menu

The Old Religion - David Mamet (1997)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Historisch / Biografie

194 pagina's
Eerste druk: The Free Press, New York (Verenigde Staten)

Leo Frank is bijna dertig jaar oud en manager van een potloodfabriek. Hij wordt in 1914 in Atlanta, Georgia, ten onrechte beschuldigd van verkrachting van en moord op een dertienjarig meisje dat werkte in de fabriek. Hij wordt veroordeeld op grond van schandelijke getuigenissen, in de gevangenis gegooid, voor de rechtbank gebracht en veroordeeld tot de doodstraf. Terwijl hij herstelt van een messteek door een medegevangene, wordt hij uit het gevangenisziekenhuis meegenomen door mannen met kappen op hun hoofd en door deze meute opgehangen.

zoeken in:
avatar van Shaky
3,5
Mamet maakt een duidelijk statement tegen antisemitisme en doet dit vrij experimenteel. We lezen de gedachten van Leo Frank tijdens zijn vrijheid, gevangenschap en tragische einde. De gedachten zijn diep, complex, soms speels, soms hard.

Enige kennis van de historische context is wel vereist en de zienswijze op de wereld die Mamet nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, speelt ook in The Old Religion een prominente rol.

Als roman valt er weinig plezier uit The Old Religion te halen. Als document tegen antisemitisme en als voorbeeld van de knappe schrijfwijze van Mamet, is dit tot op zekere hoogte bevredigend genoeg.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:02 uur

geplaatst: vandaag om 09:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.