannemen wat de Bijbel en vooral de Kerk hen inlepelde.

Het soapgehalte zit er natuurlijk wel in. Het verhaal begint, het gaat "slecht" met onze hoofdrolspelers, het gaat beter, dan gaat het opnieuw slecht en aan het eind komt alles goed. Bij het omslaan van de laatste pagina's hoopte ik op een einde waar... nou ja, de goeden ook iets verloren hadden. Maar om Merthin & Caris nu van de toren te laten storten, is wellicht een brug te ver.

Wat ik zeker wel kon smaken, is de impact van de pest en hoe de halsstarrigheid van de clerus de mensen de dood kon injagen. Ook hier weer is het net over de top dat de heldin bijna met hedendaagse kennis de juiste impulsen heeft, maar ach... dat zie ik met graagte door de vingers.

5*

Gast
geplaatst: vandaag om 19:34 uur

geplaatst: vandaag om 19:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.