menu

Heldendroom - Inez van Dullemen (2007)

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Nederlands
Biografie

223 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Vlak na het overlijden van haar broer Onno vindt Vera onder zijn bureau bij toeval een oude koffer met Duitse propagandabladen. Deze voorwerpen brengen haar onvermijdelijk terug naar hun kindertijd. Als kind was Onno astmatisch. Vanwege de afkeer voor zijn eigen zwakte ontwikkelt hij een intense haat tegen alles wat buiten de gewone gang van zaken valt. Deze ziekte maakt hem vatbaar voor het nazisme. Als het gezin tijdens de oorlog overweegt naar Engeland te vluchten, fantaseert hij over een kaderopleiding bij de Jeugdstorm, waar hij zich uiteindelijk bij aansluit. Onno's keuze voor de Duitse bezetter heeft een verwoestende werking op de toch al broze eenheid binnen het gezin.

zoeken in:
avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
De schrijfstijl van van Dullemen en de vorm waarin zij Heldendroom heeft gegoten maken het boek goed leesbaar, m.i. nodig omdat de zoon Onno om wie het boek draait nergens in het boek sympathiek overkomt.
Dat is niet omdat Onno als een beest wordt neergezet; juist omdat hij 'gewone' menselijke trekken heeft vraag ik me met de ouders en zijn zus af waarom Onno kiest waarvoor hij kiest. Het jongste broertje krijgt er ook wat van mee, hij kalkt met krijt Onno is NSB op de huisgevel.
Zeker, de astma en het onmachtig voelen zal van invloed zijn geweest, en ja, als puber af willen zetten tegen de al dan niet overbezorgde en verstikkend ervaren moeder, de burgerlijkheid van de vader kan er evengoed mee te maken hebben gehad; toch overtuigt me dat niet. Wat me treft is de haat die Onno in bezit heeft genomen, het dedain, het neerkijken op alles wat niet in zíjn plaatje past. Niet ieder mens met astma, niet ieder puber zou dit doen. Het zit in Onno zelf.
In de gevonden koffer wordt een deel van het antwoord gevonden; wat mij betreft is de koffer zelf evengoed een antwoord.
Ik vind het verhaal sterk omdat het uit de verschillende gezichtspunten van betrokkenen is geschreven.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 10:12 uur

geplaatst: vandaag om 10:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.