menu

Paradijs bij het Dashboardlicht: Het Leven van Jan de Vries (1966 - ) - Robert van Eijden (2018)

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Humoristisch

256 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

Het leven van IT-er, bruilofts-dj en mensenmens Jan de Vries is als een plaat waarvan de naald is blijven hangen op kant twee. Zijn bestaan is dat van een robot: werken, eten, Netflixen, slapen, elke maand een dj-klus en eens in de zes weken agendaseks met zijn vriendin Nathalie. Maar dan krijgt Jan een idee om zijn midlifecrisis te bestrijden: een dansavond organiseren voor 45-plussers. En dat terwijl hij bijna al zijn energie nodig heeft op de zaak, waar een 21-jarige stagiair beslist over het voortbestaan van zijn baan. Intussen doet Jans beste vriend en medeorganisator Chris een laatste poging groots en meeslepend te leven door een roman te schrijven die alle andere romans overbodig maakt, en smoort Nathalie haar existentiële problemen in een cocktail van gintonics, nachtelijke fietstochten in badjas en Volkskrant Magazine-interviews met depressieve actrices.

zoeken in:
Bilal030
Ben benieuwd!

avatar van Jason82
Bilal030 schreef:
Ben benieuwd!

Sluit ik me bij aan ?

Bilal030
Jason82 schreef:
(quote)

Sluit ik me bij aan ?


Vandaag geleend bij de bieb!

avatar van Jason82
Bilal030 schreef:
(quote)


Vandaag geleend bij de bieb!

Ik was deze al vergeten ? Ben benieuwd naar je recensie!

Bilal030
Mocht je gelachen/genoten hebben om zijn debuutroman dan zul je hier ook weer van weten te genieten. Dat gezegd hebbende vind ik dit boek wel minder. Het gaat over veertigers en vijftigers in een midlifecrisis en met de typische humor van Robert van der Eijden is het best vermakelijk maar dat is dan ook alles, (en dat is niet verkeerd).

avatar van boekaap
5,0
Soms heb je van die schrijvers die alles goed doen. Om de haverklap komen er zinnen voorbij of gedachtespinsels waar je echt van kunt genieten en waar je achteraf nog regelmatig aan terug denkt.

De herkenbaarheid is enorm groot waardoor de verwantschap met een schrijver wordt versterkt. Bij het lezen van het debuut Boek (256 blz.) - Robert van Eijden (2015) had ik dit gevoel heel sterk en gelukkig is de tweede roman bijzonder vertrouwd en stijlvast.

Nadat een aantal mindere recensies voorbij waren gekomen had ik het lezen van dit boek steeds voor mij uitgeschoven maar gelukkig bleek dit onterecht.

Paradijs bij het Dashboardlicht: Het Leven van Jan de Vries (1966 - ) is een nostalgische coming of age roman vol met zwartgallige humor en cynisme. De kracht zit hem in de twee hoofdpersonages Jan & Nathalie die ieder op hun eigen manier tragisch en hoopvol tegelijk zijn. Vooral de gedachtespinsels van Nathalie zijn een genot om te lezen en erg herkenbaar.

Daarnaast zijn er nog een aantal bijfiguren die minder relevant zijn voor het verhaal maar die allemaal dienen als vehikel om de pijnlijke sleur en de absurditeit van het dagelijks leven bloot te leggen. Van Eijden is nergens geforceerd komisch maar beperkt zich vooral tot observeren en noteren en juist dat zorgt voor een droogkomisch effect.

Knap is ook zijn vermogen om zinsdelen van een fictieve roman te verwerken in zijn eigen roman. Feilloos laat hij zien wat slecht schrijverschap en pretentie eigenlijk is en zelf blijft hij daar vakkundig van weg.

Alles valt te relativeren, sociaal wenselijkheid is nergens voor nodig en menselijke interactie is bijzonder vermoeiend. Kortom kernwaarde die zorgen voor een uiterst plezierige leeservaring en een steun zijn in het dagelijks bestaan.

Wederom een klein meesterwerk en ik kijk al uit naar roman nummer 3!

Gast
geplaatst: vandaag om 14:48 uur

geplaatst: vandaag om 14:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.