menu

Ein Landarzt - Franz Kafka (1919)

Alternatieve titel: Een Plattelandsdokter

mijn stem
3,40 (25)
25 stemmen

Duits
Verhalenbundel
Psychologisch

189 pagina's
Eerste druk: Kurt Wolff, Leipzig (Duitsland)

Een verhalenbundel met veertien kortverhalen, waaronder het titelverhaal Ein Landarzt. Hierin wordt verteld over een dokter die bij een zieke patiënt geroepen wordt. Zijn paard is gestorven, maar net op dat moment ontdekt hij in zijn schuur twee andere paarden en een vreemde man. Deze probeert zijn huishoudster te overvallen, maar de dokter spant intussen de paarden voor zijn kar en vertrekt, terwijl hij nog net hoort hoe de man de voordeur kapot slaat waarachter zijn slachtoffer zich had verscholen. Bij de patiënt aangekomen, blijkt dat deze niet meer genezen kan worden. Het gebruik wil echter, dat de dokter naakt naast de patiënt in bed gelegd wordt. De dokter verlaat vervolgens het huis, maar betwijfelt of hij met deze paarden wel thuis kan geraken.

zoeken in:
avatar van Freud
Deze bundel bevat de verhalen:

Der neue Advokat
Ein Landarzt
Auf der Galerie
Ein altes Blatt
Vor dem Gesetz
Schakale und Araber
Ein Besuch im Bergwerk
Das nächste Dorf
Eine kaiserliche Botschaft
Die Sorge des Hausvaters
Elf Söhne
Ein Brudermord
Ein Traum
Ein Bericht für eine Akademie

3,5
Typisch een werk dat ik zal moeten laten bezinken. De verhalen deden mij beduidend meer dan die van Beschouwing, maar ongetwijfeld is de volledige betekenis mij op het moment ontgaan. Fascinerend zijn ze zeker, al is het pas een 4* waard zodra ik ze kan doorgronden. Tot dan een volle 3.5*.

Interessanter als Beschouwing, inderdaad, maar toch weten de (zeer) korte verhalen van Kafka me nooit helemaal te pakken. Wel is het leuk om enkele fragmenten uit Het Proces tegen te komen.

3,0
Net als in De Beschouwing kunnen mij deze korte verhalen niet echt raken. De meest interessante is wellicht "Vor dem Gesetz" terwijl dit grotendeels plagiaat is van Leo Tolstoj. Het afsluitende stuk blijft daarom het leukst om te lezen.

avatar van mjk87
2,5
Verhalen die nogal van kwaliteit verschillen. Sommige verhalen lijken ook eerder vingeroefeningen te zijn dan echt volledige verhalen. Als geheel passen dat soort verhalen wel in zon bundel, maar zijn vaak gewoonweg niet interessant genoeg waardoor het puur stijl is, en die is niet bijzonder genoeg om dat te rechtvaardigen. Ook de sfeer is naargeestig, nu eens passend maar vaker verhoogt het mijn leesplezier niet. Vor dem Gesetz is veruit het beste kortverhaal, maar kennen we al uit Der Prozess (waarna in dat boek nog een heel interessante verhandeling daarover kwam, die mis je dan weer in deze bundel). 2,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:18 uur

geplaatst: vandaag om 09:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.