menu

Ayrton Senna: De Carrière en Erfenis van 's Werelds Beste Coureur - Olav Mol en Erik Houben (2018)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Sport / Biografie

180 pagina's
Eerste druk: Q, Amsterdam (Nederland)

Met een harde crash op het circuit van Imola eindigde op 1 mei 1994 het leven van Ayrton Senna veel te vroeg. Nog altijd wordt de Braziliaanse drievoudig wereldkampioen door vele collega’s en fans gezien als de beste Formule 1-coureur aller tijden, en onlangs noemde NRC Handelsblad hem nog ‘de grootste sporter aller tijden’. Maar Ayrton Senna heeft ons meer nagelaten dan een indrukwekkende en bewogen carrière vol memorabele momenten. Na zijn dood werd bijvoorbeeld het Senna Instituut opgericht, dat al jarenlang miljoenen Braziliaanse kinderen en jongeren vele nieuwe kansen biedt. Ook heeft zijn dood tot vele verbeteringen in de veiligheid van de Formule 1 geleid.

zoeken in:
3,0
Een aantal jaar geleden gaf Olav Mol aan niet van schrijven te houden, en daardom voorlopig geen boeken meer uit te geven. Inmiddels zijn we minstens drie boeken verder, maar dat terzijde. Voor dit werk heeft hij samengewerkt met Erik Houben en dat is maar goed ook. Mol zelf is immers een weinig analytisch ingesteld persoon, en zonder de hulp van Houben zou dit werk iedere kritische noot ontberen.

De carrière van Senna wordt gevolgd vanaf de karttijd tot zijn tragische dood in 1994. In katernen worden bijzondere races extra uitgebreid omschreven. In principe is daar weinig mis mee, maar sommige punten worden te gedetailleerd of juist te vluchtig omschreven. In 1989 komt Senna in aanraking met Alain Prost, waarna er behoorlijk wat ophef ontstond. Mol komt pagina's tekort om het vermeende onrecht te beschrijven dat de Braziliaan werd aangedaan. Als Senna in 1990 zelf een veel gevaarlijker actie onderneemt, wordt dat in één alinea afgedaan. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is om je auto als wapen in te zetten. Ronduit bizar is dat zijn wereldtitel daardoor niet eens in het geding kwam.

Mols aversie tegen Fransen is vaak ronduit irritant. Zo beweert hij dat Senna beter samenwerkte met zijn monteurs dan menig ander coureur, terwijl het in werkelijkheid Prost en Berger waren die al het testwerk voor McLaren verrichtten. Maar door het charisma van de Braziliaan kreeg het publiek blijkbaar het idee dat zijn input veel waardevoller was. Het was toch echt Prost die de juiste set-ups voor de auto's vond. Veel gevoelige kwesties worden niet of nauwelijks toegelicht. Halverwege jaren '80 had Senna een jarenlange relatie die hij buiten de pers hield, omdat hij zich 'op het racen wilde richten'. Wat de auteurs van dit boek er niet bij vermelden is dat Senna op zijn 25ste een meisje van 15 had veroverd. Hoe zouden hedendaagse media hier op hebben gereageerd?

Senna's fysieke tekortkomingen komen pas helemaal aan het einde van het boek aan het licht. Als hij uitstapte, leek hij niet één maar twee raceafstanden achter de rug te hebben. Wat de Braziliaan in de wintermaanden uitspookte komt weinig uitgebreid aan bod, maar de kans is klein dat er keihard werd getraind. Kortom: de legende van de Braziliaan is veel groter dan zijn daadwerkelijke prestaties. Op sommige dagen was de coureur onnavolgbaar, maar met enige regelmaat was hij onzichtbaar of betrokken bij domme crashes. Er zijn simpelweg veel completere coureurs geweest.

Mol spreekt echter nooit over crashes: Senna 'komt in aanraking met coureur x' of 'toucheert de vangrail'. Er wordt nog wel gebruik gemaakt van de nodige bronnen, maar ook hier worden kansen gemist. In het selecteren van zijn bronmateriaal is Mol al net zo selectief als het selecteren van passages die hij waardevol acht. Dat is jammer, want dit boek pretendeert een serieuze biografie te zijn, terwijl bijvoorbeeld het briljante werk van Malcolm Folley gewoon is genegeerd.

Eigenlijk verdient dit boek geen voldoende, maar omdat je het in een paar avonden uitleest en er een aardig tempo inzit, geef ik toch nipt drie sterren.

3*

BrotherJohn
Mooie kritische analyse, met dan nog best wel een hoge waardering eigenlijk. Kennelijk is dit een boek om de legende Senna nog legendarischer te maken. Het draagt ook allemaal bij aan de nog immer groeiende idolisering van Max Verstappen die straks als legende in het rijtje van Senna, Schumacher en Hamilton genoemd moet kunnen gaan worden, en ik heb sterk het gevoel dat dat een onuitgesproken motivatie is van Olav om dit boek te schrijven. Hoe meer je van oude legendes nog meer een legende maakt, hoe meer Verstappen straks ook als legende weggezet kan gaan worden.

Ik word zelf wel eens moe van die discussies wie nou de beste of meest legendarische coureur is of is geweest, daarom spreekt de titel van het boek me ook meteen al tegen. Interessanter vind ik het om geanalyseerd te zien of en hoe succesvolle topsporters met beide benen op de grond blijven, of ze zelfreflectie hebben, of ze daadwerkelijk bescheiden blijven en in welke mate arrogant, hoe ze met problemen dealen, hoe ze in de omgang zijn e.d.. Niets menselijks is ons vreemd, ook legendes niet. Zo te lezen is dit boek niet meer dan een verlengstuk op bijv. de documentairefilm Senna. Als dit een boek was geweest die van de legende weer wat meer een mens zou maken, dan had ik het wel willen gaan lezen. Verhalen uit de Pits van Jack Plooij zal misschien interessanter zijn.

avdj schreef:
Mols aversie tegen Fransen is vaak ronduit irritant.

Dat valt me op tv ook vaak op, er wordt dan denigrerend gedaan over die 'stokbroodvreters', merkwaardig. Het zegt meer over Mol dan over Fransen denk ik.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:41 uur

geplaatst: vandaag om 14:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.