menu

American Psycho - Bret Easton Ellis (1991)

mijn stem
3,97 (277)
277 stemmen

Engels
Sociaal / Thriller

478 pagina's
Eerste druk: Vintage Books, New York (Verenigde Staten)

Patrick Bateman is een aantrekkelijke jongeman die een vermogen verdient op Wall Street. Overdag bezoekt hij dure, trendy restaurants en brengt hij zijn lichaam in perfecte conditie in de sportschool. Maar onder dit dunne laagje oppervlakkigheid lijkt een heel ander persoon te zitten, die op het punt staat om uit te barsten.

zoeken in:
4,5
Eén van de indrukwekkendste boeken die ik ooit las. Niet overall even boeiend (de elle-lange observaties en beschrijveingen van wat iedereen aanheeft gaat na een tijdje op de zenuwen werken), maar de vele martelbeschrijvingen maakten grote indruk op mij, omdat het mij totaal onverwacht op m'n dak kwam...

Voorlopig 4,5*, maar dat zal wel minder worden als ik hem opnieuw lees...

avatar van donnie darko
4,5
Ik moet hem nog uitlezen. Ben erin begonnen een tijd geleden, maar heb hem toen niet uitgelezen. Ga er zeker nog eens aan beginnen. Heb hem hier toch liggen.

avatar van lebowski
4,0
BEE is een intrigerende schrijver. Heb net op vakantie Lunar Park gelezen, wat een meeslepend, apart boek.

4,5
De (te) lange verhandelingen over (slechte) muziek, scheerpraktijken, etc, zijn briljant gevonden,in dezelfde trant beschrijft Patrick Bateman zijn slachtpraktijken. BEE is een goed schrijver, dat blijkt wel uit dit boek.

avatar van BoordAppel
4,5
Het enige boek waarbij ik bijna niet meer verder kon lezen doordat ik de slappe lach had: bij het stuk dat Bateman flipt en zich door de stad haast kwam ik niet meer bij.

Aan de andere kant zijn de moorden en martelingen te gruwelijk voor woorden. Soms ook lachwekkend, soms weer totaal niet. Heel apart boek. Enige nadeel is ook al wat gotti noemt:

de elle-lange observaties en beschrijveingen van wat iedereen aanheeft gaat na een tijdje op de zenuwen werken

Dat heb je na een tijdje wel gezien. Vandaar net geen 5*.

Dat vond ik juist een van de sterkste elementen uit het boek. Ook zo'n hoofdstuk dat compleet over Genesis gaat, geweldig!

5,0
Ook een erg sterk boek. De waanzin van Patrick Bateman wordt schitterend beschreven, en ik vind zijn precieze beschrijvingen en waanzin tot perfectie juist goed uitgwerkt. Maar ik kan me indenken dat de lange beschrijvingen je de strot uit kunnen komen..

avatar van psychonaatje
5,0
BoordAppel schreef:
Het enige boek waarbij ik bijna niet meer verder kon lezen doordat ik de slappe lach had: bij het stuk dat Bateman flipt en zich door de stad haast kwam ik niet meer bij.

Bedoel je dat stuk waar de politie hem achterna lijkt te zitten? Is het je opgevallen dat daar het perspectief veranderd van een ik-verteller naar een derde persoon-verteller? Heel erg vreemd, zo ineens, maar het werkt enorm goed.
Die ellenlange beschrijvingen vind ik juist erg sterk, ook het feit dat ze vol worden gehouden. Als lezer denk je af en toe: "Daar gaaaaaan we weer.", maar ik moest dan weer om mijn eigen reactie lachen. Je zit vrijwillig paginalange verhandelingen over Huey Lewis and the News te lezen, dat is toch eigenlijk hilarisch? Die naam wekt overigens een Pavlov-reactie bij mij op, ik moet altijd direct aan dit boek denken.

avatar van Reijersen
4,5
Misschien wel mijn favoriete boek als er geen Baldacci zou bestaan. Bret Easton Ellis weet de macabare sfeer die hij voor ogen had erg goed over te brengen. Ik vond het een erg boeiend boek en stoorde me weinig aan de vernoemde beschrijvingen. 4,5 ster.

psychonaatje schreef:
Die ellenlange beschrijvingen vind ik juist erg sterk, ook het feit dat ze vol worden gehouden. Als lezer denk je af en toe: "Daar gaaaaaan we weer.", maar ik moest dan weer om mijn eigen reactie lachen. Je zit vrijwillig paginalange verhandelingen over Huey Lewis and the News te lezen, dat is toch eigenlijk hilarisch?


