menu

Heb Uw Vijanden Lief - Rosita Steenbeek (2017)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Ideeƫnliteratuur

64 pagina's
Eerste druk: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Amsterdam (Nederland)

In dit boekje buigt Rosita Steenbeek zich over het begrip compassie. Wat houdt compassie in? Mededogen, barmhartigheid, meevoelen met een ander - eigenschappen die van wezenlijk belang zijn in religies, in het humanisme en in sommige filosofieën. Kunnen we leren om compassie te hebben? Op welke manier speelt het een rol in Steenbeeks eigen leven en wat ziet ze ervan in de wereld om haar heen? Ze gaat ook te rade bij mensen als Nelson Mandela en de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, bij de Israëlische professor wier dochter omkwam bij een busexplosie en de Siciliaanse arts die op Lampedusa al vijfentwintig jaar vluchtelingen opvangt. Pas wanneer je je werkelijk in een ander kunt verplaatsen, wordt het mogelijk mededogen te voelen. Kunnen we zo ver gaan dat we dat ook opbrengen voor 'onze vijanden'? Uitgave in het kader van de Maand van de Spiritualiteit 2017.

zoeken in:
3,5
Alleraardigst werkje van Rosita Steenbeek. Vanuit meerdere perspectieven beschrijft ze de vluchtelingencrisis die Europa al een aantal jaar bezig houdt. Ze spreekt direct betrokkenen en op welke wijze haar eigen opvoeding heeft bijgedragen aan haar opvattingen over de wereld.

De prachtige cover is van een Italiaan die talloze tekeningen maakt sinds zijn omgeving kennismaakt met de vluchtelingen uit o.a. Syrië. Het knappe vind ik dat Steenbeek nooit moralistisch of betweterig wordt en de lezer geen spiegel dwingt voor te houden. Al met een al een leuk tussendoortje.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 14:01 uur

geplaatst: vandaag om 14:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.