menu

Een Vlucht Regenwulpen - Maarten 't Hart (1978)

mijn stem
3,58 (149)
149 stemmen

Nederlands
Psychologisch

249 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Als de celbioloog Maarten de zus van zijn jeugdliefde ontmoet, kan hij de gedachte niet loslaten dood te zijn alvorens hij haar voor een tweede keer zal ontmoeten. Deze dwanggedachte leidt tot het herbeleven van vele jeugdherinneringen aan zijn moeder en zijn grote jeugdliefde. Ligt de dood daadwerkelijk op de loer of is dit angstbeeld opgewekt door de isolatie van Maarten?

zoeken in:
avatar van Jasper
4,0
Schitterend boek, vol met reflecties op de kwellende gevoelens van verliefdheid, heimwee, eenzaamheid etc. 't Hart weet als geen ander een herkenbare beschrijving te leveren van de menselijke onzekerheid. Daarnaast is het afschudden van het calvinisme een belangrijk thema: zo kenmerkend voor het oeuvre van de schrijver.

3,5
't Hart gaat heerlijk tekeer tegen de kerk in een roman die eigenljk bol staat van de literaire clichés: het gedweep met de natuur, de onbereikbare liefde en het dwangneurotische karakter van de mensvreemde hoofdpersoon . Vooruit: 3,5*

avatar van -JB-
3,5
'Een vlucht regenwulpen' lijkt rechtstreeks uit de Romantiek te komen, ondanks dat deze culturele stroming aan het begin van de 19e eeuw op zijn hoogtepunt was. De roman bevat het verhaal van een onbeantwoorde liefde van een eenzame bioloog voor een jeugdliefde en hoe dit zelfs jaren later zijn leven nog beheerst. In de romans heeft de natuur en beschrijvingen hiervan een belangrijke rol, iets wat het mooist tot uiting komt in de titel. Deze verwijst namelijk naar het moment dat zijn moeder overleden is op dit moment kwamen deze vogels net langs vliegen.

avatar van Thomas83
3,5
Maarten 't Hart vind ik een klein beetje een vervelende natuurobsessie hebben, zo komt het op mij tenminste enigszins over, maar schrijven kan hij.
Dit vind ik misschien wel zijn beste boek. Het verhaal greep me aan. Ik had echt medelijden met hoofdpersoon Maarten. Sommige scènes vond ik nog best akelig eigenlijk. Ook in de verfilming.

avatar van slowgaze
3,5
Ik vraag me af of Michel Houellebecq deze roman kent. Er echoot wel wat van door in Elementaire Deeltjes, als ik het zo lees.

Maarten 't Hart is geen schrijver die de grote psychologische thema's op een abstract niveau uit de verte analyseert. 't Hart zoomt juist in op de mens zoals hij is. Op die manier laat hij op anekdotische wijze een soms opgewekte, maar dikwijls trieste wereld zien. Zijn wereld is soms kleinburgerlijk of zelfs kneuterig, maar vaak ook toegankelijk en vriendelijk. 't Hart trekt je door zijn directe schrijfstijl, die soms wordt verfraaid met poëtische zinnen, die wereld in. Zijn wereld is voor mij een wereld die je op je stoel op een gezellige zondagavond zonder zorgen ontdekt, wat niet wil zeggen dat zijn romans niet tot zorgen stemmen.

Een vlucht regenwulpen is een typische 't Hart-roman. Al zijn thema's komen op indrukwekkende wijze naar voren: liefde, wanhoop, het geloof, klassieke muziek en vereenzaming. Het is, zoals al vaker is gezegd, een roman over vereenzaming. Op treffende wijze wordt het verdriet van de hoofdpersoon keer op keer naar voren gebracht. Een hoofdpersoon die enerzijds alles heeft (kennis, carrière), maar tegelijkertijd alles mist (de liefde van zijn leven, de liefde van een vrouw in het algemeen). De relatie van de hoofdpersoon met zijn moeder geeft prachtig de beschermingsgedachte weer: bescherming van de hoofdpersoon tegen zijn pesters in het bijzonder, en bescherming tegen de wereld meer in het algemeen.

Het is dan ook eigenlijk niet meer dan logisch dat dit de grote doorbraakroman is geweest van 't Hart en vermoedelijk ook nog wel wordt gezien als zijn grootste roman. In nog geen 200 bladzijden heeft 't Hart zijn thema's op ingenieuze wijze weten in te vlechten tot een geweldig geheel.

Toch is dit niet mijn favoriete 't Hart-roman, die eer is weggelegd voor het 2 jaar daarna uitgebrachte 'De Droomkoningin'. Die roman behandelt ook alle 't Hart-thema's, maar doet dit net op een betere wijze. De structuur van die roman is sterker en ook weet die roman mij nog altijd net iets meer te raken. Interessant is ten slotte de koppeling tussen De Droomkoningin en het verhaal 'De Ruitewissers' uit de bundel De Huismeester.

3,5
Het bleek laatst dat ik dit boek nog nooit had gelezen, en dat heb ik onlangs goedgemaakt. Helaas, een meesterwerk kan ik er niet in zien. Een kinderachtig en zielig verhaal dat ik met een gevoel van vervangende schaamte heb gelezen. Bovendien heeft 't Hart wel heel erg uit zijn eigen leven geput - zelfs de hoofdpersoon draagt dezelfde voornaam. Het maakte bovendien op mij een nogal geconstrueerde en dus onnatuurlijke indruk. Wel is deze roman met zorg geschreven, wat niet van al zijn boeken gezegd kan worden - meestal ratelt het maar door. Vanwege het hier en daar mooie stileren levert dit boek dan toch nog een ruime voldoende op.

avatar van mjk87
3,0
Ik zag bij dat ik 0 stemmen had bij Maarten van 't Hart, wat onmogelijk was want dit boekje heb ik vorig jaar gelezen toen ik een stapel Nederland Lees-boekjes bij m'n ouders had geleend. Om één of andere vage reden is die stem verdwenen of nooit geplaatst. Ik denk het tweede, want er stond ook geen schrijfsel van mij hier.

Wat ik nog weet was dat dit in de regel best een sfeervol boek was, niet heel bijzonder verder en met hier en daar wat minder interessante zijsprongen. Wel is Van 't Hart af en toe sterk in gevoelsbeschrijvingen van de hoofdpersoon. 3,0*.

2,5
Een vergelijking met de jeugdliefde in Kind tussen vier vrouwen van Vestdijk valt sterk in het nadeel van 't Hart uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:17 uur

geplaatst: vandaag om 17:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.