menu

When She Was Good - Philip Roth (1966)

Alternatieve titel: Een Braaf Meisje

mijn stem
4,50 (3)
3 stemmen

Engels
Psychologisch

320 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Centraal in dit verhaal staat Lucy Nelson, die in haar huwelijk een uitweg zoekt uit het provincialisme van haar geboortestadje en uit het drama dat haar familie beheerst, namelijk haar vader, een alcoholicus. Maar juist haar eigen normen van wat fatsoen en beschaving wel zouden zijn, kunnen haar ten onder richten in de buitenwereld...

zoeken in:
4,5
Roth neemt zijn tijd om de familieachtergrond van Lucy Nelson neer te zetten en die achtergrond verklaart veel, maar niet alles, van haar latere opinies en gedrag. Lucy heeft kritiek op haar familie en op anderen, vriendinnen en vriendjes, en ze durft dat ook te hebben omdat haar aspiratieniveau hoog is. Maar hoge eisen stellen aan anderen is één, dat waarmaken bij jezelf in wisselende omstandigheden is twee. Ze probeert zich hoger op te werken en weet de middelbare school af te ronden en te gaan studeren. Maar dan ervaart ze tegenslag op tegenslag, waarbij ze al gauw de schuld, compromisloos, bij anderen legt. Het is het middle class niveau van een klein stadje in de VS in de jaren veertig dat benauwend werkt en dat wordt uitstekend beschreven. Een rollercoaster van emoties komt op de lezer af en of je wil of niet daarin wordt je meegesleept.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:21 uur

geplaatst: vandaag om 21:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.