Precies ja! Die opppervlakkigheid, die decadentie die uit de passages spreekt, prachtig gedaan. Grote kans dat Ellis tijdens het schrijven ervan ook veelvuldig om zichzelf zat te gniffelen.

4,0
Heb dit boek ooit van een ex gekregen, was toen zwaar beledigd haha. Ik vond het zo'n typisch geval van weeeer zo'n totaal misplaatst kado...Jaren nadat de relatie verbroken was toch maar eens gelezen, het is een heel bijzonder boek. Ik zal zelf dat soort narigheid niet zo gauw opzoeken, maar ik vond het inderdaad bij vlagen hilarisch en een zeer eigen stem van de schrijver, erg knap.

3,5
Kos
Het boek moet het vooral van de humor hebben. Typisch een boek voor jongeren die genieten van al dat lompe gedoe, fatsoenlijke maatschappijkritiek die aan dit boek wordt toebedicht gaat me veel te ver. Ik vind het bepaald geen briljant boek, maar wel grappig (en een stuk beter dan de film).

avatar van Psychocandy
5,0
Jesus, wat lijkt die Ellis op de foto hier op BoekMeter op Thomas Acda !

Gehaaid boek, dit! Op een gegeven moment denk je van; dit is niet LEUK meer! Maar toch blijf je lezen, omdat elke moord (tijdens of achteraf) wel weer hilariteit met zich meebrengt.

De complete beschrijvingen van kleding en uiterlijk deden voor mijn moeder uiteindelijk de das om. Ik kwam er ook wel eens met moeite doorheen, maar af en toe las het boek ook weer erg snel; ik heb het uiteindelijk in negen dagen uitgelezen, redelijk snel voor mijn doen. Ik heb ook niet iedere dag gelezen. Ik heb helaas wel de Nederlandstalige versie gelezen, volgens sommigen is die niks waard, maar ik vond 'm goed.

Ik geef een vijf.

avatar van donnie darko
4,5
Ik denk dat ik toch ook maar eens dringend deze moet gaan lezen.

avatar van Psychocandy
5,0
Aan te raden, maar dat hebben we je op MovieMeter ook vaak genoeg gezegd; .

4,5
Indrukwekkend boek. Het enige boek dat ik door walging (tijdens het lezen leef je toch altijd in in de hoofdpersoon) aan de kant heb gelegd. Twee weken later toch nog opgepakt en uitgelezen. Heftig boek. 4.5

avatar van Donna Tartt
4,0
Ik heb dit boek destijds gekocht omdat het mij een heerlijke thriller leek. Ik heb het gekocht in 1995. Ik nam het boek een keer mee de trein in op weg naar het werk. Ik werd toen aangesproken door een man die tegenover mij zat. Hij vroeg mij of ik het een spannend boek vond. Ik antwoordde hem toen dat ik pas was begonnen en het boek nog niet kon beoordelen. Hij zei dat hij het een heel goed boek vond en dat ik het ook vast een goed boek zou vinden. Ik dacht nog van .."yeah right". Nou laat die man gelijk hebben want boy-oh-boy wat vind ik dit boek vreselijk goed. Ik had echt allerlei gevoelens tijdens het lezen. Vooral nare gevoelens zoals ongeloof en walging. Hoe kan iemand zo'n verhaal verzinnen? Die schrijver moet dan toch ook wel een creep van een vent zijn als die "Sick Fuck" Patrick Bateman? Aan de andere kant zet het boek ook tot nadenken. Wat ik als conclusie kon opmaken is de overbekende uitspraak "Niets is wat het lijkt". Het verhaal lijkt oppervlakkig maar dat blijkt toch een valkuil te zijn. Veel porno, veel sex, veel geweld, veel hippe en trendy bars/restaurants, veel popmuziek (de man is helemaal into Whitney Houston!) veel designerkleding en schoenen....eigenlijk veel van alles. Vooral veel leeghoofdigheid/oppervlakkigheid. En dan toch nog boeiend beschreven. Knap!

