menu

De Kennismaking. Faxen aan Ger - Nicolien Mizee (2017)

Alternatieve titel: Faxen aan Ger #1

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

393 pagina's
Eerste druk: G.A. Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Dit boek bevat brieven in faxvorm van een schrijver aan haar mentor over haar dagelijks leven, waarbij haar persoonlijkheid wordt gekenmerkt door haar relatieproblemen, haar hang naar isolatie, haar rusteloosheid, haar depressiviteit en haar onvermogen een gewone baan te nemen. In 1994 krijgt Nicolien Mizee les in scenarioschrijven van Ger Beukenkamp. Er ontvouwt zich een klassieke meester-leerlingrelatie. Nicolien ziet in Ger een boven de normale mensen verheven God. Om ook buiten de lessen haar gedachten aan de zijne te kunnen spiegelen, begint ze hem faxen te sturen. Eerst een paar, dan bijna dagelijks, vele jaren lang. Ger antwoordt nooit. 'De kennismaking. Faxen aan Ger (1994‒1997)' is het geopenbaarde deel van een eenzijdige fascinatie. En het is meer, het is een vormgegeven dagboek van Nicolien Mizee, haar worsteling met de sociale dienst, geld, vrienden, familie, het schrijven en met relaties. 'De kennismaking' is een verzameling schitterende portretten, geestige gebeurtenissen, droevige misverstanden en wezenlijk gekonkel.

zoeken in:
avatar van chiel
Fascinerende schrijster. Iedereen moet echt VPRO boeken met haar terugkijken, bijzonder (vreemd)!

avatar van Robsessie
3,5
Dit boek slingerde mij alle kanten op. Soms wilde ik Nicolien wurgen, dan weer ontroerde ze me enorm. Soms wilde ik haar toeschreeuwen: "Wie hou je nou voor de gek?!", dan weer zag ik een eerlijkheid die je zelden ziet of leest. Nicolien is een ontzettend gecompliceerde persoon die eigenlijk alleen een cappuccino wil drinken en een fax wil sturen aan de allesverpletterende Ger van haar hart. "En met mij loopt het ook wel goed af, want ik ben al gelukkig als ik leef en adem en niet iets tegen mijn zin hoef te doen. De rest is toegift."

Door haar sociale angsten, depressies en het gedrag dat daaruit voortkomt voelt de schrijfster zich vaak onbegrepen door anderen, terwijl ze, volgens zichzelf, zo duidelijk is. En daar zit iets dubbels in, of het roept iets dubbels op. Want aan de ene kant ís Nicolien heel eerlijk en duidelijk, en vind ik dat heel prettig en benijdenswaardig, maar aan de andere kant wil ik ook dat ze meer doet, iets onderneemt, en, sorry dat ik het zeg, niet zo zeurt en egoïstisch doet. Maar waarom maak ik me hier eigenlijk druk om? Waarom wil ik, willen we, zo graag dat iedereen 'gewoon lekker meedoet', net als de rest? Naast een soort persoonlijk dagboek fungeren de faxen dus ook als een soort spiegel voor de maatschappij.

In de aflevering van Boeken FM over dit boek hadden ze meerdere hele interessante discussies over dit boek en de schrijfster. En bijna alle punten die langskwamen, voors en tegens, zijn ook bij mij langsgekomen tijdens het lezen. Zeer de moeite waard voor hen die dit boek ook nog gaan lezen.

Het kijkje over de schouder van iemand met sociale angsten was heel interessant. Hoe iemand in het leven staat, hoe anderen daarop reageren en wat een dagelijkse worsteling dat kan zijn. Mizee kan goed schrijven, met humor, maar bij tijd en wijle was het ook bijzonder vermoeiend.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:04 uur

geplaatst: vandaag om 23:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.