menu

Jacht in de Diepte. Droomverhalen - Adriaan van der Veen (1947)

mijn stem
1,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Fantasy

64 pagina's
Eerste druk: A.A.M. Stols, 's-Gravenhage (Nederland)

De verhalen in Jacht in de diepte bestaan uit dromen waarin een subjectieve werkelijkheid wordt weerspiegeld. Ze ontstonden spontaan en ze hebben zeker ook voor buitenstaanders een herkenbare betekenis, al zijn dit Van der Veens dromen. Hoewel je bij dromen gauw naar betekenissen gaat zoeken, is het heel goed mogelijk deze verhalen te lezen zonder naar de zin te zoeken. Van der Veen is één van de weinige Nederlandse schrijvers, die niet met poëzie is begonnen, maar het is duidelijk dat er een nauwe relatie bestaat tussen de fantastische, anti-realistische verhalen van 'Jacht in de diepte' en poëzie. Van der Veen, die zijn droomverhalen schreef tussen 1935 en 1946, debuteerde eigenlijk dus ook, op zijn eigen manier, als dichter. In dit boek staan, naast het titelverhaal, de verhalen 'Klerkje in droomland', 'Huupjambel', 'Eerste dag', 'Stervende stad', 'De sleutels', 'Wedren in de donkere kamer', 'De duive in de rotsspleten', 'Maagden in de tuin', 'De man op de toren' en 'Poppekoppen'.

zoeken in:
avatar van apocrief
1,5
In 1988 aangeschaft toen ik in de ban was van het surrealisme (vooral beeldende kunst). Qua literatuur beperkte ik me tot Salvador Dali's roman Verborgen Gezichten en dus ook Jacht In De Diepte. Onlangs voor de tweede maal gelezen en ondanks de lofprijzingen van Vestdijk en Du Perron kan ik er zelf bitter weinig mee. Alleen het laatste verhaal Poppekoppen heeft kop en staart. Wel een uniek boekje in mijn verzameling.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:30 uur

geplaatst: vandaag om 15:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.