-4-

0,5
Dit boek is van de duivel. Ze zouden alle exemplaren moeten verbranden. Al die martelpraktijken zijn verschrikkelijk om te lezen! In Amerika zijn er al meerdere mannen geweest die gemoord hebben op de wijze beschreven in dit boek, denk daar maar eens aan als je dit boek leest... 0.5 sterren is zelfs al teveel voor dit staaltje 'martelpret'!

Theatertje schreef:
Dit boek is van de duivel. Ze zouden alle exemplaren moeten verbranden. Al die martelpraktijken zijn verschrikkelijk om te lezen! In Amerika zijn er al meerdere mannen geweest die gemoord hebben op de wijze beschreven in dit boek, denk daar maar eens aan als je dit boek leest... 0.5 sterren is zelfs al teveel voor dit staaltje 'martelpret'!


Dat er zieke geesten rondlopen die dit boek nadoen kun je het boek niet verwijten. Er zullen ook zieke geesten rondlopen die moorden op basis van de handleiding van hun magnetron, maar daarom hoef je die ook niet te verbieden.

5,0
Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, werkelijk waar subliem.

Lees dit boek niet indien je een spannend, thrillerachtig verhaal verwacht met een kop en een staart, want dan zul je bedrogen uitkomen.

Het boek verhaalt over Patrick Bateman, een 26-jarige yup die zij life-style tot kunst heeft verheven. Hij verdient een vermogen op Wall Street bij Pierce en Pierce, ondanks het feit dat hij in het boek niet een keer concreet werkt of arbeidsgerelateerde werkzaamheden verricht. In plaats daarvan regelt hij etentjes met dates, met Jean zijn secretaresse, doet puzzeltjes of staart voor zich uit.

Bateman beweegt zich in een milieu van 'geslaagde', rijke mensen. De personages blijven zo plat als bordkarton, en zelfs de personages zelf kunnen elkaar niet uit elkaar houden. Hun interesses beperken zich tot hippe nachtclubs, reserveringen in restaurants, kleding, hoeveel iemand verdient en wie met wie omgaat.

Vooral de humor in dit boek maakt het boek tot een meesterwerk. Bateman is een ware psychopaat, die continu voor hilarische scenes zorgt. Vaak genoeg zegt hij gedurende etentjes dingen als: "mijn leven is een levende hel" en vertelt hij anekdotes over seriemoordenaars, een van zijn hobbies. Hij wordt echter niet serieus genomen door de rest.

Teneinde de leegte in zijn leven op te vullen, begaat hij steeds gruwelijkere misdaden en gaat hij zich steeds vreemder gedragen gedurende het boek vordert. Opluchten doet het voor hem echter niet. De weinige keren dat Bateman enige reflectie krijgt, zetten je op het verkeerde been.

In het hoofdstuk: Killing kid in zoo lijkt hij spijt van zijn daad te hebben. Hij heeft achteraf alleen spijt dat hij een kind vermoord heeft dat een klein sociaal umfeld heeft. Het geeft hem veel meer voldoening als er meer mensen lijden door zijn daad.

Kortom: lezen dit boek!

avatar van bloemenjansje
4,5
Ik vind al die beschrijvingen zo mooi: van zijn inhoudsloze 'vriendinnetjes' en yuppie-'vrienden' en wat ze nu weer allemaal aan hebben en vooral wat er nu weer in het restaurant voor bizars op zijn bord ligt...Echt hilarisch en briljant (en ik haat het woord briljant).
Zoals (bijna) iedereen hier al zei: de humor en de ironie zijn onbetaalbaar.
Wat ik dan weer moeilijk vond aan het boek was dat er passages in staan waarvan ik me al schuldig voel als ik ze léés. Het voelt bijna alsof ik de daden die erin beschreven staan zelf begaan heb door ze te lezen en het boek niet walgend weg te leggen.
Aan de andere kant: het is maar een boek. Ik raad het wel iedereen aan, dus blijkbaar voel ik me niet meer zo schuldig.

avatar van cortez
4,0
Ik las dit boek in afwachting van een besteld boek, dit om maar
te zeggen dat ik er geen al te hoge verwachtingen van had, ondanks
het feit dat dit boek stilaan een cultstatus verwerft blijkt te hebben.

