menu

Technique du Coup d'Etat - Curzio Malaparte (1931)

Alternatieve titels: Techniek van de Staatsgreep | Tecnica del Colpo di Stato

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Italiaans
Politiek / Ideeƫnliteratuur

228 pagina's
Eerste druk: Bernard Grasset, Parijs (Frankrijk)

In de 'Techniek van de Staatsgreep' probeert Malaparte de juiste tactiek te vinden die een beweging, zowel rechts als links, moet toepassen om de macht te veroveren. Aan de hand van een aantal historische voorbeelden, zoals Napoleon, Trotski, Catilina en Mussolini, beschrijft Malaparte zijn bevindingen en conclusies.

zoeken in:
avatar van eRCee
Curzio Malaparte vind ik een van de meest fascinerende personen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Zijn grillige levensverhaal dat de twee wereldoorlogen omspant, zijn ongrijpbare politieke standpunten waarin non-conformisme de boventoon voert, zijn schitterende huis op Capri (kijk Godards Le Mepris!) en bovendien zijn huiveringwekkende oorlogsromans maken hem tot een van mijn helden.

Techniek van de staatsgreep staat wel bekend als het eerste boek tegen Hilter en Mussolini, een geschrift met profetische draagkracht. Desondanks viel het me wat tegen; Malaparte herhaalt zijn standpunt erg vaak en onderbouwt maar mondjesmaat. Daarbij is vooral het begin nogal lastig te volgen als je niet goed bekend bent met de vele historische figuren waarover zonder veel uitleg geschreven wordt, zoals Sieyes, Bauer en Primo de Riviere. De gedeelten over Trotski, Mussolini en uiteindelijk Hitler zijn waarschijnlijk juist daardoor het meest de moeite waard. Vooral het gegeven dat dit boek middenin het onrustige Europa van 1930 is geschreven geeft de analyse dan lading.

Misschien nog wel boeiender dan het boek zelf vond ik echter de inleiding die Curzio Malaparte er in 1948 bij schreef en die opent met de zin: "Ik haat dit boek van mij. Ik haat het uit de grond van mijn hart". Daarin beschrijft de auteur ook een telegramwisseling die hij voerde met Trotski na een toespraak van laatstgenoemde waarin Malaparte en zijn boek, dat voor ongeveer de helft gaat over Stalin en Trotski, fel werd bekritiseerd. Hier het telegram van Malaparte aan Trotski:

'Waarom betrekt u mijn naam en mijn boek bij uw persoonlijke vete met Stalin? Stop. Ik heb noch met u noch met Stalin iets uit te staan. Stop. Curzio Malaparte'.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Elke keer als er weer eens ergens een coup wordt gepleegd - zoals momenteel in Zimbabwe - wordt dit essay van Malaparte weer genoemd. Het stamt uit de hoogtijdagen voor coupplegers in Europa: de periode tussen 1923 en en 1934 met couppogingen in Duitsland, Spanje, Polen, Griekenland... Malaparte noemt als een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde coup het veroveren van telefoon- en elektriciteitscentrales... de paleizen komen later wel.

ZAP!
Interessante materie. Wel benieuwd naar meer.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:34 uur

geplaatst: vandaag om 12:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.