menu

La Maison Tellier - Guy de Maupassant (1881)

Alternatieve titel: Huize Tellier

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Frans
Verhalenbundel
Griezel / Sociaal

308 pagina's
Eerste druk: Victor Havard, Parijs (Frankrijk)

Deze aan Ivan Toergenjev opgedragen bundel bestaat in oorsprong uit de acht volgende verhalen: ‘La Maison Tellier’, Sur l’Eau’, ‘Histoire d’une Fille de Ferme’, ‘En Famille’, ‘Le Papa de Simon’, ‘Une Partie de Campagne’, ‘Au Printemps’ en ‘La Femme de Paul’. Bij deze verhalen vallen de fantastische toonzetting en de hang van de schrijver naar het macabere op. Daarbij zijn de beschreven personen meestal in sociaal en/of moreel opzicht aan lager wal geraakt. Enkele verhalen zijn eerder in Franse tijdschriften verschenen. ‘Sur l’Eau’ is daarbij een herbewerking van het al in 1876 gepubliceerde ‘En Canot’. Het verhaal beschrijft de geraffineerde wreedheid tegenover mensen van een rivier, ten opzichte van de in eerste instantie door zijn omvang veel erger lijkende zee. Het titelverhaal ‘La Maison Tellier’ beschrijft een huis van plezier. Het wordt elke avond rond elf uur bezocht door een groep respectabele burgers. Desondanks moet het om een bijzondere reden sluiten. Eén van de bezoekers heeft moeite dat te begrijpen. ‘En Famille’ beschrijft de middelmatigheid en bekrompenheid van het gezin Caravan, waarvan de bureaucratische kostwinner al dertig jaar lang dezelfde route naar en van zijn werk volgt. Daarbij ontmoet hij zowel op de heenweg, als op de terugweg op dezelfde dagelijkse tijdstippen steeds dezelfde mensen. Pas in edities vanaf 1891, is er door de schrijver om de bundel te voltooien nog een negende verhaal aan toegevoegd: ‘Les Tombales’, over een opmerkzame wandelaar door Parijs.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,0
Sol1 (crew)
Guy de Maupassant mag zich terecht ook nogal in de belangstelling van de cinefielen verheugen. Of die verfilmingen gelukt zijn, is een andere zaak.

'La Maison Tellier' is in 1952 door Max Ophuls verfilmd als 'Le Plaisir';
'Histoire d'une Fille de Ferme' is in 1954 door Franz Cap verfilmd als 'Ça Commence par un Péché', bovendien was er in 1973 onder de eigen naam een Franse TV-bewerking van;
'En Famille' is in 1963 onder dezelfde naam voor de Franse TV bewerkt;
'Le Papa de Simon' is in 1954 door Maurice Dekobra verfilmd als 'La Rafle Est pour Ce Soir';
'Une Partie de Campagne' is in 1936 door Jean Renoir verfilmd als 'Partie de Campagne' en in 1972 voor de Zwitserse TV bewerkt als 'Le Jour des Noces';
'La Femme de Paul' is door Jean-Luc Godard in 1966 verfilmd als 'Masculin féminin'.

Het naderhand door Guy de Maupassant in 1891 alsnog aan de bundel toegevoegde 'Les Tombales', werd tenslotte in 1963 onder dezelfde naam voor de Franse TV bewerkt.

Dat negende verhaal werd er in de verzamelbundel op de tweede plaats tussengevoegd, tussen 'La Maison Tellier' en 'Sur l'Eau' uit de voorgaande edities.

Bovenstaande verfilmingen en TV-bewerkingen, zouden de belangrijkste moeten zijn; misschien zijn er nog andere, minder bekende.

Sol1 schreef:

Bovenstaande verfilmingen en TV-bewerkingen, zouden de belangrijkste moeten zijn; misschien zijn er nog andere, minder bekende.
In de jaren 70 (oh jeugdsentiment) had je deze serie bij de TROS. Daarin ook Une Partie de campagne (onder de titel 'Een dagje naar buiten'). De kwaliteit hield niet over (want te toneelachtig, zoals alle Nederlandse series uit die tijd) maar omdat je toen maar twee televisiezenders had, keek half Nederland naar deze reeks. Vooral de aflevering 'De vlieg' maakte indruk, want die was anno 1977 best ondeugend (anno nu hooguit schattig). Hoe dan ook, in die tijd kende iedere Nederlander minstens één Franse schrijver, en dat alemaal door deze serie

avatar van Sol1
4,0
Sol1 (crew)
Ik kan me die serie eigenlijk niet echt herinneren, staat zo te zien ook niet op TvMeter. Wel leuk dat je die naar boven brengt. Dat toneelachtige ..., daar herinner ik me wel wat van bij andere series of losse programma's; maar dat is meer een onderwerp voor TvMeter.

avatar van PeterW
Naast "De Vlieg" kan ik me "De Hand" ook nog herinneren. Een rubberen hand die aan een touwtje door het huis zweefde.

avatar van -JB-
Alle verhalen in deze bundeling zijn in het Nederlands vertaald en verschenen bij uitgeverij LJ Veen.

In de bundel Op een lenteavond:
'La Maison Tellier' als Huize Tellier
'Sur l'eau' als Op het Water
'Histoire d'une fille de ferme' als Geschiedenis van een Boerenmeid
'En famille' als Familie onder elkaar
'Le Papa de Simon' als Simons Papa
'Une partie de campagne' als Een Uitstapje
'Au printemps' als In het Voorjaar
'La Femme de Paul' als Pauls Vrouwtje

In de bundel De Grafbruiden:
'Les Tombales' als De Marskramer

Zeven van de verhalen zijn ook verschenen bij uitgeverij Pantheon

In de bundel De beste verhalen van Guy de Maupassant - deel 1:
'Le Papa de Simon' als Simons Papa
'En famille' als Familieomstandigheden
'Histoire d'une fille de ferme' als Het Verhaal van een Boerenmeisje
'Une partie de campagne' als Een Dagje naar Buiten

In de bundel De beste verhalen van Guy de Maupassant - deel 2:
'La Maison Tellier' als Huize Tellier
'Au printemps' als Als het Lente Wordt
'La Femme de Paul' als De Vriendin van Paul

Gast
geplaatst: vandaag om 02:46 uur

geplaatst: vandaag om 02:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.