Ik leer graag iets bij tijdens het lezen van een boek, zonder bewust iets bij te leren. Dankzij De vliegeraar kreeg ik een glimp van het leven in Afghanistan, dankzij Een wereld valt uiteen van dat in Nigeria, dankzij Het huis met de geesten leerde ik iets over Chili. Personages laten je door hun ogen kijken en geven je een indruk van andere landen, andere tijden, andere culturen. 'Herkenbaar' is dan ook het laatste argument dat me zal overhalen een boek te lezen (sorry aan iedereen die me Sally Rooney probeert aan te raden).
Over Azerbeidzjan had ik vast vijf trefwoorden kunnen geven als ik in de finale van De Slimste Mens had gezeten (Bakoe, republiek, Kaukasus, islam, voormalige Sovjet-Unie), daar hield het dan ook op. Tot ik Ali en Nino las: nu durf ik toch wel te zeggen dat ik iets weet over Azerbeidzjan, haar hoofdstad en haar woelige geschiedenis. En over de Georgische hoofdstad Tbilisi, waar het koppel uit de titel ook naartoe reist. De fascinerende botsing tussen het op traditie en religie gestoelde Azië en het zogenaamd verlichte en vooruitstrevende Europa, waar Azerbeidzjan zich begin 20e eeuw in bevond, komt sterk tot leven in de dialogen, van de aardrijkskundeles waar het verhaal mee begint tot discussies over strafrecht (moet je een crimineel opsluiten of meteen eervol doden?) of het gebruik van bestek (eet je zoals Aziaten met je handen of zoals Europeanen met mes en vork?)
Toch is dat niet de enige reden om een boek te lezen: het zijn de personages die deze vertelling tot leven laten komen. Mijn vooroordeel is dat in oudere boeken de man steevast een avonturier en rebel is en de vrouw gedwongen in een kuis en instemmend keurslijf: hier zijn de rollen net omgekeerd. Ali gaat gebukt onder de eer van zijn roemruchte familie en de eeuwen geschiedenis die hij op zijn schouders torst, en onder de torenhoge verwachtingen die zijn omgeving heeft van een man. Nino biedt het perfecte contrast: ondanks haar christelijke opvoeding is ze vrank en vrijgevochten. Hun band en hun wedervaren, voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, opgeschreven in een wervelende stijl, slepen je mee zodat je na de laatste bladzijde het gevoel hebt een heel leven te hebben geleefd in een vervlogen tijd, in oorden waar je nog nooit geweest was. Op een dag reis ik alle gebieden af die zich aan de rand van Europa bevinden, in de schemerzone tussen twee continenten, en in Bakoe en Tbilisi zal dat met Ali en Nino in de hand zijn. En in mijn hart.