En eigenlijk viel het ook meer dan goed mee. Het verhaal op zich
is eigenlijk vrij saai, maar door Batemans psychopatische nijgingen
blijft het toch wel boeien ... Bijvoorbeeld een situatie in een restaurant die langdradig lijkt te worden, blijkt dan toch interessant door de bizarre zaken die de verteller sporadisch uit. Deze zijn dan
ook niet zelden ronduit hilarisch, waardoor dit donker boek nog
een komische noot krijgt ook.
Toch, hoewel de extremen van de gruwel naar een climax lijken te gaan, vind ik het jammer dat het verhaal geen ontknopende wending neemt...

Onderhoudend en intrigerend.

Theatertje schreef:
Dit boek is van de duivel. Ze zouden alle exemplaren moeten verbranden. Al die martelpraktijken zijn verschrikkelijk om te lezen! In Amerika zijn er al meerdere mannen geweest die gemoord hebben op de wijze beschreven in dit boek, denk daar maar eens aan als je dit boek leest... 0.5 sterren is zelfs al teveel voor dit staaltje 'martelpret'!


Beschamend dat mensen hier dit anno 2007 nog neerpennen...
http://www.xs4all.nl/~jikje/Verbod/index.html

avatar van Psychocandy
5,0
Theatertje schreef:
Dit boek is van de duivel.
Nee hoor, van Bret Easton Ellis! Staat hier toch boven?
Theatertje schreef:
Ze zouden alle exemplaren moeten verbranden.
En de CO2-uitstoot, dan??
Theatertje schreef:
Al die martelpraktijken zijn verschrikkelijk om te lezen! In Amerika zijn er al meerdere mannen geweest die gemoord hebben op de wijze beschreven in dit boek, denk daar maar eens aan als je dit boek leest...
Ja, maar dan kan ik me niet goed op de tekst concentreren!
Theatertje schreef:
0.5 sterren is zelfs al teveel voor dit staaltje 'martelpret'!
Als het zoveel pret is, waarom dan een half ?

avatar van Micha
2,0
Psychocandy schreef:
(quote)
Nee hoor, van Bret Easton Ellis! Staat hier toch boven?
(quote)
En de CO2-uitstoot, dan??
(quote)
Ja, maar dan kan ik me niet goed op de tekst concentreren!
(quote)
Als het zoveel pret is, waarom dan een half ?avatar van Dexter
Wat een humor hier vandaag

avatar van Daantje
5,0
Goed zo, psychocandy!

Sommige mensen nemen alles te letterlijk.

Dundas
De beste van de zes Ellis-boeken. Bij tijd en wijlen hilarisch (Luis Carruthers!!) en soms gruwelijk (de moord op het kind in de dierentuin). Het boek is geweldig in de nonchalante stijl die Ellis hanteert en het gemak waarmee Bateman zich van ongewenste personen ontdoet en zijn martelpraktijken minutieus beschrijft.
Favoriete hoofdstuk: Geconfronteerd met een nicht

5,0
Fantastisch boek, met doordachtige kritiek op de hedendaagse consumptiemaatschappij. Aanrader voor mensen die tegen een stootje kunnen en een boek zoeken met een 'diepere laag'.

American Psycho was een compleet succès de scandale en wellicht de meest controversiële roman van de laatste decennia. En zoals steeds hebben de verontwaardigde, uitzinnige tegenstanders het boek amper gelezen.

De genese van het boek is bepaald kenschetsend. Na zijn eerste werk Less Than Zero hadden de uitgeverijen brood gezien in Bret Easton Ellis. Zijn debuut speelde immers handig in op Generation X en er kon altijd wel een marktsegment bij volgens de reclamejongens van Simon & Schuster, de uitgeverij die zijn roman zou uitbrengen. Ze stonden te popelen en haalden met plezier het chequeboekje boven om Ellis een voorschot van $ 300 000 aan te bieden terwijl hij zijn roman schreef.

De problemen begonnen toen enkele vrouwelijke redacteuren compleet verontwaardigd fragmenten uit het manuscript aan Time doorspeelden. En toen ging de bal aan het rollen. Zowat alle groepen kwamen op straat, van feministen tot anti-racisme bewegingen. Allemaal met één doel: de publicatie van het boek verhinderen.

