menu

Tractatus Logico-Philosophicus - Ludwig Wittgenstein (1922)

Alternatieve titels: Tractatus: Logisch‑filosofische Verhandeling | Logisch-Philosophische Abhandlung

mijn stem
4,36 (14)
14 stemmen

Duits
Ideeënliteratuur

67 pagina's
Eerste druk: Annalen der Naturphilosophie (periodiek), Leipzig (Duitsland)

Met deze serie notities gaat Wittgenstein op onderzoek naar de natuur van de taal. Vooropstelling daarbij is dat de taal, gezuiverd van haar onvolkomenheden, een exacte weerspiegeling is van de werkelijkheid. Een zin is een afbeelding van de realiteit. De volledige ontleding van die afbeelding toont dat met elk eenvoudig teken een eenvoudig object overeenkomt. Een samenstel van tekens verschaft een afbeelding van objecten, een toestand waarin ook de betekenis getoond wordt. Om de logische structuur van de objecten ook in een zin terug te vinden, zijn elementaire proposities nodig. De totaliteit van al deze zinnen vormt dan een volkomen waarheidsgetrouwe afbeelding van de werkelijkheid.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Op 1 januari 2022 verscheen bij Boom Uitgevers te Amsterdam een nieuwe versie van de 'Tractatus'.

Opnieuw tweetalig ook, deze keer een Nederlandse vertaling van de filosoof Victor Gijsbers met de Duitse tekst ernaast. Het boek bevat daarnaast een uitgebreid nawoord bij de ideeën van Wittgenstein.

5,0
En niet alleen bij Boom: ook bij uitgeverij Octavio is dit jaar een nieuwe vertaling van de Tractatus verschenen, eveneens een tweetalige uitgave, met een voorwoord van taalfilosoof Martin Stokhof.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:18 uur

geplaatst: vandaag om 09:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.