menu

Contes du Jour et de la Nuit - Guy de Maupassant (1885)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Frans
Verhalenbundel
Griezel / Sociaal

190 pagina's
Eerste druk: Marpon-Flammarion, Parijs (Frankrijk)

Deze verzamelbundel bevatte bij de eerste editie in 1885 21 korte verhalen, meestal eerder al in Franse periodieken verschenen, waarvan bij een eerstvolgende editie in 1887 zonder meer al vijf oorspronkelijke verhalen werden verwijderd, om te worden vervangen door evenveel nieuwe. Van een beperkt aantal van de uiteindelijk gehandhaafde verhalen, bestaan van latere datum bovendien meerdere versies onder dezelfde naam. Deze verhalen hebben een sociaal karakter, maar met duidelijke macabere en fantastische trekken. Het onverwachte speelt een grote rol. In ‘Le Père’ (De Vader) neemt François Tessier steeds dezelfde dagelijkse route naar zijn werk. Hij krijgt een relatie met Louise, die hij op die route ontmoet, maar neemt zijn verdere verantwoordelijkheid niet op. ‘Le Vieux’ (De Oude Man) beschrijft een boerenechtpaar, dat in de knel dreigt te komen met een familielid, dat niet op het door de priester verwachte en aangekondigde tijdstip overlijdt. De wet stelt eisen aan het tijdstip van begraven en het paar wil voor de begrafenis bovendien tijdig mensen uitnodigen. In ‘La Main’ (De Hand) vertelt de onderzoeksrechter Bermutier een aantal verbijsterde en ontstelde vrouwen een onverklaarbaar verhaal. In Ajaccio ontmoette Bermutier een Engelsman, Sir John Rowell, die op de vlucht was voor een tegenstander. Sir John Rowell heeft aan een eerdere ontmoeting met die tegenstander een opvallend relikwie overgehouden.

zoeken in:
avatar van -JB-
Alle verhalen in deze bundeling zijn in het Nederlands vertaald en verschenen bij uitgeverij LJ Veen, maar het is weer zoeken geblazen.

In de bundel Op een Lenteavond:
'Jadis' als Vroeger

In de bundel Het varken Morin:
'La Roche aux Guillemots' als De zeekoetenrots
'Histoire vraie' als Mirza
'Un parricide' als De moordenaar

In de bundel De jonge dochter Martin:
'Tombouctou' als Timboektoe
'Le Petit' als De kleine

In de bundel Eenzaamheid:
'Une vendetta' als Een vendetta
'Le Père' als De vader
'La Main' als De hand
'Le Vieux' als De oude man
'Coco' als Coco
'Un lâche' als Een lafaard?
'Rose' als Rose
'La Parure' als Het garnituur
'Le Gueux' als De zwerver
'Adieu' als Vaarwel

In de bundel De Brandstapel:
'L'Ivrogne'
'Souvenir'
'Le Crime au père Boniface'
'L'Aveu'

In de bundel De kleine van Roque:
'La Confession' als De schuldbekentenis

Gast
geplaatst: vandaag om 02:57 uur

geplaatst: vandaag om 02:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.