menu

Music for Chameleons - Truman Capote (1980)

Alternatieve titel: Muziek voor Kameleons

mijn stem
4,12 (4)
4 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch

262 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Verhalenbundel die is opgedeeld in 3 stukken. In 'Music for Chameleons' worden een aantal kortverhalen verzameld die Capote vroeger voor magazines schreef (onder andere 'A Lamp in the Window' waar een man kennis maakt met een eenzame vrouw wanneer hij verdwaald geraakt), 'Handcarved Coffins' vertelt het verhaal van een misdaad en in 'Conversational Portraits' worden een aantal gesprekken die Capote had met onder andere Marilyn Monroe en Pearl Bailey neergeschreven.

zoeken in:
avatar van metalfist
4,5
Ik heb wel eens de neiging om van auteurs die me wel iets lijken, ineens een hele hoop van hun oeuvre te kopen. Een ietwat vreemde actie aangezien ik nooit 100% zeker weet of de auteur me überhaupt gaat liggen (Jack Vance is zo'n tegenvaller) en ik had me voorgenomen om daar mee op te houden. Van Truman Capote had ik ook al een aantal boeken liggen en het was eigenlijk puur en alleen de naam van Marilyn Monroe die me overhaalde om dit toch aan te schaffen.

Want de mooiste actrice aller tijden is één van de onderwerpen in het derde gedeelte van het boek en eerlijk gezegd? Geen seconde spijt van de aanschaf gehad en ik heb me meteen voorgenomen om komend jaar wat meer van Capote te lezen. Nocturnal Turnings - het laatste verhaal in dit boek - is veruit het minste doordat Capote hiermee een gesprek met zichzelf aangaat en dat werkt voor geen meter, maar Handcarved Coffins is werkelijk geniaal te noemen. Vind Capote qua stijl eigenlijk wel wat weg hebben van Ernest Hemingway, één van mijn favoriete schrijvers, maar blijkbaar had Capote geen hoge pet van Papa Hemingway aangezien hij hem in dit boek als één van zijn minst favoriete schrijvers benoemt. Soit, hoewel niet alles even interessant wordt gebracht, is de manier waarop Capote het brengt dat wel. Het is ook een voordeel dat Music for Chameleons voor het grootste deel kleine aparte verhaaltjes zijn. Handcarved Coffins bewijst dat een langer verhaal van Capote ook kan werken, maar ik heb eerlijk gezegd een beetje schrik dat het op den duur teveel narcisme gaat zijn.

Ach, zorgen voor later en bovendien zijn het zorgen die niet voor dit boek opgaan. Altijd fijn om opeens door een boek verrast te worden en Capote lijkt me een schrijver te zijn die zich wel eens in mijn top 10 zou kunnen gaan nestelen. Heb nog In Cold Blood en Other Voices, Other Rooms liggen. Ben benieuwd!

4.5*

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik heb alleen Other voices, maar ik heb dit schandalige boek nog niet gelezen.

avatar van metalfist
4,5
Tjah, ga dat doen zou ik zeggen

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik heb nog zoveel andere dingen liggen.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:32 uur

geplaatst: vandaag om 06:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.