Uitgeverij Simon & Schuster kwam door de luide proteststemmen al gauw in nauwe schoentjes. Hun imago van de zedige uitgever van kinderboeken en schoolhandboeken werd aardig besmeurd door Ellis. Het gevolg: Simon & Schuster trok zicht terug en gooide Ellis eruit. Het voorschot mocht hij houden.

Concurrent Random House was er natuurlijk als de kippen bij en hoorde de kassa al rinkelen. Niets verkoopt namelijk beter dan een verboden boek. Uiteindelijk zou ook Random House het bijzonder slim spelen door het onder zijn eigen Vintage Books te laten publiceren.

Ondanks de stroom van ongenoegen en onbegrip hebben de tegenhangers amper de tijd genomen om het boek open te slaan.

American Psycho begint nochtans duidelijk met het motto van Dostojevski's Aantekeningen uit het Ondergrondse: zowel het boek als de auteur zijn fictioneel. De eerste zin van het boek is bovendien een overduidelijke verwijzing naar Dante's Divina Commedia, het is de inscriptie aan het begin van de Hel. Twee overduidelijke aanwijzingen in de eerste twee pagina's die het leeuwendeel van de critici gewoon hebben genegeerd.

Het boek zelf is uiteraard een snoeiharde aanklacht tegen de yuppie-cultuur van de jaren '80 in de V.S. Een tijdperk waarin onder het rechtse bewind van Reagan Wall Street duizelingwekkend veel geld schiep en de rijkdom van het kapitalisme alle uitwassen in talloze vormen vertoonde. Het boek grossiert in somptueuze beschrijvingen van merken, maatpakken, restaurants, dassen, horloges, flats, drinkwater, restaurants, en ga zo maar door. Die meanderende beschrijvingen vormen de enige inhoud waarmee het vlakke, uitgeholde en steriele leven van de yup te vullen valt.

Uiterlijk vertoon bepaalt alles, tot het lichaam toe. Zo krijgen we te horen hoe de protagonist zicht met crèmes en gezichtzmaskers helemaal "reinigt" en zijn lichaam uitbouwt tot een puntgave machine.

Een van de aspecten die vaak over het hoofd worden gezien in American Psycho, is de betrouwbaarheid van de verteller. Alle afgrijselijke moorden (waarvoor Ellis trouwens de inspiratie ten dele haalde uit bestaande politiedossiers) komen enkel en alleen tot ons via Bateman. Al gauw wordt duidelijk dat zijn beeld niet strookt met wat de personages rond hem over de protagonist vertellen (de aanwijzing voor een onbetrouwbare verteller). Zo vindt zijn secretaresse hem een schatje, wordt hij voor een suffe sul versleten door zijn vrienden en zakt zijn zelfvertrouwen helemaal door de grond als hij weer geen reservatie kan vastkrijgen bij het beste restaurant in de stad.

Het boek is te complex om op alle factoren in te gaan, maar als afsluiter kan best nog eens aangestipt worden hoe Ellis genuanceerd omgaat met het hem zo vaak verweten argument een sensationele, op geweld beluste provocateur te zijn. In een van de latere scènes uit het boek gaat Bateman op een wilde strooptocht door de stad heen en maait hij zelfs enkele agenten omver. Dit is de enige scène in het boek waar de ik-verteller wordt geruild voor een hij-verteller en waar de schrijver dus bewust een afstand inbouwt ten opzichte van de daden van het hoofdpersonage.

Misschien moeten alle tegenstanders (inclusief een van de gebruikers hier die dit boek wil verbranden) het boek ook eens aandachtig gaan lezen.

avatar van cortez
4,0
entropy schreef:
... De eerste zin van het boek is bovendien een overduidelijke verwijzing naar Dante's Divina Commedia, het is de inscriptie aan het begin van de Hel. Twee overduidelijke aanwijzingen in de eerste twee pagina's die het leeuwendeel van de critici gewoon hebben genegeerd.


Aanwijzigingen van of voor wat? Vooral dat Dante-citaat vond ik wat 'easy'...

Gast
geplaatst: vandaag om 13:52 uur

geplaatst: vandaag om 13:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.