menu

American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer - Kai Bird en Martin J. Sherwin (2005)

Alternatieve titel: Oppenheimer: De Triomf en Tragedie van de Vader van de Atoombom

mijn stem
4,50 (4)
4 stemmen

Engels
Biografie / Historisch

736 pagina's
Eerste druk: Alfred A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

Natuurkundige en een ‘uomo universale’, ‘vader van de atoombom’ was J. Robert Oppenheimer de beroemdste wetenschapsman van zijn generatie. Reeds een opmerkelijke jonge natuurkundige vóór de Tweede Wereldoorlog stelde ‘Oppie’ tijdens de race het atoom als eerste te splitsen een buitengewoon team van internationale wetenschapslieden samen terwijl hij de FBI op afstand hield. Als de man die meer dan enig ander het atoomtijdperk inluidde werd hij een van de iconische figuren van de vorige eeuw, de belichaming van zijn eigen observatie dat ''natuurkundigen de zonde hebben gekend''. Jaren later, achtervolgd door Hiroshima en Nagasaki, werd Oppenheimer een fervent tegenstander van plannen voor de ontwikkeling van de waterstofbom. Het werd een gevecht dat hij zou verliezen, geconfronteerd met krachtige pleitbezorgers voor massale nucleaire overvloed. In reactie daarop werkten de US Atomic Energy Commission en de FBI achter de schermen samen om een hoorzitting te organiseren waarin Oppenheimer beschuldigd werd dat hij niet vertrouwd kon worden met de nucleaire geheimen van de Verenigde Staten. ‘American Prometheus’ is een overtuigend portret van een briljante, ambitieuze en gebroken man en zijn betrokkenheid in een aantal van de belangrijkste gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Dit boek is tegelijk biografie en geschiedenis, essentieel voor ons begrip van ons recente verleden – en onze atomaire toekomst.

zoeken in:
avatar van misterfool
4,0
"How can I save my little boy from Oppenheimer's deadly toy?" zong Sting in Russians (1) . Zo leerde ik de naam Oppenheimer kennen. Later vernam ik dat hij betrokken was bij de constructie van de atoombom ("Now I am become death; the destroyer of worlds"). Verder wist ik weinig over hem. Toen Nolan een drie uur lange film aankondigde over het leven van Robert Oppenheimer, betwijfelde ik of dit genoeg vertelstof zou opleveren. De film was echter zo indrukwekkend dat ik ook dit boek kocht.

American Prometheus is een interessante biografie waarin geduldig en gedetailleerd het levensverhaal van Oppenheimer wordt beschreven. Een leven dat verbonden is met enkele kerngebeurtenissen in de 20ste eeuw. Zo aanschouwen we door zijn ogen: de ontwikkeling van quantum-mechanica, de dreiging van de nazi's, de teleurstelling en onnuchtering t.a.v het communisme vanwege het Molotov-Ribbentrop-pact en de creatie van de atoombom middels het Manhattanproject. Ook de nasleep van dit project, temidden van koude-oorlogparanoia, is interessant. Oppenheimer pleitte voor de-escalatie en ontwapening van het atoom-arsenaal. Haviken binnen de Amerikaanse overheid (Lewis Strauss voorop) maakten echter handig gebruik van de hysterie, omtrent het rode gevaar, om hem politiek kalt te stellen. Een wrange episode in de Amerikaanse geschiedenis!

Hoewel de haviken hun zin kregen, moet opgemerkt worden dat de wapenwedloop grotendeels heeft gezorgd voor een gespannen vrede; i.i.g tussen de atoommachten. Het blijft echter dubbelzinnig: vrede doordat de mensheid haarzelf kan vernietigen. Het is een geladen nalatenschap die Oppenheimer moreel peinigde gedurende zijn laatste levensjaren. Het is tevens een nalatenschap die nog immer een schaduw werpt op de mensheid. Dit boek bevat derhalve een indringende geschiedenis die -gewild of ongewild- eenieder raakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:09 uur

geplaatst: vandaag om 00:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.