menu

Le Comte de Monte Cristo - Alexandre Dumas (1846)

Alternatieve titel: De Graaf van Monte Cristo

mijn stem
4,22 (90)
90 stemmen

Frans
Avontuur

1488 pagina's
Eerste druk: Pétion, Parijs (Frankrijk)

Op de dag van zijn verloving met zijn geliefde Mecédès wordt Edmond Dantès gearresteerd wegens verraad en belandt hij in een gevangenis op het eiland Château d’If. Hij realiseert zich dat hij er is ingeluisd. Na jaren gevangenschap krijgt hij gezelschap van de priester Abbé Faria die ook ten onrechte vastzit. Voordat hij sterft vertelt deze aan Edmond een geheim over een verborgen schat op het eiland Monte Cristo. Als Edmond weet te ontsnappen, is zijn enige doel wraak te nemen op degenen die zijn leven geruïneerd hebben.

zoeken in:
avatar van Rius
3,0
Le Comte de Monte-Cristo heeft een aparte geschiedenis. In een periode van jaren is het als feuilleton gepubliceerd in een Franse krant. Dit is dan ook merkbaar in het verhaal, dat overdreven lang uitgesponnen wordt. Resulterend in de de krap 1200 pagina's van de integrale Nederlandse vertaling. Verder vinden we - net als in andere 19e eeuwse boeken - ook in dit ouwetje buitengewoon romantische inborsten, groteske karakters en voor onze tijd ongekend eergevoel. Soms is dat vermoeiend, maar het is ook de charme van dit soort verhalen. Het is het een aangenaam avontuur vol van wraak, dat een klassieker geworden is ondanks dat het gewoon niet bijster goed is geschreven. Ik heb het ooit een 19e eeuws GTST horen noemen, en daar zit wel wat in wat mij betreft.

Lukk0
Pieter Steinz over De graaf van Montecristo, en het verband met zijn eigen aandoening. De hele rubriek is zeer de moeite, en doet mij wel even stil staan bij mijn eigen gezondheid.

avatar van eRCee
Mooi artikel, bedankt voor het plaatsen.

avatar van LimeLou
3,5
Ik ben nu in het midden van deze roman. Hoewel het beginstuk erg spannend is, begint De graaf van Montecristo me nu wel erg te vervelen. Eerst vond ik het wel leuk dat karakters elkaar hele alinea's als antwoord geven, maar nu vind ik het eerder vermoeiend en lijkt het verhaal nergens naartoe te gaan.

avatar van LimeLou
3,5
Een erg leuke klassieker. Ik moet de leeservaring nog even in laten zinken, voordat ik mijn beoordeling zal geven. Ik twijfel vooral tussen 3.5 en 4 sterren. Aan de ene kant is de ontknoping van deze roman uiterst bevredigend, maar het ellenlange middenstuk ging maar door en door met -in de traditie van een feuilleton- zeer lange uitweidingen van bepaalde personages, die het noodzakelijk vinden om hele bladzijden vol te lullen met monologen van hier tot Tokio. Dit is te verwachten van een 19e-eeuwse en enigszins romantische roman waarbij de auteur in een rap tempo hoofdstukken volschreef, maar de lengte van 'De graaf van Montecristo' maakte het niet makkelijk voor mij als lezer.

Toch vind ik dit een vrij toegankelijk boek, dat ondank het bloemrijke taalgebruik, vrij makkelijk te lezen is en inderdaad, zoals hier bij de berichten wordt verteld, soms leest als een soort romanversie van GTST avant la lettre.

avatar van Dridge
4,5
Boeiend eerste deel (Marseille)
Rome vond ik landradig.
Parijs was dan weer bij vlagen erg spannend.
(In Parijs kwam ik er overigens pas achter wie de graaf van Monte Christo was)

5,0
Een van de beste boeken die ik ooit gelezen hebt. Het verhaal begint uiterst eenvoudig en je kunt je in het begin niet voorstellen hoe dit 1200 bladzijden gaat kunnen boeien. Van zodra Edmond Dantès in de gevangenis terecht komt, wordt het adembenemend.
De historische achtergrond, de veelheid aan kleurrijke personages, de blijvend fascinerende hoofdpersoon, het is allemaal even meeslepend. Ik deed bijna 2 maanden over dit boek en mis het nu al...

Gast
geplaatst: vandaag om 21:13 uur

geplaatst: vandaag om 21:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.